Q2 2020 - persoonlijke savingsrate

Er is alweer een kwartaal voorbij en het is alweer zo erg dat we afscheid mogen nemen van de eerste 6 maanden van het jaar. Wat is het hard gegaan!

Ook in financieel opzicht is het hard gegaan en daarom start ik nu met het rapporteren van kwartaalupdates op verschillende onderwerpen zodat ikzelf, maar ook zeker mijn lezers, goed mij in de gaten kunnen houden of het wel allemaal de juiste kant op gaat!

Savingsrate
Vandaag gaan we kijken naar de savingsrate van de eerste 6 maanden op mijn persoonlijke rekening, exclusief mijn vrouw en gezamenlijke rekeningen. Van de het eerste kwartaal hebben jullie reeds een update gekregen in Q1 savingsrate blogpost.
Zoals altijd laten we beginnen met een overzicht.Q1 vs Q2
Q2 heeft dezelfde lijn gevolgd als Q1 met enkele leuke al reeds aangekondigde meevallers. Zo was daar in april de bonus over het afgelopen jaar wat zorgde voor een leuke boost van mijn SR naar 89,52%. Dat is een nieuw record en ben ik bang dat we de komende jaren niet meer gaan evenaren gezien de bonus voor aankomend jaar sowieso lager gaat uitvallen door de overstap van werkgever in januari, met een minder gunstigere bonusregeling  en uiteraard de befaamde pandemie die nog wel een tijdje gaat ronddolen. Gelukkig staat tegenover het lagere bonuspercentage wel betere secundaire arbeidsvoorwaarden waardoor overall de SR maandelijks omhoog is gegaan van rond de 50% naar standaard boven de 60% (Zie februari/maart en juni voor ijkpunten zonder extra’s).

In mei was het natuurlijk vakantiegeld feest, maar zoals ook het vorige kwartaal al gemeld, viel deze lager uit gezien ik het grootste gedeelte had gekregen in januari. Overigens baal ik er wel van gezien deze weliswaar in januari zijn uitgekeerd, maar met de rekendatum van december zijn verwerkt, met de oude belastingregels die “ongunstiger” waren. Dat heeft mij dus geld gekost.

Echter gaat het sparen/beleggen sneller dan ik van te voren had gedacht en zitten we al op een comfortabele 27750 euro wat is afgevloeid richting spaar/beleggings rekening in 2020. Een mooi resultaat na 6 maanden, maar is alleen mogelijk doordat we niet in de val van de lifestyle creep zijn getrapt. Hierdoor zie je dat extra inkomsten 1 op 1 zich kunnen vertalen in buffers en investeringen in plaats van consumptie. Iets waar we trots op zijn gezien dit ons in staat stelt om eerder FIRE te kunnen zijn.

Vooruitblijk naar Q3 en Q4
Ik kan niet anders zeggen dan dat zowel Q1 als Q2 zeer goede maanden waren met zeer goede savingsrates die hoger liggen dan dat ik van te voren had kunnen dromen voor 2020. Ik had als doel om een overall 50% savingsrate te halen voor eind 2020, maar we liggen zoals je kan zien behoorlijk voor op schema, met een gemiddelde van 71,84% en een totaal van 75,52% SR.

Maar daar gaat verandering in komen vanwege de kinderopvang/ouderschapsverlof dat ingaat. Hierdoor gaan we er maandelijks behoorlijk op achteruit. De verwachting nu is rond de 1500 euro netto per maand wat zich ook gaat vertalen in mijn persoonlijke SR die omlaag gaat. Ik ben erg benieuwd hoeveel dit daadwerkelijk gaat zijn. Maar daarover lezen jullie volgende kwartaal weer een update!Reacties

 1. Mooi overzicht weer. Maar ik begrijp hem niet helemaal. Als je elke maand gemiddeld €6000 ontvangt en €4600 spaart, dan leef je dus van €1400 per maand? Dat is wel heel zuinig lijkt me. In je update van april zit je met je variabele kosten alleen al op €1600. Of lees ik je overzichtjes verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chris,

   Het gaat alleen over mijn eigen persoonlijke rekening :) Dus exclusief de vrouw en gezamenlijke rekening. We leggen allebei 1200 euro in op de gezamenlijke rekening en daar gaan dan alle lasten vanaf. We geven dus zeker meer uit dan 1400 euro per maand ;) Zondag doe ik een update op mijn huishoudboekje dan kan je onze precieze uitgaven terugvinden!

   Verwijderen
  2. Ah! Dat verklaart het. Ik zie uit naar je bericht van zondag.

   Verwijderen
 2. Damn... Liepen we een paar jaar geleden nog een beetje gelijk op inmiddels ben je mij qua inkomensstijgingen toch wel heel erg voorbij gerend! Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt er natuurlijk ook aan of je al aan het einde van je schaal bent of dat er nog voldoende ruimte over blijft voor groei ;). Maar inderdaad, de inkomstenstijging gaat lekker zo. Al denk ik dat we dit jaar niet erg veel meer gaan krijgen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts