Q2 2023 - Huishoudboekje

  Het huishoudboekje kan dit kwartaal natuurlijk ook weer niet ontbreken met een update. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en weer veel veranderingen.  Zoals altijd, laten we beginnen met het overzicht.

Q2 2023 - Huishoudboekje


Inkomsten

Vorig kwartaal kon ik melden dat ik veel meer inkomsten had doordat ik “op papier” weer 40 uur aan het werk was gegaan. En dit kwartaal kan ik daaraan toevoegen dat het wederom een succesvol inkomsten kwartaal is omdat de salarisverhogingen erin zijn verwerkt. Dit zal echter wel ook het kwartaal zijn dat dit weer gaat draaien. Want door de vele regelingen als verse ouder, vijf weken geboorteverlof en negen weken ouderschapsverlof tegen 70% van het maximale dagloon, zal ik de komende periode minder gaan verdienen.  Dat gaan we dan ook volgend kwartaal aan de inkomsten kant zien.

Ik ben dan ook benieuwd of ik het de komende maanden ga redden om niets van mijn spaarrekening te halen om dit verlies in inkomsten te kunnen compenseren om de huidige inleg qua beleggingen te hanteren. Gelukkig zit er genoeg reserve in de spaarpotten en kan dit zonder problemen overgeheveld worden, maar ergens doet het toch pijn als dit zo is. De eerste maatregel die ik sowieso heb genomen is om het dividend van VWRL uit DeGiro niet direct naar de beleggersrekening te loodsen van de Rabobank, maar op mijn betaalrekening te laten staan om hier wat mee op te vangen. Gezien het hier al om een bedrag van €809 gaat hoop ik hiermee zeker één maand op te kunnen vangen. We gaan zien of dat ook daadwerkelijk gaat lukken.

Vaste lasten

Voor de vaste lasten zijn er weinig veranderingen te melden. Enige melding is in de vorm van het energiecontract. We zijn per 1 juli gewijzigd van energieleverancier waar ik binnenkort ook een blogpost over zal maken. We zaten bij Shell Energy. Maar die heeft te kennen gegeven dat ze niet langer energie gaan leveren en ermee stoppen in Nederland. Maar daarover snel meer. 

Variabele kosten

Op de variabele kosten is er wel weer genoeg aan te merken. Met als grootste schrik moment de boodschappen. Die zijn al maanden aan het stijgen, maar zijn dit afgelopen kwartaal tot een recordhoogte gestegen met een gemiddelde €407,41. En afgelopen maand zelfs een maand boven de €500. Wel is het zo dat we afgelopen maand natuurlijk veel thuis zijn geweest en ook wat luxer hebben gegeten. Maar dat het zou stijgen tot deze hoogte is eigenlijk wel een verassing. Gedeeltelijk kan ik het verklaren door meer aankopen, maar de andere helft van de medaille is dat de prijzen wederom zijn gestegen in de supermarkt en we dat ook nu nog merken.

Aan de andere kant zie ik dat we ook minder hebben gereden waardoor de benzinekosten verder omlaag zijn gegaan. Hetzelfde geldt voor het vakantie budget. 

De grootste klapper de positieve kant op zijn de “aankopen algemeen”. Hoewel we thuis waren, en blijkbaar ook veel hebben gegeten, hebben we ons netjes ingehouden met aankopen doen. Dit was natuurlijk ook een restpuntje in mijn vorige overzicht. Het is hiermee dan ook aanzienlijk gedaald en ik hoop dat we dat de komende maanden ook deze trend kunnen voortzetten. De hand moet even op de knip!


Onder de streep

Onder de streep zien we alleen maar groene cijfers dit kwartaal. Dit is ondanks het verhoogde boodschappenbudget alsnog groen uitgevallen in de totale uitgaven die omlaag zijn gegaan met €99,10 per maand. Dit terwijl de inkomsten omhoog zijn gegaan met €280,64 waardoor we netto gemiddeld dit kwartaal per maand er €379,74 op vooruit zijn gegaan. Een goed resultaat! Maar zoals gezegd slechts van korte duur. 

Vooruitblik naar Q3 2022

Dit kwartaal gaan de inkomsten drastisch omlaag. Het groene effect van het afgelopen kwartalen zal veranderen in negatieven getallen. Dit is van tijdelijke aard omdat dit alle te maken heeft met de regelingen van geboorteverlof en ouderschapsverlof. Zeker aankomende maand zal dit erin resulteren dat mijn salaris vrijwel gelijk is aan 70% van het maximale dagloon omdat ik een maand vrij ben geweest met deze regeling. Daarna spreid het zich uit, maar zal het ook een groot deel van augustus beslaan omdat ik ook gebruik ervan zal maken voor de zomervakantie.

Doordat we verder ook niet op zomervakantie zullen gaan zullen de kosten daar ook beperkt blijven en zich beperken tot enkele uitjes. Waar we wel extra op moeten letten zijn de kosten van de boodschappen. Ik zal specifiek deze maand eens de broekriem aantrekken om te zien of het een exceptionele maand was (door de geboorte) of dat we nu structureel omhoog zijn gegaan. Zo ja dan wordt het eens tijd om te onderzoeken waar dit hem nu in zit. Voor mijn gevoel hebben we namelijk niet absurd dingen gekocht, maar goed wie weet heb ik het helemaal mis. Het was natuurlijk een gekke maand dus voor nu hou ik het daar even op

Hoe is jullie tweede kwartaal gegaan?

Q2 2023 gerelateerde posts

Q2 2023 - Autokosten

Q2 2023 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2023 - Huishoudboekje

Q2 2023 - Energiekosten

Q2 2023 - Beleggingen

Reacties

Meer door minder zei…
Fijn toch dat het tot de mogelijkheid behoort om te genieten van een ruim geboorte en ouderschapsverlof. Ga je na deze periode nog wat veranderen qua uren zoals bij de eerste?
Hier gaat alles zijn normale gangentje en Meer door minder zou Meer door minder niet zijn als die niet scherp aan de wind bleef zeilen.
Ik blijf 4 dagen werken ook na dat mijn ouderschapsverlof is verlopen. Dat is iets waar ik van ga genieten en zeker ook als de kinderen straks naar school gaan het kan gaan omzetten in iets anders

Populaire posts