De voordelen om nu vader te worden

Luxe of Zuinig is nu twee keer vader geworden en het is ook twee keer al totaal anders verlopen qua voor en nadelen met geboorteverlof en ouderschapsverlof. Om niet te veel bij baby’s te blijven hierbij mijn ervaring met dit financiële voordeel en hoe ik er tegenaan kijk in het geheel.

De voordelen om nu vader te worden

Geboorteverlof

Toen wij ons eerste kind kregen in 2020 was het geboorteverlof veranderd. Het ging over van een “whopping” 2 dagen vrij naar 5 dagen. Dat was natuurlijk al een behoorlijke verbetering, maar in maart van dat jaar was helaas nog niet de regeling dat dit verder werd uitgebreid met 5 weken aanvullend geboorteverlof tegen 70% van het maximum dagloon. Dit ging pas in per 1 juli van dat jaar. Helaas helaas… Gelukkig heb ik voor mijzelf toen alsnog 4 weken vrij genomen om het te simuleren en alsnog lang te kunnen genieten van de baby fase.

Maar fast forward naar het hier en nu. In 2023 had ik wel het geluk dat ik gebruik kon maken van de 5 weken aanvullend geboorteverlof en de week geboorteverlof en daar heb ik uiteraard gebruik van gemaakt. Het idee was hetzelfde als bij de vorige. Namelijk 4 weken vrij en de overige twee weken te verdelen over de donderdagen dat ik toch vrij wil zijn. Op die manier heb ik toch weer 10 weken een 32 uurs week gesimuleerd en kan mijn contract netjes op 40 uur blijven staan. Erg fijn, en ook nog als voordeel dat kan bijdragen in het huishouden. Bovendien scheelt het mij vakantiedagen, en krijg ik ook nog eens 70% van het dagloon uitbetaald via de werkgever van het UWV. In dit geval is het dagloon (€264,57 in 2023) lager dan mijn loon waardoor ik er wel op achteruit ga, het is daarmee nog minder dan 70% van mijn loon. Maar zoals gezegd vind ik dat een klein iets ten op zichtte van tijd thuis door kunnen brengen. Een win win situatie.
De enige restrictie aan dit geheel is dat je binnen 6 maanden deze uren opgemaakt moet hebben. Anders kan je er geen aanspraak meer op maken. Op zich terecht, want in de beginperiode zal je ze ook het meest nodig hebben.

Betaald ouderschapsverlof

Maar bij dit feestje bleef het niet alleen. Nee nee nee, tegenwoordig is er ook nog zo iets als betaald ouderschapsverlof. Normaal gesproken is ouderschapsverlof volledig onbetaald maar kan je hiermee wel je 40 uurs contract in stand houden waardoor je pensioen e.d. Wel gewoon door blijft lopen voor dat contract. Bovendien kan je hiermee per direct weer terug gaan naar de oude situatie zonder eerst een nieuw contract te hoeven regelen met je werkgever. Het aantal uur dat je ouderschapsverlof kan inzetten is gebaseerd op je totaal aantal contracturen. In mijn geval omdat ik op papier 40 uur werk is dit 26x40=1040 uur. Wat ik zelf kan inzetten op de tijden dat ik dat wil. Gezien ik slechts 1 dag in de week gebruik hiervan wil maken kan ik 2,5 jaar gebruik maken van deze regeling voordat ik mijn contract naar 32 uur hoef om te zetten om dezelfde dag vrij te zijn.
Maar met de nieuwe regel van 9 weken betaald ouderschapsverlof zit er een addertje onder het gras. Je dient deze 9 weken te gebruiken in het eerste levensjaar van het kind. In mijn geval zou dit betekenen dat ik 45 dagen vrij kan zijn wat precies past in het eerste jaar, maar daarmee dien je wel elke week dit dus te doen. De vraag is hoeveel ouders dit daadwerkelijk doen of kunnen. Het houdt namelijk ook minder loon in. Gelukkig krijg je over die 9 weken wel gewoon vakantiedagen. De daarop volgende 15 weken ouderschapsverlof die onbetaald zijn krijg je helaas ook geen vakantiedagen opbouw.

Wat is mijn mening over deze regelingen

Mijn persoonlijke mening is dat ik erg blij ben met de regelingen. Ik vind zeker in de eerste periode van de geboorte van je kind dat je de volledige verzorging niet bij de moeder kan houden. Afhankelijk van hoe de zwangerschap en bevalling is gegaan dient een vrouw de tijd te nemen om alles te verwerken en weer op sterkte te komen. Sommige lopen als na twee dagen weer rond. Andere pas na 2 of meer weken of erger lopen met een post natale depressie. Je kan dan niet verwachten dat de man maar weer gaat werken alsof er niets aan de hand is. Ook voor hem is het leven veranderd en dient de dynamiek en ritme weer terug te komen. Je bent samen aan het avontuur begonnen en dient samen dit dan ook vorm te geven. Bovendien is het goed voor de binding met je kind en de relatie met je vrouw/man om dit gezamenlijk tegemoet te gaan. Je kan elkaar helpen en ondersteunen waar nodig.

Aan de andere kant snap ik ook best dat sommige mensen geen gebruik maken van de regelingen. Het betekent simpelweg dat je loon inlevert wat je wellicht hard nodig hebt. Dat was de meest gehoorde klacht bij ouderschapsverlof. Het is onbetaald en dus nemen mensen het niet, want ze denken dat je daarmee 20% van je inkomen kwijt bent (wat natuurlijk niet zo is, het ligt eerder rond de 15% afhankelijk van je inkomen) wat tegenwoordig met alle hoge prijzen wat lastiger te bolwerken is. Daarom is de toenadering van de overheid om 70% van het dagloon uit te keren ook positief is. Daarmee wordt de keus ook makkelijker gemaakt omdat het nog minder geld kost om er gebruik van te maken. Ik weet dat mensen nu alsnog het argument geld eraan vast hangen om het niet te doen, maar de drempel wordt hiermee steeds kleiner gemaakt dat hopelijk iedereen die dat kan er ook echt gebruik van gaat maken.

Zelf heb ik inmiddels zowel het betaald ouderschapsverlof als aanvullend geboorteverlof opgenomen en in de kalender ingezet als vrije dagen. Daarmee zit ik tot februari goed en heb ik ook direct de zomervakantie kunnen vrijnemen van deze uren.
Ik ben daarmee erg tevreden met deze extra vrije uren en daarbij heb ik als extra voordeel dat ik ook nog de vakantiedagen daarmee veilig stel. Dat betekent weer dat ik aankomend jaar met een sloot vakantiedagen begin waardoor ik ook de werk/prive balans op orde kan houden.

Met andere woorden, ik ben een fan en moedig iedereen aan die een kind krijgt er gebruik van te maken!

Reacties

Meer door minder zei…
Best prettig dat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn op dit gebied. Wat ik persoonlijk wel een grote min in dit soort regelingen vind is dat de verhouding t.o.v. het inkomen behoorlijk zoek is.
Het resultaat hiervan is dat vooral mensen met een al reeds flink inkomen hier gebruik van (kunnen) maken. Het is namelijk voor mensen in de lagere inkomensklassen een onoverbrugbaar groot verlies van inkomen.

Populaire posts