Q2 2023 - Energiekosten

We bevinden ons in de zomer en het tweede kwartaal van het jaar is voorbij. Hoe staat ons energieverbruik ervoor in een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q2 2023. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q2 2023 - Energiekosten

Q2 vs Q1

Ahh de lente en zomer periode van het jaar is aangebroken. De kachel is niet meer aan geweest in dit tweede kwartaal en dat is ook te zien in ons gasverbruik. Toch ben ik wel geschrokken van het gasverbruik in mei en juni. Want in vergelijking met vroeger is dit twee keer zo hoog. Reden ervoor is simpel, we hebben een kleintje gekregen en gebruiken daardoor simpelweg meer heet water doordat we veel meer aan het poetsen zijn. Ook de kraamtijd stond in het teken van meer gasverbruik, want de kraamhulpen waren, hoe zal ik het zeggen, niet zo zuinig met water en zeker niet met heet water. Nu we inmiddels weer wat verder zijn met de kleine en het allemaal voorspoedig gaat merk ik al dat we minder hiermee bezig zijn en het richting het normale verbruik stroomt. Goed om te weten, want het gas is duur genoeg ;-)

Qua stroom zien we een soortgelijke trend. Sinds de geboorte van de kleine hebben we iets meer stroom verbruikt dan normaal. Logisch ook wederom, want we zijn fan van de magnetron voor het steriliseren van de flesjes e.d. Liever een keer teveel dan te weinig is onze aanpak waardoor we toch een aantal kWh meer hebben gebruikt al valt het mij reuze mee. Ik had verwacht dat het namelijk iets hoger zou zijn, maar doordat we niet, zoals we wel deden bij de eerste, s’avonds en s’nachts series op tv keken, alsmede overdag de hele dag tv kijken is er niet veel verschil met anders in ons huishouden. Een goede ontwikkeling want doordat we nummer één ook nog hebben rondlopen hebben we de energie overdag nodig!

In totaal kunnen we de stand opmaken na zes maanden in 2023. En we zijn gekomen tot een verbruik van 418 m3 wat 30 m3 minder is dan vorig jaar deze tijd. Dat is goed nieuws natuurlijk! Want dat betekent wederom dat we weer goed op weg zijn om onder de 750 m3 te blijven in 2023 net als vorig jaar.

Met stroom zijn we uitgekomen op 964 kWh wat 137 kWh minder is dan vorig jaar. Dat is een substantiële hoeveelheid minder. In ons geval een hele maand minder aan stroom verbruik waar ik toch wel trots op ben. De reden hiervoor is simpel. We hebben minder stroom verbruikt, duh hoor ik je denken. Maar we hebben op recht minder tv gekeken, minder op de spelcomputer gezeten, vrijwel niet de droger gebruikt en alle schakelaars goed ingesteld om uit te blijven. Met andere woorden. Het loont echt! 

Dit is precies in lijn met de verwachting die ik vorig kwartaal uitsprak en de resultaten zien we ook direct terug. Vooral de droger heeft denk ik zoden aan de dijk gezet, want hoewel we een warmtepompdroger hebben is het niet gebruiken ervan natuurlijk nog altijd goedkoper en dat blijkt ook wel. We gaan hier dan ook zoveel mogelijk mee door!

Vooruitblik op Q3 2023

Aankomend kwartaal hoop ik dezelfde strategie te kunnen gebruiken, minder de droger gebruiken, meer buiten ophangen. Met hopelijk ook iets minder wasjes tot gevolg doordat de kleine iets groter wordt en minder spuugt en andere dingen doet die weer schoon moeten worden. Bovendien verwacht ik weinig verschil met ons tv kijken gedrag en koesteren we het slapen. De 1600 kWh van vroeger is nog ver weg, maar we koersen op deze manier mooi af op een verbruik van 1800 kWh voor een gezin van vier personen en dat is toch ook een behoorlijk goede prognose. Ik ben blij met alles onder de 2000 kWh dan hebben we het goed gedaan. Een zien of we daar na het derde kwartaal ook op uit kunnen komen.

Voor gasverbruik hoef ik weinig te zeggen. Ik hoop dat we weer terug gaan naar ons eerdere verbruik van ongeveer 7 m3 per maand in de zomermaanden, maar wellicht is dat te optimistisch. In ieder geval zou het mooi zijn als we rond de 10 uit kunnen komen in juli. Daar is dan ook een aandachtspuntje maar als het niet zo is…. Het gaat over een paar m3. Tja dat is natuurlijk centen, al is het tegenwoordig euro’s, werk. 

Ik ben in ieder geval niet ontevreden over het kwartaal!


Hoe is jullie derde kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q2 2023 gerelateerde posts

Q2 2023 - Autokosten

Q2 2023 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2023 - Huishoudboekje

Q2 2023 - Energiekosten

Q2 2023 - Beleggingen

Reacties

Meer door minder zei…
Voorspelbaar zoals altijd. Geen stroom kosten en de prognose is dat ik dit jaar rond het zelfde gas gebruik uitkomt als 2022 dus rond de 90 m3. Past prima in mijn Meer door minder strategie.

Populaire posts