zaterdag 18 februari 2012

Doorborduren op "Jongeren denken zichzelf rijk"

Lekker leven met Minder had gisteren een bericht dat jongeren zich rijk rekenen, ik wil hier toch op voort borduren aangezien wij zelf ook nog jong zijn en ook niet al te veel werkervaring hebben.

In het bericht staat dat jongeren ongeveer verwachten 5000 euro netto binnen zullen gaan slepen als ze straks werken en 35 jaar oud zijn. Nu is dit inderdaad een extreem hoog bedrag, maar er werd in de reacties gesteld dat een inkomen van 2000 - 3000 netto ook al een hoog inkomen zou zijn op hun 35st. Hier wil ik toch een nuance in aanbrengen.
Laten we eens kijken naar een modaal inkomen in 2012.

Een modaal inkomen in 2012 is gesteld op 33.000 euro  dus 2750 euro bruto.
Wat neerkomt op 23.495 euro netto per jaar (exclusief het pensioen)
Als we dit afzetten per maand is dit 1957 euro netto per maand.

Echter dit is het modaal inkomen, en niet het gemiddelde inkomen van de werkende bevolking die dus eigenlijk accurater is. Deze is namelijk nog iets hoger namelijk 34.600 euro per jaar. 2883 euro bruto
Wat neerkomt op 24.375 euro netto per jaar (exclusief het pensioen)
Als we dit afzetten per maand is dit 2031 euro per maand.

Het gemiddelde inkomen voor de werkende mens is dus al boven de 2000 euro. Als je daar je opleidingsniveau en jaren werkervaring tegenover zet moet het prima mogelijk zijn om tussen de 2500 en 3000 euro netto te gaan vangen wanneer je 35 jaar bent, en dus een HBO en WO opleiding hebt.

Natuurlijk is het bovenstaande allemaal gebaseerd op de inflatie zoals deze nu is. Immers 20 jaar geleden waren bovenstaande bedragen ook veel lager. Voor 1992 was het modale inkomen gesteld op de volgende bedragen:

Bruto per jaar: 20.874 euro
Bruto per maand: 1611  euro
Netto per maand: 1074 euro

Dit is een verhoging van 58% in 20 jaar! Als we die lijn doortrekken naar de toekomst zal het modale inkomen liggen op 52.140 euro per jaar. Dit komt neer op ongeveer 2834 euro netto per maand. Bij lange na niet de 5000 euro die ze verwachten, maar goed we weten niet wat er gebeurd in 20 jaar en of de inflatie niet enorm stijgt ten op zichtte van nu.

Feit is dat voor nu tussen de 2000 en 3000 euro netto prima haalbaar is voor de werkende HBO'er/WO'er als deze 35 is omdat het modale inkomen ook al daarop zit.
Bovendien is het ook tegenwoordig wel nodig om zoveel inkomen te hebben en alles te kunnen betalen. Zeker nu steeds meer mensen Single zijn en het leven dus duurder is voor hun want ze moeten alles alleen bekostigen.

5000 euro netto per maand is voor de echt goede mensen onder ons. Denk aan de mensen die voor Shell werken. Ik heb daar salarissen voorbij horen komen die hier nog ver boven lagen en exclusief de bonussen waren. Het gaat er natuurlijk ook maar net om welke keuzes je maakt in je carrière. Blijf je bij 1 bedrijf hangen, of stroom je door naar een ander bedrijf waardoor je vaak enorme sprongen maakt in je salaris.

Als we naar onszelf kijken hebben we het geluk dat we op ons 24/25st als op een modaal inkomen beide zitten, maar van de mensen om mij heen hoor ik dat die vaak nog hoger zitten en wij aan de lagere kant zitten. Hoe het ook zei, het belangrijkste is natuurlijk dat je plezier in je werk hebt en rond kan komen van je inkomen! Maar 5000 euro netto per maand.... Dan moeten we nog heel veel voor doen voor we daar zijn! En ach.. We hebben nu al wat ons hartje begeerd!

11 opmerkingen:

 1. Het is onderzocht dat mensen liever hebben dat zij 60.000 verdienen en de omgeving 50.000 dan dat zij 100.000 verdienen en de omgeving 120.000.

  Plezier in je werk is belangrijk maar plezier in je Leven nog veel belangrijker. De een heeft dat zonder geld, de ander voelt zich met 5000 euro per maand pas lekker.

  Van jezelf vergelijken met anderen vanuit het oogpunt dat je wel eens minder kan hebben word je nooit vrolijk, gelukkig heb je dat ook door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je een goed punt, maar inderdaad wat je zegt.. Je moet ook tevreden zijn met wat je hebt. Alles uitgeven is heel makkelijk, maar genieten van de kleine dingen maakt het leven pas echt leuk! En so what dat iedereen een flatscreen heeft!
   Wij zijn de enige in de straat hier nog die een oude CRT bak hebben staan. Van ons hoeft dat allemaal niet zo. Hij doet het nog perfect!

   Verwijderen
 2. In deze rekensommetjes word er automatisch van een carriere na een hbo/vwo opleiding uit gegaan.Voor heel veel mensen is dat niet realistisch.Voor bouwvakker of ziekenverzorgster ,boeren,bakkers,naaisters.werksters,pleejuffrouwen b,v, zit een grote inkomens stijging er niet in.Niet iedereen kan leidinggevende worden.Vraag me altijd af of het rechts of links geweest is wat het idee dat iemand "het niet gemaakt heeft "als tie niet "voor uit gekomen is in ,t leven "zo hardnekkig in de wereld heeft laten komen.Denk dat deze denkwijze voor de crissis en de onvrede heeft gezorgd .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals in mijn stuk staat geschreven ging dit puur om mensen met een HBO/WO opleiding. Ik begrijp heel goed dat het voor een hoop mensen niet zo kan zijn, maar voor de hoger opgeleiden is dit niet een onrealistisch scenario. Daarnaast is het niet nodig om een leidinggevende te zijn om 2000 euro netto te krijgen.

   Verwijderen
 3. Inkomens vergelijken is altijd een beetje koffiedik kijken. Gaan mensen uit van een totaal bruto inkomen per jaar inclusief vakantiegeld, dertiende maand, bonussen etc. of een kaal bruto inkomen? Mijn ervaring is dat mensen nooit eerlijk zijn over hun inkomen en daarbij: de een kan met 2000,00 euro netto, meer doen dan iemand met 3000,00 netto. Ik vind inkomens vergelijken heel betrekkelijk. Goed dat je gewoon je oude tv houdt, doen wij ook! Niet omdat we geen flatscreen kunnen betalen maar omdat onze oude tv prima is en het nog goed doet. Wij lopen niet mee met de massa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je geheel gelijk in. De 1 heeft wel een dikke bonus maar een laag maandinkomen en de ander heeft het precies andersom. En tuurlijk scheelt het ook wat mensen willen/moeten kopen om rond te komen. Gelukkig verschillen we allemaal hierin.

   Verwijderen
 4. Ik val een beetje over de omschrijving 'de echt goede mensen onder ons'. Wat is goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk wel dat de gunstige toekomstperspectieven voor de steeds groter wordende groep hoger opgeleiden over zijn top heen is; het zijn er te veel en er is een tekort aan goed opgeleide technici ed. Die verdienen straks in verhouding meer omdat er minder aanbod dan vraag is. Alleen zijn de beroepsopleidingen in Nederland van slechte kwaliteit. Hier wijken ouders uit naar Belgie. Dát worden de goed verdienende jongeren van later. En de toppers onder de hoog opgeleiden, natuurlijk.
  Ik ken mensen met die zzp-er zijn in bijvoorbeeld de bouw die meer verdienen dan menig van mijn vroegere klasgenoten. 45 euro bruto per uur en geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Die komen wel in de buurt van 5000 euro netto. Natuurlijk moeten ze risico's zelf verzekeren. Maar dat lukt ze wel.

  In de toekomst zal het steeds belangrijker worden welke HBO of universiteit je kiest voor je opleiding. NU al blijkt er veel mis. Je kunt beter een Duitse opleiding volgen in de toekomst. Anders zit je mooi te kijken met je In-Holland diploma.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het ligt ook wel aan de branche/beroep. ik kan wel een paar dingen bedenken waar wel hbo wordt gevraagd maar de salarissen toch niet zo hoog liggen : toerisme, horeca, uitzendwezen, zorg en welzijnswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De cijfers die genoemd worden voor 1992 zijn nog niet gecorrigeerd voor inflatie. Voor een betere vergelijking moet je die erbij nemen: www.iisg.nl/hpw/calculate.php
  groeten anna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij vergeten veel jongeren dat het diploma een startkwalificatie is om te mogen/kunnen gaan werken. Salaris is gekoppeld aan een prestatie. Het is een beloning voor het werk dat je levert. Werkgevers betalen je niet voor je diploma maar voor wat je kan. Aangezien de kwaliteit van het onderwijs afgelopen jaren vrij bedroevend is (HAVO van nu is de MAVO van vroeger) vrees ik het ergste. Laat eerst maar eens zien of je wel een bovenmodaal salaris waard bent. Het is geen zakgeld stelletje verwende gasten.

  BeantwoordenVerwijderen