Belastingaangifte 2021 - het resultaat en het vervolg

 Jaaaaaa, daar was hij weer. De belastingaangifte mocht weer gedaan worden. En dat is voor Luxe of Zuinig altijd een feestje! Want sinds enkele jaren krijgt hij geld terug! Hoeveel zou er dit jaar terugkomen?

Belastingaangifte 2021 - het resultaat en het vervolg

De belastingaangifte van 2021

Net als voorgaande jaren heb ik ook afgelopen jaar weer een inleg gedaan op de pensioen beleggingsrekening aka de derde pilaar van ons stelsel. Dit jaar was dit voor mij een inleg van €3015 en voor vrouwlief een inleg van €280. Gezien we ook in het hoogste belastingstelsel vallen krijgen we van dit bedrag 49,50% terug. Wat al een bedrag van €1631 is wat we weer teruggestort krijgen.

Daar komt dan nog de combinatiekorting van €2815 bij, kortingen voor groen sparen/beleggingen van €609 en dan zou je zeggen dat je je alles bij elkaar kan optellen tot €5055 wat we terug zouden moeten zien. Maar dat is natuurlijk niet zo. Want Luxe of Zuinig heeft ook vermogen wat belast wordt a €3260. Waarna je nog maar uitkomt op €1795 aan teruggave maar ook dit is te simpel gerekend.

Slim schuiven

Want als je ongeveer weet hoe de belastingboxen werken en waar de grenzen zitten kan je slim schuiven tussen jezelf en je fiscaal partner het zogenaamde “verdelen”. Bovendien hoef je pas te betalen vanaf €48. Luxe of Zuinig zou Luxe of Zuinig niet zijn als hij niet dit zo optimaal mogelijk inzette. 

Hierdoor is de uiteindelijke teruggave van de belasting uitkomen op €2291. En normaal zou hiermee de kous af zijn, krijgen we het geld via de voorlopige en hopelijk vrij snel de definitieve aangifte, hoewel we die van 2020 ook nog steeds niet hebben gehad. Maar dit jaar is er nog een extra complexiteit in de vorm van de box 3 heffing.

Box 3 belasting niet meer geldig

Zoals ook te zien was in het belastingaangifte programma is er een hoge raad uitspraak geweest waarin gesteld is dat de huidige box 3 belasting niet houdbaar is. De belastingdienst heeft echter nog niet zijn belastingprogramma aangepast om hier rekening mee te houden, ook omdat er nog niet duidelijk is wat de nieuwe regeling gaat worden. Alsmede daardoor zullen we dit jaar alleen een voorlopige aanslag gaan krijgen op basis van een verkeerde berekening.

En dat brengt ook risico’s mee, en wel op de volgende punten.

1. Verdelen (en daarmee de verdeling tot €48)
2. Betalen/terugkrijgen voor dit jaar en voorwaarts met als gevolg een andere aanslag

Afhankelijk van de keuze die de overheid maakt hoe ze met dit jaar, voorgaande jaren en aankomende jaren omgaan kan en zal dit ongetwijfeld impact hebben op bovenstaande. Bedenk maar eens hoe bijv 2021 de boeken in gaat als dit op daadwerkelijke rendement zou zijn….. Voor de beleggingen in een goed jaar kan dat hard gaan en kan een voorschot met teruggave zich zomaar omvormen tot betaling. 

Daarnaast heb je het “verdelen” om zo tot een grens van €48 te komen. Bij het wijzigingen van de aanslag ga je dit voordeel ook missen. En feitelijk vind ik dat de overheid hier, bij het vaststellen van de nieuwe methodiek, je de gelegenheid moet geven opnieuw te verdelen, of voor iedereen sowieso €48 euro kwijt te schelden.

In ieder geval ben ik erg benieuwd hoe dit zich kan gaan ontwikkelen, want de kosten van box 3 van €3260 die nu in rekening zijn gebracht, zullen vast niet zomaar lager gaan worden…. Een vreugdedansje doe ik dan ook zeker nog niet. 

Hoe zit het met jullie belastingaangifte van 2021?

Reacties

Populaire posts