Moestuin geplant!

  Net als vorig jaar heeft Luxe of Zuinig dit jaar ook weer tijd gemaakt om de moestuin aan te leggen. Het was zulk lekker weer al met veel zon en weinig wind dat het al vroeg lente is met hoge temperaturen. Hoogste tijd om groene vingers te krijgen. Wat staat er dit jaar allemaal in?

Moestuin geplant!

De oogst van vorig jaar

Vorig jaar was de opbrengst matig voor de meeste gewassen, maar heel erg goed voor de tomaten. Zo heb ik zeker een paar kilo tomaten kunnen oogsten. Die zijn gebruikt in zowel salades als, later in het seizoen, voor een heerlijke tomatensoep. Helaas waren de aardbeien, krulsla, wortels e.d. Geen succes geworden.

Plan voor dit jaar

Gezien de tomaten vorig jaar zo een succes waren zet Luxe of Zuinig dan ook weer behoorlijk in op de tomaten. Daarnaast doe ik wederom een poging om krulsla te creëeren maar hou een slag om de arm. Zeker met het mooie weer hoop ik dat we dit jaar meer succes krijgen hiermee. Momenteel is het zo dat alle zaadjes netjes afgeschermd zijn onder een kap, genoeg warmte krijgt via de zon en ik er zelf voor zorg dat het vocht ook op orde is. De rest is aan de natuur.

Naast bovenstaande heb ik ook wat bloemen (variatie) erbij geplant zodat er straks wat meer insecten op af komen. Van deze bloemen zijn sommige zaden al ontspruit en dat is goed nieuws! Want dat betekent dat de condities inderdaad ideaal zijn!

Tomaten in de zomer

Luxe of Zuinig en vrouwlief houden van tomaten, en zeker in de zomer eten we er behoorlijk wat op. Hiermee is een moestuin, zeker als deze aanslaat, ook een veredelde kostenbesparing op deze aankopen. Hoewel….. zaadjes zijn duur, aarde moet gekocht worden, en dan moet je maar hopen dat het allemaal aanslaat. Waarbij het nadeel is dat de producten die je oogst ten tijde van het kopen op zijn goedkoopst is in de winkel….. Mmmm laten we het besparen dan maar vergeten en gewoon zeggen dat we het doen omdat we het leuk vinden om eigen kweek te maken :-)

Hoe zit het met jullie moestuinen dit jaar? 

Reacties

Jacqueline zei…
Wij wonen sinds vorig jaar in een flat en ik heb besloten om dit jaar te gaan moestuinieren in potten en bakken.
Er staan al aardbeienplantjes in balkonbakken, tomaatjes, paprika en komkommertjes zijn al voorgezaaid.
Ik heb kweekbakken op poten bij de Lidl gekocht en daar heb ik kruiden en pluksla in voorgezaaid. De rest volgt nog.
Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dat allemaal gaat groeien.
Geldsnor zei…
Dol op de moestuin, maar er is hier nog niets ingezaaid. Later deze week gaat het te hard vriezen om dat de moeite waarde te maken. Het meeste gaat de volle grond in na de IJsheiligen.
Maar we zijn ook een volle maand weg in de zomer, dus vrij veel zullen we niet kunnen oogsten.
De vaste planten die er staan zijn een druif, 2 frambozen, braam, blauwe bessen, rode bessen, 2 kiwi's, 40 aardbeienplanten, 2 appelbomen, vijg en een perenboom. Verder nog een kruidentuin met rozemarijn en tijm en dat soort fratsen.
Vorig jaar deden vooral de boontjes het hier goed, en natuurlijk de courgette. Dus die zullen we ook volop planten. De tomaten deden het wel aardig, maar zijn teveel werk als je een maand weg bent. Dan kun je ze te weinig dieven.
De kolen heb ik opgegeven, die zijn voor de vlinders (de rupsen, dus).
Verder hebben we nog 5 olijfbomen, maar die hebben nog nooit enige oogst opgeleverd. Daar is het klimaat hier in het zuidoosten ook nog te koud voor. Niet zozeer om oogst op te leveren, maar om de boompjes een fatsoenlijk formaat te geven. Ze staan in de volle grond, maar hebben forse schade ondervonden door de kou begin februari vorig jaar.
Mr Groeigeld zei…
Dit jaar voor ons geen moestuin. We zitten in het midden van de voorbereidingen van onze verhuizing, dus even weinig tijd daarvoor. Ik heb wel wat tomaten gezaaid om toch nog iets te hebben.

We laten onze grote moestuin in ons oude huis achter. Ik vond het altijd erg leuk om te zaaien en zien groeien, maar het kostte ook heel veel werk. Als ik in ons nieuwe huis heimwee krijg, maken we een hoekje in de tuin of zoek ik een volkstuintje.

Populaire posts