Moeilijke tijden

 Luxe of Zuinig heeft net als vele medebloggers zoals Geldnerd en Geldsnor maar ook zeker geld is tijd met verbazing en open mond gekeken wat er in Oekraïne gebeurd op dit moment. Even mijn gedachten op een rij zetten.

Verwachtingen

Luxe of Zuinig had voorspeld bij collega’s dat Putin never nooit zou aanvallen en dat het allemaal hoog spel was om europa/nato/westen/vul maar in te laten zien dat een grens was bereikt. Op basis van deze eigen gevoelens en verwachtingen heb ik ook gehandeld en hield ik alleen met een schuin oog bij wat er gebeurde. Rusland zou toch niet zo gek zijn om aan te vallen, want ze zijn niet meer zo machtig als dat ze vroeger waren. Sterker nog, ze leven volledig op het westen qua fossiele brandstoffen, hoewel dit de afgelopen jaren vooral oostwaarts is gegaan om minder afhankelijk te worden. Maar afhankelijk zijn ze nog steeds van het westen, en niet alleen daarop maar ook technologisch. Na een epidemie van twee jaar staat rusland er ook niet al te rooskleurig voor, net als de rest van de wereld. Om dan oorlog te gaan voeren zou een rare zet zijn want dit kost alleen maar meer geld en zou zowel het westen als het oosten niet gelukkig stemmen waarmee ze zichzelf in de voeten schieten om op hun eigen benen te kunnen staan. Dat is overigens sowieso een utopie tegenwoordig in de mondiale economie. Zelfs Noord-Korea lukt het niet zonder de hulp van China.

Tot zover de verwachting, want inmiddels weten we dat het toch is gebeurd….. En daar was Luxe of Zuinig toch wel een beetje door uit de lucht geslagen. Want waarom zou hij dit doen? Oekraïne heeft welliswaar veel natuurlijke schatten, maar als je een bevolking hebt die niet open staat om te werken voor je beland je in een guerrilla oorlog zoals we ook in afghanistan en Irak hebben gezien waar je nooit meer militair gezien weg kan. Bovendien komt daar nu ook nog bovenop dat je met sancties te maken krijgt waardoor je interne binnenlandse economie ook kapot gaat. Sancties die door het overgrote deel wereldwijd worden gedragen.

Luxe of Zuinig snapt het ook nog steeds niet wat nu het einddoel is of beter gezegd, wat de exitstrategie gaat zijn. En wellicht ga ik het nooit begrijpen waarom het toch is gebeurd.

Toestand

Een ander aspect wat mij verwonderd is de snelheid waarmee het Russische leger vorderingen maakt. Ik had persoonlijk verwacht dat, als ze zouden aanvallen, binnen een paar dagen korte metten maakte met de militairen van Oekraïne. Maar niets is minder waar, het gaat traag, ze gebruiken veel oud materiaal, en inmiddels lijkt het erop dat ze geswitched zijn van militaire doelen naar laten we zoveel mogelijk paniek veroorzaken en ook burgerdoelen “per ongeluk” aanvallen met wapens die nooit hadden mogen bestaan. Veel verhalen gaan de rondte dat de staat van het Russische leger abobinamel is, bestaat uit geforceerde dienstplicht van jonge mannen en er veel deserteurs zijn met als gevolg veel materiaal wat kapot, gesaboteerd, of achtergelaten wordt. Het is allemaal maar vreemd en ik kan ook totaal niet valideren of dit waar is of niet. Het is echter opvallend dat dit wel elke keer terug komt op meerdere kanalen. Ik ben mij bewust dat zodra het oorlog is dat de waarheid het eerste is wat verloren gaat, maar als het vaak terugkomt is er ook vaak wel een kern van waarheid in terug te vinden. De vraag is alleen wat nu waar is en wat niet. In ieder geval kunnen we wel vaststellen dat Rusland het zwaar heeft tegen Oekraïne en het niet zo snel gaat als ze wellicht hoopte. 

Tijd

Het westen heeft hierdoor tijd om te vergaderen en eensgezindheid te krijgen. De oorlog is nog in volle gang en onze politieke organen zijn niet zo snel. Dat merkte je ook in het begin toen er een hoop landen niet als één blok stonden en verschillende meningen uiten. Maar inmiddels is er meer samenhorigheid en lijkt het erop dat zelfs landen als Turkije de kant van het westen kiezen. China is daarbij nog een belangrijk ander land waar ik persoonlijk van verwacht dat die straks ook een mening gaat uiten. Tot op heden houden ze zich in ieder geval nog aardig op de vlakte.

Maar laten we eerlijk zijn, als Rusland wel over Oekraïne was gewalst waren we als Westen veel te laat geweest met reageren en hadden we voor een voldongen feit gestaan zoals dat ook het geval was bij De Krim. Nu kiezen we als westen voor een openlijke veroordeling en hebben we de mogelijkheid om wapens naar Oekraïne te sturen. Openlijk, want de twitter berichten vliegen je om de oren welke spullen en geld die kant op gaan. Dit is op zichzelf een gevaarlijk spelletje, want Rusland kan dit zien als een openlijke oorlogsverklaring terwijl dit normaal, net zoals in Afghanistan, in het geheim werd gedaan. Aan de andere kant is het ook zo dat er zoveel eensgezindheid is in de wereld dat mocht Rusland hierop reageren dat dit letterlijk het doodsvonnis van Rusland/Putin zou zijn.

Now-casting

Inmiddels merk ik dat behoorlijk bezig ben met de oorlog en in de zogenaamde now-casting zit. Ik hou meerdere topics en kanalen in de gaten voor updates. En dat geeft bij mij ook aan dat ik mij er toch drukker om maak dan ik van te voren had gedacht. Wellicht ook omdat ik totaal niet had verwacht dat Rusland dit zou doen en het toch is gebeurd…..

Invloed op onszelf

Maar wat voor invloed heeft dit op ons? Uiteraard merken we het met de gasprijs en de olieprijs die gestegen is, maar ook in mijn dagelijkse werk heeft het invloed. Ik werk namelijk samen met mensen uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland……. Ze worden erop aangekeken door sommige collega’s ook al hebben ze er zelf weinig mee te maken. Maar ik merk dat ze het zelf ook erg moeilijk vinden wat er gebeurd, en dat, net zoals bij ons het moeilijk is om erover te praten. Ik probeer het dan ook verder te negeren omdat deze mensen er absoluut niets mee te maken hebben en ik ze respecteer om wie ze zijn en om wat ze doen. Maar moeilijk is het wel, specifiek voor hunzelf, omdat hun eigen collega’s ook zich in Oekraïne bevinden. En zo zijn er nog een aantal mensen die ik persoonlijk ken hier in Nederland die familie hebben in Oekraïne en er echt aan het onder doorgaan zijn. Vreselijk.

Putin en Rusland

Putin is aan zet en ik ben benieuwd hoe dit nu verder gaat. De grootste gedeelte van de wereld veroordeeld wat er nu gebeurd, maar uiteindelijk is het aan de top in Rusland om Putin tegen te houden. Het is heel helder dat niemand onderdeel wil worden van het conflict, ook al zijn we dat natuurlijk allang, zei het op economisch en politiek vlak. Militair gezien gaan we als westen niet ingrijpen tenzij Putin de eerste klap uitdeelt.
Ik hoop oprecht dat de oorlog snel voorbij is en iedereen weer veilig kan slapen, maar ergens ben ik er bang voor dat dit nog wel een tijdje gaat duren. Momenteel kan het zelfs nog verder escaleren en dan ben ik erg bang wat er dan gaat gebeuren. Want een kat in het nauw maakt rare sprongen……. Ik hoop dan ook oprecht dat er nog slimme mensen zich aan de top bevinden die het weten te stoppen.
 
Tot zover Luxe of Zuinig zijn gedachtegang. Voor de geïnteresseerde hier een kritische video vanuit Rusland van 24 februari over de gevolgen van de aankomende acties. Erg interessant hoe deze man het uitlegt en wat de gevolgen zijn.




Reacties

Mr Groeigeld zei…
Ik probeer mer er niet niet te druk over te maken, want ik kan er weinig aan veranderen. Maar onder water borrelt het behoorlijk. Mam man wat is die Putin een $@#. Dat je een land wil bezetten is al niet ok, maar als je lukraak allerlei burgerdoelen gaat aanvallen, ben je niet helemaal goed in je hoofd. Nog geschifter ben je als je gaat schieten op een kerncentrale. Een KERNCENTRALE, hallo!! Echt ongelofelijk.

Zo, frustratie uit. Als Europa kunnen we weinig doen. Dat komt voor de buitenwereld misschien laf of passief over maar zodra we gaan ingrijpen, zijn de rapen helemaal gaar.

Ik snap je boosheid, ik probeer er toch niet teveel mee te zitten. Zorgelijk is het zeker.
Uitklokken zei…
Sommige van mijn collega's zijn Russisch/Oekraïens. Aan de ene kant wil ik ze er niet constant aan herinneren, aan de andere kant maak ik me toch wel zorgen om ze. Ze hebben het er moeilijk mee.
De kans ik best groot dat Poetin nog raarder gaat doen. Met hem de zondvloed. Hij is echt niet goed meer in zijn hoofd. Dat is ook mijn hoop, dat hij van binnenuit tot bedaren wordt gebracht. Maar ik ben bang dat dat niet gebeurt.
Anoniem zei…
Misschien de negatieve of angstige gedachte (energie) omzetten naar iets positiefs? Bijv. (kan ook iets anders zijn dan financiële doelen!) de beurs reageert op het nieuws, vraag jezelf af is hier iets positiefs uit te halen!!!

Blijf bezig met je eigen doelen ipv zaken die je zelf niet in de hand hebt (en toch gebeurt, hoeveel energie je er ook in steekt).

Populaire posts