Waarom hebben wij nog geen zonnepanelen op het dak?

 Sinds we in ons huis wonen loop ik ermee rond in mijn hoofd. Zonnepanelen. Maar tot op heden hebben we nog ze nog steeds niet op het dak liggen. Waarom eigenlijk niet?

2012 - het zaadje is geplant

In 2012 vervingen wij onze VR ketel (nog van de vorige bewoners) voor een HR model die in ons geval voor bijna 50% minder gasverbruik zorgde. Ten tijde van de oriënterende gesprekken waren de verkopers dolenthousiast om ook meteen zonnepanelen op het dak te leggen “want meneer, uw dak is perfect!”. Toentertijd waren er nog niet veel daken in onze wijk gevuld met zonnepanelen en ik, tech savvy als ik ben, was in principe ook enthousiast, echter wilde ik mij niet committeren op zonnepanelen als ik bezig ben een CV ketel te kopen. Ik sloeg het aanbod dan ook af maar het zaadje was geplant.

Op onderzoek

Zonnepanelen kopen was toen nog relatief duur, en de subsidiepotjes waren al leeg. Maar erger nog ik zat met meerdere dilemma’s die ik voor mijn gevoel eerst moest oplossen, die voor andere mensen waarschijnlijk geen groot struikelblok zouden zijn, of worden weggewuifd als “mierenzuchten”. Voor mij persoonlijk was het echter iets waar ik wel rekening mee wilde houden, want ze liggen toch minimaal 20 jaar op je dak, als het niet langer is. 

1. Hoeveel opwekking heb ik nu en in de toekomst nodig?

Het hier en nu was simpel te beargumenteren, want ik had en heb excelsheets met ons energieverbruik. Al jaren ligt dit rond de 1500-1600 KwH verbruik wat gelijk is aan een eenpersoons huishouding. Erg netjes voor ons, maar in 2012 was dit niet zo duidelijk nog wat ons echte verbruik zou gaan worden. Bovendien was de toekomst vraag toen ook erg onduidelijk. We wisten dat we nog wilde verbouwen en hadden geen idee wat dit met ons verbruik zou doen. Daarnaast was, en is nog steeds, onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met de energietransitie en de regionale impact daarvan. Voor mij persoonlijk is dat een belangrijk vraagstuk die eerst beantwoord moet zijn om de toekomst in te kunnen vullen. Iets wat in 2012 zeker niet het geval was. 

2. De prijs per Wattpiek blijft dalen

Een tweede element wat meespeelde was dat de prijs per Wattpiek (Wp) bleef en blijft dalen. In 2012 was er een ware slag door zonnepanelen land waar de prijs per Wp halveerde per 2-3 jaar. Het was daarmee goedkoper om te wachten met de aanschaf dan de winst die je opstreek met het salderen. Een gekke situatie, maar wel een bewuste reden om toen niet gekozen te hebben voor zonnepanelen. Tegenwoordig zijn deze dalingen niet meer zo sterk, maar ze dalen nog altijd en ik heb zelfs al mensen in mijn buurt die voor 0,80 eurocent per Wp panelen hebben neergelegd. Het moge duidelijk zijn, de prijs daalt nog altijd, al is de bodem nu aardig bereikt.

Prijs per wattpiek blijft dalen

3. Salderen verdwijnt

Ook in 2012 was al bekend dat salderen niet voor eeuwig zou bestaan, de vraag was alleen wanneer het zou verdwijnen. Dit was nog een factor waarom ik niet wil overdimensioneren van het aantal Wp. Als salderen verdwijnt, gaat je winst ook mee. Echter doordat ik niet wist wat ik in de toekomst nodig had en het wel een systeem is wat vrij lang blijft liggen een belangrijke factor. Inmiddels weten we dat we anno 2020 nog steeds kunnen salderen en dit pas vanaf 1 januari 2023 langzaam aan zien verdwijnen. Ik had 11 jaar rendement kunnen trekken, wat er nu simpel weg niet meer inzit. Maar zoals altijd, de overheid is de meest onbetrouwbare partner en het had ook al vanaf 2016 kunnen zijn.

4. Technologische vooruitgang

Wat ook meespeelt was dat zonnepanelen, hoewel ze al jaren bestonden, nog steeds in de kinderschoenen stonden. De efficiency van een paneel is door de jaren behoorlijk toegenomen en dat houdt in dat je met een paneel van dezelfde grootte meer Wp kan opwekken. 18,7% rendement is niet meer ongekend en panelen van 300 Wp zijn eerder standaard dan abnormaal. Daarnaast zijn er ook nog aanbieders die claimen 20% of zelfs 22% rendement te bieden. En panelen kunnen aanbieden die 600 Wp kunnen aanbieden. Het lijkt mij duidelijk. Er is tegenwoordig heel veel keus, veel meer dan in 2012.


5. Praktische zaken

En dan als klapper op de vuurpijl enkele praktische zaken die zeer persoonlijk zijn

A. Ik vind mijn dak vol met zonnepanelen lelijk
B. Ik kan de dakkapel niet meer schoonmaken
D. Veel beunhazen

Al deze zaken bij elkaar opgeteld heeft mij toentertijd ervoor laten beslissen niet te investeren in zonnepanelen. Ik moest mijn hele dak volgooien met 200 Wp panelen (9 stuks) om aan 1800 Wp te kunnen komen, voor een capaciteit van 1530 KwH. En de kosten daarbij waren niet mals. Zonder subsidie was dit 10 jaar voordat ik “winst” zou hebben.
Vanaf dat moment heb ik het plan dan ook de ijskast ingegooid en 8 jaar later zijn we in deze blogpost.

Wat te doen in 2020

Zonnepanelen zijn hot and happening. Bij mij in de wijk zijn ze als paddenstoelen gegroeid (met ook alle verschillende vormen, maten en kleuren) en het lijkt net alsof ze gratis worden weggegeven. Met bedragen van 0,80 cent per Wp is dat ook bijna zo. Maar toch ben ik nog steeds huiverig. En om precies te dezelfde redenen, met als hoofdreden “hoeveel opwekking heb ik nu en in de toekomst nodig?”. Het is nog steeds onduidelijk hoe de energietransitie gaat plaatsvinden en of volledig elektrisch tot de mogelijkheden behoren, ons huidige energienet is er niet voor geschikt om alles elektrisch te bedienen, en hier zullen nog vele miljarden in geïnvesteerd moeten worden als dit wel de werkelijkheid wordt. 
Wat ik daarnaast ook nog vermoed is dat ze gaan aanmoedigen om je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gaan gebruiken of het hangen aan de dan geldende energieprijs (die op zonnige dagen ook negatief kan zijn)

Mijn dak vol gaan leggen zit er dus niet in, maar waar ik wel naar aan het kijken ben is om mijn bijkeuken te gaan gebruiken voor stroomopwekking.
Het idee is (en meer dan een idee is het niet, want ik heb er nog niet in details naar gekeken) om het als volgt aan te pakken:

- Bijkeuken plat dak vervangen (zit aan zijn levensduur) en goed laten isoleren
- 3x 600 Wp zonnepanelen plaatsen op bijkeuken voor 1800 Wp aan vermogen (ongeveer 1530 KwH)

Hiermee wekken we genoeg op om ons verbruik mee af te kunnen dichten en kunnen we toe met drie panelen die ook nog eens niet in het zicht liggen. 
Als extra voordeel kopen we hiermee tijd, want stel dat het wel volledig elektrisch wordt en ons gas vervangen wordt met elektra hebben we nog ruimte op het dak om dit op te kunnen vangen en te produceren. 

Het is verre meer dan een idee in mijn hoofd, en ik heb nog 0,0 doorgerekend, maar met de aankomende energietransitie, de stimulering die de overheid moet gaan doen om mensen “groen” te maken en mijn eigen visie is dit iets wat ik denk te gaan realiseren binnen nu en 2023. Dan is het ook helderder wat de overheid precies wilt en waar we naartoe gaan, want wellicht gaan we wel een andere kant op. Wie zal het zeggen. 

In ieder geval is er weer een zaadje in mijn hoofd geplant en gaan we eens zien hoe groot dit gaat worden. Daarnaast geeft mij dit weer een leuk onderzoeksmoment waar ik sowieso gelukkig van wordt

Ik hou jullie op de hoogte!

Hebben jullie al zonnepanelen en waarom?




Reacties

Wij hebben wel zonnepanelen, drie jaar alweer. Het zijn er 8 van 270 Wp, waarmee we ongeveer 75% van onze energiebehoefte afdekken. Door ruimtegebrek op het dak konden we er helaas niet meer kwijt. Ik heb me er lang niet zoveel in verdiept als jij, maar een ruwe berekening gemaakt vooraf.
Toendertijd was de gedachte dat het ongeveer 7 jaar zou duren voordat we het break-even-point bereikt zouden hebben, daarna zouden we per saldo minder betalen voor elektriciteit. In de praktijk blijkt dat bij ons op ongeveer 5 jaar uit te komen. Blijkbaar was er redelijk conservatief gerekend met de verwachtte opbrengsten.
Toen ze er net op lagen was ik dagelijks bezig om te kijken naar alle grafiekjes, en was dit best leuk ook :) Inmiddels kijk ik er bijna niet meer naar; ze liggen er, ze doen het gewoon, en wij betalen nu 52 euro per maand aan gas/licht, t.o.v. 140 euro in 2014. Het zou best kunnen zijn dat er allerlei risico's aan kleven waar ik geen weet van heb, maar goed, ze liggen er nu en ik heb het idee dat we de vruchten plukken van de keuze die we toen gemaakt hebben.
Een bewuste keuze in ieder geval, dat is ook belangrijk. Mooi dat je ook eerder in de + zit. De afgelopen jaren waren ook positief in de vorm van zonuren in Nederland. Dat zal ongetwijfeld hebben bijgedragen eraan.
Geld Coach zei…
Uiteraard zijn zonnepanelen aantrekkelijk om te (laten) plaatsen. Ik heb wel eens een bedrijf gevraagd of het op ons dak kan, maar wij kregen de boodschap dat de bomen voor het huis te veel schaduw genereren. Ik heb destijds niet gevraagd naar de mogelijkheden op de schuur in de achtertuin. In mijn ogen zou dat daar prima moeten kunnen.

Zelf ben ik ook 'huiverig' over de levensduur van het product icm de ontwikkelingen die nu nog plaatsvinden. De zonnepanelen gaan ongeveer 20 jaar mee. In die tijd moet je wel weer geld opzij zetten om de volgende generatie panelen te kopen.

Ik houd de ontwikkelingen nog even in de gaten en laat nog eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn op de schuur.
Herkenbaar verhaal Geld Coach, zeker over de levensduur en ontwikkelingen. En ja dat is ook wel weer het gevaar bij ons.... We denken er teveel overna waardoor je niet tot actie komt. Toch sta ik nog altijd achter mijn besluit om het tot op heden niet te doen.
Ben benieuwd naar je schuur mogelijkheden, dat is ook waarom wij naar de bijkeuken zijn gaan kijken ;-)
Geldsnor zei…
Ik heb 32 zonnepanelen. ROI is ongeveer 22% per jaar, terugverdientijd dus ruim onder de 5 jaar. Zelfs als salderen wordt afgeschaft, dan nog levert de stroom onder teruglevertarief van 5 cent meer op dan de panelen kosten.

Een installatie kost ongeveer 1 EUR per wp. Ik betaalde 9700 EUR voor 9600wp. Deze leveren in 25 jaar ongeveer 25.000kwh aan elektriciteit en de omvormer zal 1x vervangen moeten worden in die tijd. Die kost ongeveer 1000 EUR. Voor 11.000 EUR maak ik dus 25.000kwh elektriciteit. De kosten per kwh liggen dus omstreeks de 4.5ct per kwh. Zelfs álles terugleveren tegen 5 cent levert dus nog een bescheiden winst op.
Daarbij is het een uitstekende inflatie-hedge, immers je stroomkosten stijgen niet meer. Zeker niet in combinatie met een thuisaccu (vanaf 2023).

Overdimensioneren is ook iets wat zeer zeker wél loont, vooral omdat de marginale kosten voor de extra panelen minimaal zijn en je stroomverbruik in de toekomst waarschijnlijk stijgt (warmtepompen, elektrische auto, etc).

Dat zonnepanelen 20 jaar meegaan is nonsens. Er wordt 20 jaar garantie gegeven op lineair opbrengstverlies. Na 20 jaar heb je dus nog gegarandeerd 80% van het vermogen over. Dat is iets anders dan "20 jaar levensduur". Er is technisch geen enkele reden om aan te nemen dat de panelen geen 30 of 40 jaar meegaan.

Gevaar valt wel mee. De huizen die in vlammen opgaan hebben vaak een fout in de installatie, iets met beunhazen ;-). De omvormer kun je gewoon buiten hangen (dat is het deel wat het meest brandgevaarlijk is). In mijn geval hangt deze in de garage.

De energierekening van 0 EUR per maand bevalt mij wel. En dat is inclusief gas.
Geldsnor zei…
In totaal leveren ze uiteraard 250.000kwh in 25 jaar, ongeveer 10.000kwh per jaar. Typefoutje ;-)
Geld is tijd zei…
Ik heb ze om ongeveer dezelfde redenen (nog) niet aangeschaft. Mijn beredenering: als zonnepanelen elk jaar 10% goedkoper worden, dan levert een jaar wachten dus 10% op, plus dat je panelen dan wellicht beter zijn/langer meegaan.
Dus wachten heeft een hoger rendement dan nu kopen!
Inderdaad, maar het omslagpunt is dichtbij dat wachten niet meer loont. Hence ook waarom ik al zit te kijken naar de bijkeuken als eerste stap voorwaarts.
Het ligt er heel erg aan voor hoeveel je installatie totaal kost en hoeveel ruimte je hebt natuurlijk. Voor 32 panelen heb je een goede deal kunnen maken en heb je inderdaad ruimte over om rechtstreeks weer door te kunnen verkopen aan het stroomnet, dan gaat het natuurlijk hard. Voor de kleinere consument met minder ruimte gaat deze vlieger niet op. Waar je met moeite 6-9 panelen kwijt kan en de installatiekosten aardig hoog zijn.
Maar ik ben met je eens dat het, als je jaren geleden bent begonnen, het loont tot een bepaald jaar. De begindagen van zonnepanelen gaan nooit renderen omdat de aanschaf prijs te hoog is geweest.
Naast dat ik de zin nog niet heb gemaakt om alles goed uit te zoeken (bedankt Luxe of Zuinig dat jij dat nu wel hebt gedaan!) ben ik ook terughoudend om de eerder genoemde redenen. Onlangs lag er weer een dikke brochure op de mat van een organisatie, was me niet helemaal duidelijk maar leek alsof ze samenwerken met de gemeente waarin ik woon. Toch maar even uit het oud papier halen. Wel fijn dat er een aantal positieve reacties staan, geeft de burger weer moed. Note to self: zonnepanelen uitzoeken hoe en wat op de to-do-lijst!
Dertiger zei…
Kan me goed voorstellen dat je het in 2012 nog niet aandurfde!
Wij hebben pas 4,5 jaar ons koophuis en in feb 2 jaar onze zonnepanelen. Heel erg blij mee. 3 offertes laten maken.. 2 konden er maar 9 op kwijt nav Google Maps foto.... En1 keek wel op t dak en ging meten en kan er 13 kwijt. Toch fijn ;) ook fijne man ipv gladde verkoper! Ze leveren meer op dan hij had voorspeld (ook altijd fijn ipv grote praatjes en dan tegenvallende opbrengst)
We zijn van 140 maar 65 per maand gegaan. Dat is ongeveer ons gasverbruik, slechts een klein deel stroom. (ik werk altijd al thuis als gastouder, ma. Werkt ook thuis sinds maart dus denk dat we iets meer stroom zijn gaan gebruiken ivm zijn pc etc.)
Haha, let er wel op dat het geen huur constructie is. Daar worden gouden bergen beloofd, maar is het alleen in het voordeel van de aanbiedende partij ;-)
Vergelijken loont altijd! Er zit erg veel verschil tussen de aanbieders in ieder geval, zowel in prijs als in service en kundigheid.
Nee, ook nog steeds niet terwijl we het al 15 jaar overwegen. Ik vind je overwegingen erg herkenbaar.
ilse zei…
ik moet zeggen dat ik de redenering over het moeten weten van toekomstig verbruik in zijn geheel niet begrijp. je kan niet in de toekomst kijken, niemand kan dat. misschien komen er nog 10 kinderen bij, misschien gaan jullie uit elkaar, misschien stort de wereld in of kopen jullie een ander huis enz. je kan een poging doen om een zo goed mogelijke inschatting te maken, maar dat is ook alles. ik zou zelfs zeggen dat dat geldt voor alles in het leven en snap dan oprecht niet waarom dat een keuze voor zonnepanelen in de weg staat. als je niet maximaal neer wil leggen, zorg je dat je een omvormer hebt waar je later nog panelen bij kan kopen. of je koopt ze bij als de omvormer na ongeveer 10 jaar vervangen moet worden.
Ik ben erg blij met mijn zonnepanelen in combinatie met mijn warmtepomp. scheelde natuurlijk dat ik mijn hele huis moest verbouwen voor ik er in trok en dat wel het handigste moment is voor zo'n aanpassing. ik heb 15 panelen die ongeveer 5000 kWh per jaar opbrengen en mijn verbruik is ongeveer 5500 kWh (logischerwijs geen gasaansluiting meer). aangezien ik niet in dit huis woonde was dit een schatting dat het uit zou komen zonder echte garantie want isolatie is toen ook aangebracht. gezien de veranderende energiebelasting betekent dit dat ik vanaf dit jaar geen energiekosten meer heb. in ieder geval tot de salderingsregeling verandert. ik ben zelf ook niet zo bang voor de achteruitgang van mijn panelen. Ik heb een goed merk (sunpower) met een goed merk omvormer (solaredge) en er zit 25 jaar garantie op zowel de panelen als de montage. wie weet is het over 8 jaar (de termijn dat je er over aan het nadenken bent) idd wel heel anders en had het beter gekund. maar in die tijd heb ik al 8 jaar (bijna) geen energiekosten. lang leve team lage lasten.
Hoi Ilse, Ik kan je verontwaardiging ook op zich best snappen, maar helaas is dit wel hoe mijn gedachtes werken ;-) Dit is ook waarom wij dingen anders aanpakken dan andere, en soms kan dat vertragend werken door dit soort “blokkades”.
Maar mooi om te lezen dat het bij jou heel goed uitpakt, ben er wel jaloers op dat je toch de knoop zo hebt doorgehakt en het gewoon hebt gedaan!
V zei…
Ik snap je blokkades hoor, daar zitten er een aantal tussen die ik zeker herken! En toch ben ik blij dat we iets meer dan 2 jr terug de knoop wel hebben doorgehakt. Die terugverdientijd is alvast aan het lopen :-)

Hier liggen 12 panelen op het platte dak. Die L everen bijna 2x ons jaarverbruik op. Dat raadt geen verkoper je aan, maar de kosten worden in verhouding steeds goedkoper bij meer panelen. Wel een stroomleverancier uitgekozen op het teruglevertarief van 11ct.

De hele term terugverdientijd hebben we sowieso niet echt naar gekeken. Dat doe je ook niet voor andere woningverbeteringen.. En teveel factoren die kunnen veranderen. Een lage rekening is wel fijn!
Mooi om te lezen V dat je de knoop durfde door te hakken!

Populaire posts