Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2022 - speciale editie

 Daar is de UPO weer! Ik werd weer verblijd door een leuk emailtje van de pensioenaanbieder dat ze hem voor mij hadden klaargezet. Fijn! Maar dit jaar zijn de spelregels wel anders dan andere jaren. Ik blogde er al eerder over wat het voor mij zou betekenen. Ik was dan ook benieuwd of mijn voorspelling uit zou komen of dat het minder zou zijn. We gaan snel het bekijken!

Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is weer binnen! Tijd voor een storting bij BND

Een UPO zorgt voor blijdschap

Niet veel mensen zullen zich zo voelen zoals ik bij het ontvangen van een UPO. Sterker nog, ik durf te wedden dat de meeste mensen niet eens weten wat het is of wat ze ermee moeten. Deze beland vaak ergens in een map om er vooral niet over na te denken. Maar dat is voor Luxe of Zuinig als vrouwlief wel anders. Wij zijn namelijk erg benieuwd naar onze “Factor A” die erop staat. Deze “Factor A” bepaald namelijk hoeveel geld we dit jaar kunnen bijstorten in onze lijfrente, of ook wel de “3de pijler” van ons pensioenstelsel. 

Wat kan ik bijstorten dit jaar?

Net als in 202220212020 en 2019 heb ik berekend hoeveel geld ik erbij mag storten, waarbij ik de inkomstenbelasting volgend jaar op terug zal gaan krijgen.  Dit jaar is het bedrag, door de gewijzigde regels, behoorlijk veel hoger dan andere jaren. 

Laten we eerst eens kijken wat ik volgends de oude regels mag bijstorten. Om dit te doen heeft de belastingdienst een handig reken hulpje op hun website staan. Hoe die berekening tot stand komt verwijs ik je graag door naar mijn andere blogpost.

Oude rekenmethode ruimte: €2.071
Nieuwe rekenmethode ruimte: €13.442

Dat is een verhoging die ik ook niet had verwacht van maar liefst 649%! Dat is veel meer dan de verwachtte 300%. 

Ga ik zoveel bijstorten?

De vraag is nu, wat is wijsheid? In principe ben ik in staat om de volledige pot te storten, dat past in het rijtje om meer zelf in controle te zijn van mijn pensioen en vooral ook waar dit aan het renderen is. Dat met in combinatie de pensioenwet aanpassingen en mijn zorgen daarop. Waarbij mijn werkgever ook heeft aangegeven nog geen idee heeft hoe ze dit gaan aanpakken en daar ruim de tijd voor nemen om dit uit te zoeken. Sowieso zorgt dit ook voor een gat die aangevuld moet worden en ben ik er nog steeds van overtuigd dat de overheid steeds meer inzet op het feit dat je het pensioen zelf moet gaan regelen wat in lijn is met deze gewijzigde regels. Allemaal factoren die mij ervan overtuigen om toch het volledige bedrag te gaan storten. Want het kan nogal wat jaren gaan renderen en het scheelt weer in de box 3 belasting.

Storten maar!

Normaal zou ik het meteen hebben gedaan, maar in dit geval heb ik besloten er nog even een weekendje over na te denken voordat ik het ga storten. Ik heb voor mijn gevoel al een keuze gemaakt. Wat ook in lijn is met het verkleinen van de spaarpotten. Maar het gaat om een dusdanig groot bedrag dat ik wel even de tijd ervoor wil nemen. 

Hebben jullie al een keuze gemaakt over de lijfrente en of je meer gaat inleggen?

Reacties

Thomas zei…
Bij welke aanbieder ga je dit extra pensioen opbouwen?
Ik zit zelf bij Brand new Day.
Bart zei…
Ik heb er ook flink mee lopen puzzelen en heb besloten om in ieder geval de komende 10 jaar de hogere jaarruimte maximaal te benutten. Voor dit jaar was m’n jaarruimte gestegen van €2k naar €21k. Ik heb m’n inleg bij BND verhoogd naar €1000 per maand en stort de rest elk jaar bij zodra ik m’n UPO binnen heb. De voorlopige aanslag heb ik ook aangepast om niet een jaar te hoeven wachten op belastingteruggave.

Net als jij heb ik inmiddels een flinke som opgebouwd in box 3 en vermogensbelasting is inmiddels na onze zorgverzekering de hoogste jaarlijkse kostenpost. De pot met lijfrente zie ik twee grote voordelen hebben. Natuurlijk scheelt het ontzettend veel vermogensbelasting over tijd. Maar ik zie het ook als risicoafbouw voor een pensioenuitkering.

Tegen de tijd dat ik tussen de 55 tot 60 ben, verwacht ik ergens tussen de €300k en €500k aan lijfrente te hebben. Mocht bijvoorbeeld op m’n 58ste de beurs het ontzettend goed gedaan hebben en de rente erg hoog zijn, dan is het slim om een bankspaaruitkering te doen over een periode van 30 jaar van die lijfrente. Bij een bedrag van €400k en 6% lange termijn rente, zou je 30 jaar lang een vaste annuïteit kunnen laten uitbetalen van €29k bruto per jaar zonder er ooit een cent vermogensbelasting over te hoeven betalen.

Dan weet je in ieder geval zeker de rest van je actieve leven voor een gedeelte een stabiel inkomen te hebben, en maakt het voor je werkgeverspensioenen een stuk minder uit wat aandelen en obligaties doen tegen de tijd dat je officieel met pensioen zou kunnen gaan.

Meer door minder zei…
Ik denk niet dat de overheid inzet dat je je pensioen steeds meer zelf moet gaan regelen, wel dat de mensen die pensioen opbouwen meer betrokken raken. Daarnaast worden mensen die geen pensioen opbouwen zoals ZZP'ers gestimuleerd om toch ook wat te regelen e.e.a. voorkomt dat in de toekomst veel mensen te weinig inkomen hebben als ze stoppen met werken en daardoor noodgedwongen een beroep moeten doen op de onze overheid. Voor mezelf denk ik dat ik zo zoetjes aan wel comfortabel 100 kan worden.
Volgens mij zitten wij inderdaad op één lijn hiermee. Ik wil zoveel mogelijk zelf in controle zijn hoe ik dit wil invullen later zonder afhankelijk te zijn van de tweede en eerste pijler van ons pensioen stelsel. Uiteraard is er het risico dat de overheid de spelregels nog veranderd, maar goed uitgaande van de huidige regels vind ik je plan overeen komen met wat er in mijn hoofd ook zit qua uitkering. We gaan het zien of het dan uitkomt.
Uiteraard moeten ZZPers gestimuleerd worden, maar ik weet niet of de huidige aanpassing veel zoden aan de dijk zet. Immers, ze konden altijd al inleggen maar deden het niet vanwege reden X of Y. Enige wat er nu bijkomt is dat ze nog meer kunnen inleggen… Maar goed zelf ben ik geen ZZPer en ken die constructie ook niet goed genoeg om te zeggen of het echt verschil gaat maken. In het geval van een normale medewerker is er in ieder geval veel meer ruimte en ook daar is de informatievoorziening lakend. Ik heb vele mensen kunnen informeren over de wijzigingen en niemand die het wist of wat het inhield
Anoniem zei…
Zelf het potje gelijk volledig volgestort.
Direct 36,93 procent rendement in het jaar erop (via ib teruggave).
Valt buiten box 3
Tot 680k erfbelasting vrij (mocht ik het niet redden)

Het is een kopie 401k uit amerika.
Petra zei…
Ik bewaar een deel voor volgend jaar (je kunt de jaarruimte die je nu niet gebruikt de komende tien jaar nog opvullen), maar dit komt ook omdat ik dit jaar minder verdien en dus minder gunstig kan aftrekken. Naar verwachting verdien ik volgend jaar dan weer wat meer en dan komt de belastingaftrek dus beter van pas.
Met Prinsjesdag wordt waarschijnlijk bekend hoeveel jaarruimte je gaat krijgen in 2024. Als je toch nog tot dit weekend gewacht hebt, kun je misschien net zo goed nog een paar dagen extra wachten?
Als de jaarruimte in 2024 weer wat minder wordt, is het voor jou misschien ook belastingtechnisch beter om nu nog niet het hele bedrag te storten, maar een deel voor 2024 te bewaren?

Anoniem zei…
Beste,

Kan iemand mij een stappenplan cq recept geven hoe dit aan te pakken. Ik weet dat er jaarruimte en reserveringsruimte is. Moet ik dan per jaar de pensioenopbouw zelf proberen aan te vullen. Er is mij nog veel niet duidelijk.
Vast bedankt,
An
Anoniem zei…
@Bart, betreft: "De voorlopige aanslag heb ik ook ingevuld om niet een jaar te hoeven wachten op belastingteruggave 2023". Weet je zeker dat je nu al een voorschot kan aanvragen voor teruggave? Als ik nu de aanvraag invult, krijg ik namelijk nog een maximum aftrek te zien van voor de wijziging van 1 juli jl. of te wel nog niet volledig aftrekbaar.
Bart zei…
@Anoniem
Toen de hogere jaarruimte bekend werd gemaakt, was de belastingdienst inderdaad nog niet klaar met het doorvoeren van die verandering in hun eigen berekeningsmodules.

Ik heb eind juni in de voorlopige aanslag gewoon de voorheen geldende maximale jaarruimte (€15k) en reserveringsruimte (€8k) ingevuld om mijn hogere inleg op lijfrente aftrekbaar te maken.

Dat werkte prima, want ik kreeg vanaf half augustus €1800 euro extra maandelijkse belastingteruggave gestort. De juiste bedragen vul ik wel in met de aangifte over 2023 maar dat zal dezelfde teruggave opleveren.
De belastingdienst heeft een handige tool online staan waarin je dit makkelijk kan berekenen.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna

Wat je daarvoor nodig hebt is beperkt tot:

1. Bruto inkomen van afgelopen jaren
2. Factor A van afgelopen jaren

De rest is invullen met 0 als je geen bijzonderheden hebt. Daarmee bereken je makkelijk je jaarruimte van afgelopen jaar, maar kan je ook meteen je voorgaande jaren berekenen voor je reserveringsruimte en aan de hand daarvan zien hoeveel je mag inleggen.
Nee, dat maakt voor mij niet uit aangezien mijn salaris sowieso al in het hoogste schijf zich bevind en dat ook zal zijn ook al trek ik dit bedrag eraf. Maar wel een valide punt.
Anoniem zei…
Bedankt voor deze uitleg / hulp

Populaire posts