We hebben een BSO!

 Even iets heel anders, maar wel iets dat mij tot zorgen maande en uiteindelijk weer invloed zou kunnen hebben op ons werk waardoor logischerwijs de financiën ook weer in gevaar kwamen. Maar we hebben eindelijk een BSO gevonden die ruimte heeft voor onze oudste dochter, en daar ben ik best een boel blij mee!

Op tijd ingeschreven

Na de wachtlijsten van de school te hebben getrotseerd, en het geluk te hebben gehad dat we waren ingeloot op de gewenste school in deze regio was het tijd om het volgende obstakel te tackelen. Namelijk “het leed dat BSO heet”. Iedereen heeft de verhalen wel gehoord dat er te weinig ruimte is voor kinderen en met die gedachte had ik ook weinig hoop.

Begin dit jaar hebben we de BSO’s die “nog enigszins in de buurt zijn” aangeschreven en onze oudste dochter ingeschreven om per maart 2024 drie dagen in de week na schooltijd opgevangen te worden. We kwamen tot vier BSO’s die we nog ok vonden waarbij we uiteraard ook voorkeuren gezien sommige opvang hebben in de school en andere weer buiten de school. 

De antwoorden die we begin dit jaar kregen waren niet verassend, er was geen plek en we kwamen op de wachtlijst. Zij namen wel contact met ons op…. Ja ja…. Tja, het is nog een eind weg natuurlijk maar ik zag de bui al hangen en besloot ook eens na te denken over plan B. Wat als we geen opvang konden krijgen……. Tja dan zullen we het zo moeten doen dat we of zelf thuis zijn op die dagen en vrij nemen of dat we familie moeten inzetten. Beide hadden niet onze voorkeur omdat het nu eenmaal best veel werk voor drie dagen. Maar er waren natuurlijk opties om dit zo te regelen. Er ging zelfs een scenario dat mijn vrouw tijdelijk zou stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. Maar dit was wel het laatste waar we aan wilde beginnen. Maar ook hier geldt, alles is mogelijk en deed ons ook weer beseffen in wat voor een luxe positie wij zaten dat het zo kan.

De zomervakantie is voorbij

We zijn zelf natuurlijk niet gek en snappen ook dat met het begin van het nieuwe schooljaar er ook weer plekken vrij zijn gekomen door kinderen die doorstromen of ouders die BSO niet meer nodig hebben of minder dagen af nemen.
Daarom hebben we de stoute schoenen aangetrokken en hebben we een rondje BSO gebeld/gemaild. Want ja, leuk dat zij ons bellen voor precies onze wens, maar op dit moment ben ik ook blij als we al twee dagen zouden kunnen krijgen. Dat maakt het regelen een stuk makkelijker. Daarom hebben we een open vraag gesteld wat de mogelijkheden waren voor minder dagen.
Het heeft geen windeieren gelegd want één van de BSO’s had ruimte! Niet de gewenste drie dagen, maar wel twee dagen! Nou ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik sprong een gat in de lucht! Het is daarbij ook nog eens één van de partijen die onze voorkeur heeft omdat het dicht bij de gastouder is van onze tweede dochter, waardoor we het makkelijk kunnen combineren met ophalen. Een win win situatie. 

De laatste dag nog

Nu zitten we alleen nog met de laatste dag die ingevuld moet worden. Ze gaven al aan dat het een lastige dag was  en dat we niet de enige waren op de wachtlijst. Maar ik heb ergens nog stiekem goede hoop dat we ook die laatste dag nog wel geregeld krijgen en anders is plan B in ieder geval makkelijker uit te voeren. 

Jullie zullen begrijpen dat ik hier erg blij mee ben, want hoewel we veel thuiswerken is geen opvang hebben eigenlijk niet te doen met werken. Zoals ik al eerder zei hebben we alle optie de revue laten passeren en was eigenlijk alles bespreekbaar. Maar het meest ideale is toch wel gewoon opvang. Die laatste dag komt er vanzelf bij, want als het niet in maart is van 2024 zal dit uiterlijk in september 2024 zijn. Een half jaar een oplossing verzinnen is prima te doen. 
Met de andere kleine, waar we ook een dag opvang missen, hebben we het ook gered om het te regelen, al was dat maar voor drie maanden tot het einde van het jaar.

Enige nadeel aan de opvang die geregeld is, zijn de kosten die eraan vast hangen, maar goed. Het is wat het is!


Reacties

Anoniem zei…
Dat je het een half jaar van tevoren al weet dat het grotendeels lukt vind ik heel positief. Wij hoorden het 6 weken van tevoren en staan ook nog voor 1 dag op de wachtlijst.
Anoniem zei…
Beste, Weet je ook hoeveel wachtenden er voor die ene voorkeursdag nog voor je zijn? En anders misschien tijdens de wachtperiode gaan voor een niet voorkeursdag en met het werk iets regelen. En waarschijnlijk komt het gewoon goed. Je hebt in elk geval al twee van de drie dagen voor elkaar. Succes
Meer door minder zei…
Regelmatig hoor ik om me heen dat er veel plekken in ons land zijn waar je er heel vroeg bij moet zijn (minimaal 2 a 2,5 jr) met je aanvraag voor opvang. Ook op andere dagen gaan werken hoor ik als optie net als de een smorgens en een deel van de middag en de ander aansluitend de rest van de middag en avond. Het grootste probleem voor ouders is vaak dat BSO's omdat het gefragmenteerd en slecht betaald werk is geen back-ups hebben bij ziekte ,dus geen opvang op de momenten dat het je echt niet uitkomt, daarnaast ze met de schoolvakanties de roosters niet rond krijgen door gebrek aan personeel en door ziekte.
Anoniem zei…
Ja, we hebben tijdelijk een andere dag. Gelukkig heb ik een flexibele werkgever en zou ik zelfs alleen onder schooltijd kunnen werken en de uren die ik mis s avonds werken.

Populaire posts