Ons bufferpotje is leeg!

 Vorig jaar konden we nog vol trots melden dat ons buffer potje vol zat met €15.000. Maar nu is hij helemaal leeg! Wat is er gebeurd en hoe gaan we dit verder aanpakken? 

Ons bufferpotje is leeg!

Geen paniek!

Voordat mensen in paniek raken, nee dit is niet een ramp, en nee dit is niet ongepland. We hebben namelijk recentelijk de badkamer laten verbouwen. En dat houdt in dat we uiteraard daarvoor moesten betalen. Hier zat ik in dubio of ik daarvoor geld ging overhevelen van onze persoonlijke rekeningen of dat we de buffer hiervoor gingen gebruiken.
Na lang wikken en wegen is het besluit geweest dat die buffer met €15.000 eigenlijk veel te hoog is voor ons en eigenlijk niets staat te doen en dat is eigenlijk al een hele tijd zo. Nog nooit hebben we de buffer ergens voor hoeven aan te spreken omdat op de lopende rekening eigenlijk vrijwel altijd wel genoeg geld staat voor eventuele gebreken. Bovendien, als er grotere items zijn gebruiken we vrijwel altijd de eerder genoemde methode. Overhevelen van de persoonlijke rekening naar de gezamenlijke rekening. 

Hierdoor is de gezamenlijke rekening in de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar gegroeid, terwijl het doel en het idee van deze rekening ooit was om alleen genoeg geld erop te hebben staan om de lasten te betalen. Het feit dat we de badkamer rekening kunnen betalen van diezelfde rekening geeft ook wel aan dat we het doel van de gezamenlijke rekening onderweg zijn kwijtgeraakt en het een veredelde spaarrekening is geworden. 

Terug naar de basis

Ik wil daarom toch stiekem terug naar ons originele idee. Elke maand net genoeg storten om de lasten mee te betalen en een zeer kleine buffer (op de spaarrekening) om altijd genoeg cash erop te hebben staan mocht dit voor wat dan ook nodig te hebben.

Voor de inleg per maand zal ik een aparte blogpost gaan maken, gezien ik daarmee kan inhaken op ons huishoudboekje en hier een mooi bedrag op kan passen zodat we uitkomen. Dit zal vermoedelijk ook wat ruimte gaan geven op onze persoonlijke rekeningen waardoor wellicht meer mogelijkheden zijn tot investeren.

Hoe dan verder met ons bufferpotje?

Ik heb daar al meerdere keren over geblogd hoe ik tot €15.000 was gekomen nadat het Nibud in 2013 aangaf dat we minimaal €40.650 als buffer moesten aanhouden en ik het daar totaal niet mee eens was. Maar dacht ik probeer het nog een keer en het blijkt dat ze toch wat veranderingen hebben doorgevoerd. We komen namelijk nu opeens op een buffer van €34.800. 
Geadviseerde buffer vanuit Nibud

Ook dit is natuurlijk veel te veel, en daar kan ik ook simpel in gaan snijden, zeker als het doel van de gezamenlijke rekening zich veranderd. Zo zijn vrijwel alle posten behalve “onvoorzien” onderdeel van hoe ik een bufferpotje zie. Ook omdat ik netjes een ander potje hanteer voor de auto.

En het grappige is dat €1.000 precies het bedrag was wat ik ook wilde gaan aanhouden op onze bufferrekening. Daarmee is de essentie van een bufferrekening ook weer terug en is er direct behoorlijk afgeroomd door de badkamer verbouwing te bekostigen van dit potje.

Hoe ga ik dit aanpakken?

Momenteel staat er ongeveer €6.000 op onze lopende rekening, dus niet in potjes. Een gedeelte hiervan zal nog moeten worden overgeschreven richting de badkamer winkel, en komt dus uit de buffer. Maar er komt ook vrij snel belastingdienst geld aan a €2.291. Omdat ik ook meteen de lopende rekening wil aanpakken om zich te ontdoen van teveel geld zal het volgende gaan gebeuren.

1. Bufferrekening vullen tot €1.000
2. Extra hypotheeaflossing pot vullen met €3.600
3. Badkamer winkel betalen a €2.400

Bij elkaar zou dit betekenen dat we rond de €1.000 overhouden op de lopende rekening en dat is ook precies het doel wat ik in mijn ogen had en weer terug naar vroeger toen we nooit meer dan €1000 op de lopende rekening wilde hebben staan.

Conclusie

Het was tijd voor een grote schoonmaak op onze gezamenlijke rekening want het begon steeds meer op een veredelde spaarrekening te lijken dan een “puur voor de lasten” rekening. Door de badkamer verbouwing hebben we meteen het geld goed kunnen inzetten en heeft het geen effect gehad op onze investerings tactiek op de persoonlijke rekeningen.

De vervolgvraag die ik moet gaan beantwoorden is, hoe heeft dit kunnen ontstaan? Leggen we niet structureel teveel geld in op de gezamenlijke rekening? En zo ja, hoeveel teveel dan? Maar daar waag ik een andere blogpost aan.

Hoe zit het met jullie gezamenlijke rekening?

Reacties

Zuinigeman.nl zei…
Niets iets te veel naar gezamenlijke rekening en meer niet. Samen sparen we de een wat meer dan de andere. En naar ratio bij grote uitgaven dragen wij beiden geld aan vanuit onze eigen spaarrekeningen.

Grote uitgaven bespreken we. Werkt prima zo voor ons. En zo houden wij allebei geld over gemiddeld evenveel om zelf te besteden. Maar dat is vrij weinig hoor.

Wij doen het ook meestal zo, maar de afgelopen jaren was de gezamenlijke rekening zo gevuld dat we het niet eens meer vereffende.

Populaire posts