Onze oogstopbrengst dit jaar

 Net als vorig jaar heeft Luxe of Zuinig ook dit jaar weer een moestuintje geplant in de verwachting dat we toch weer wat lekkers eruit kunnen halen. Nu dat het seizoen ten einde komt is het ook weer eens tijd om terug te blikken op de oogst van dit jaar. Is het wat geworden of valt het tegen?

De oogst van dit jaar

Vorig jaar vielen de tomaten letterlijk van de plant zoveel hadden we er. Er kwam geen einde aan en we hebben nog erg lang van de tomaten gegeten. Zelfde geldt voor de rucola die we hadden geplant. Dat is, daar ben ik inmiddels wel achter, als onkruid want ondanks dat we het dit jaar niet hadden geplant is het toch “spontaan” in andere bakken omhoog gekomen. Daardoor hadden we dit jaar een bonus oogst van de rucola. 

Omdat de tomaten het afgelopen jaar zo goed deden heb ik ook dit jaar tomaten geplant. Dit keer niet de grote variant, maar de cherry variant in de hoop dat er veel kleine tomaten zouden komen. Helaas was de opbrengt dit jaar niet zo denderend en hebben we het moeten doen met een stuk of twintig tomaatjes.  Dat is echt een tegenvaller geweest.

Ook dit jaar ben ik gegaan voor bieslook. Een makkelijke plant die weinig ruimte nodig heeft en op veel gerechten kan. Deze is heel goed aangeslagen en hebben we gedurende de zomer erg veel geplukt. Nu is deze ook nog steeds helemaal in orde en we plukken er dan ook nog steeds van. Ik verwacht dat het nog wel even zo blijft dus deze valt wel in de categorie success. 

Als laatste hadden we dit jaar ook radijsjes geplant. Die waren natuurlijk vroeg in het jaar al klaar en ze zijn vrijwel allemaal aangeslagen. Hierdoor hadden we wel een overschot aan radijsjes beschikbaar in een korte periode, maar die hebben we ook kunnen uitdelen aan de familie. Hoewel het een succes was ga ik aankomend jaar niet weer voor de radijsjes omdat het lekker is, maar niet in die hoeveelheid. Dan kan je zeggen dan plantje er minder. Dat klopt. Maar ik hou ook een beetje van variatie en radijsjes zijn lekker, maar niet altijd.

Verder een andere sidenote, we hebben dit jaar nul liter water uit de kraan hoeven te halen. Alles is uit de regenton gekomen waar we het mee hebben gered. Dat komt natuurlijk vooral door de natte zomer, maar toch vond ik het een leuke bijkomstigheid en was ik blij met de waterton, hoewel ik nog steeds erg veel gietertjes moet voordat het rendabel wordt.

Fruit

In onze tuin hebben we ook nog appel, kersen, peren en pruimen boom staan. Stel je er niet teveel van voor, want het zijn kleine bomen. Maar ook deze geven elk jaar wel “wat” fruit. Ook al verschilt het per jaar welk fruitsoort het overleefd.

Zo begon het seizoen met de kersenbloesem die dit jaar erg mooi en uitbundig was. Vele bloemen veranderde in kersen en ik had dan ook goed hoop dat dit het beste kersen jaar zou zijn, maar helaas vonden de vogels dat ook en hebben we helaas geen enkele kers teruggevonden voor onszelf. 

Daarna zou het tijd worden voor de pruimen. Afgelopen jaar hadden we een stuk of twaalf pruimen uit de boom, maar dit jaar was dit welgeteld nul. Erg jammer, maar wellicht volgend jaar meer succes.

Na de pruimen komen de peren en de appels. Waar de appels dit jaar ook weer zorgen voor een goede oogst (stuk of twintig) hebben de pruimen zo iets van, nee hoor niet dit jaar. En dat is jammer want ik had goede hoop dat de perenboom dit jaar aan zou slaan. Het bleek helaas niet zo te zijn.

Volgend jaar

Volgend jaar ga ik uiteraard weer beginnen met een moestuin, ik vind het een leuke activiteit en het is ook leuk om met de kinderen dit verder op te pakken. De opbrengst is erg verschillend door de jaren heen, maar dat mag de pret niet drukken. Lekker in de tuin bezig zijn is ook wat waard.

Hoe is het met jullie oogstopbrengst gegaan dit jaar? 

Reacties

De tomaten deden het iets minder dit jaar. Hoe maken jullie de grond rijp voor de winter? En hoe voor het voorjaar?
Daar doen we niets bijzonders voor eigenlijk. Het is meestal alles weghalen voor het echt koud wordt en zorgen dat de grond wat open ligt zodat het wat losser is en geen plakaat. In het voorjaar herhaal je dat en doe je wat nieuwe grond erbij en begint het weer opnieuw.
Bemesten is niet voordelig, maar je krijgt meer opbrengst. Vorig jaar had ik zelf gemaakte compost in de koude kas gedaan. Zes geënte tomatenplanten gaven 50 kilo trostomaten. Veel te veel. Dit jaar niet, mogelijk dat ik daarom minder opbrengst had. Succes.
Mr Groeigeld zei…
Hier veel bietjes, pompoenen en sla, maar weinig tomaten. Heerlijk uit eigen tuin en nog een stuk gezonder ook. Nooit overwogen om je moestuin te vergroten?
wil zei…
Fruitbomen geven vaak om het jaar een goede oogst.kersen zullen altijd voor ze rijpen met een net afgedekt moeten worden anders zal er nooit een oogst zijn.druiven heb ik elk jaar een mooie oogst.tomaten ook niets te klagen maar die staan wel in een tunnelkas met div andere dingen zoals een nectarine,veel aardbeien(ook buiten maar vroeger rijp en zoeter)de rest zal ik maar niet opnoemen dat is heel veel.370 vierkante meter moestuin is iets anders dan 1 vierkante meterbak.

Populaire posts