Huizenprijzen dalen, voordeel voor ons?

Volgens dit bericht op nu.nl, dalen de huizenprijzen langzamer dan dat deze deze in de jaren 80. Als verklaring hiervoor geven ze dat de stijging van de huizenprijzen in die jaren hoger was dan de jaren voor ons. Op zich een plausibel verhaal en het klinkt ook logisch. Echter wordt er hier ook iets vergeten.

De markt staat tegenwoordig al volledig op zijn kop en de prijzen / hypotheken die zijn gegeven zorgen er ook voor dat de prijzen niet "kunnen" dalen. Immers, wil je je huis snel verkopen dan zal je een lagere verkoopprijs moeten accepteren, maar dan zit je met een hogere restschuld! En deze restschuld is natuurlijk het probleem wat de meeste mensen hebben. Doordat die hypotheken zo hoog zijn is de restschuld ook hoger hoe meer er wordt gedaald.

Daarnaast is het feit dat doordat de mensen niet lager gaan zitten in verkoopprijs, dat het nieuwe huis dat gekocht wordt (iemand moet immers toch ergens wonen) ook voor een hogere prijs wordt gekocht dan dat deze eigenlijk waard is. Het lijkt wel een vicieuze cirkel. We houden dus in feite zelf dit in stand, waardoor het probleem ook niet snel wordt opgelost.

Wat ik overigens dan wel weer opvallend vindt is dat er wordt gesteld dat volgend jaar de huizenprijzen 15 tot 20% lager liggen dan de prijs in 2008. Dat vind ik persoonlijk een behoorlijk grote hap.... Vrijwel iedereen zijn/haar huis die in 2008 zou zijn gekocht is dus nu ongeveer dit minder waard....

Er rijst bij mij dan de volgende vraag.. Namelijk de WOZ waarde. Hoe zal die zich gaan verhouden ten opzichte van dit verhaal. Deze loopt natuurlijk een jaar achter op de werkelijkheid, maar dit zou betekenen dat we in 2014/2015 hier toch wel wat van moeten terugzien, en deze met eenzelfde percentage is gedaald! Ik ben alleen bang dat we dit alleen maar terugzien in extra kosten door hogere andere "inflatie" kosten... Of hoe de overheid het dan weer noemt, want ze voelde de bui al hangen van minder inkomsten!

Het is bijna zover, en we weten wat de WOZ dit jaar gaat doen, echter weten we ook al dat de gemeentebelasting omhoog is gegaan, evenals de uitwaterende sluizen en eigen woning forfait.... Waardoor de gemiddelde huishoudenskosten in 2012 wederom 120 euro hoger liggen dan vorig jaar, en de verlaging van de WOZ al teniet is gedaan. Vooral voor mensen waarbij deze omhoog is gegaan of gelijk gebleven(die zijn er ook, denk aan Amsterdam) zullen de kosten nog verder oplopen.

Hoe bedoel je, we zullen eens mazzel hebben. Bedankt overheid.

Reacties

Anoniem zei…
Wij gaan voor het eerst bezwaar maken tegen de wozwaarde. Ons huis is ineens 13.000 euro meer waard geworden. Wat nogal veel is voor een huis van rond de twee ton. We hebben geen verbouwing oid gedaan. De afgelopen drie jaar daalde de wozwaarde steeds.

Zou wel leuk zijn als we ons huis voor dat bedrag konden verkopen, maar helaas zal dat niet lukken.

Groetjes, VeggieMo
Ik vind het ook wonderlijk hoe de huizenmarkt in elkaar steekt, en werkt. Een moeder bij school is het wel gelukt haar huis te verkopen, maar gaat zelf niet kopen maar huren. Ze wacht dan tot de prijzen verder dalen voor ze weer koopt. Zo komt de koopcyclus alsnog niet op gang.

Populaire posts