Spannende financiële maand

 Oef! Dat was even schrikken deze maand toen Luxe of Zuinig zijn rekening opende. Want dat bedrag dat er op de lopende rekening stond was wel erg laag. Red ik het deze maand wel? Of moet ik wat gaan terugboeken van de spaarrekening?

Spannende financiële maand

Schrikmomentje

Ik ben in de luxe positie dat ik niet veel op mijn lopende rekening kijk of er wel genoeg budget beschikbaar is om de maand door te komen. Meestal staat er meer dan €2000 op en dat is meer dan voldoende tot het volgende salaris erbij komt en de automatische afschrijvingen ervan af gaan. Maar deze maand toen ik eens mijn bankapp opende schrok ik er een beetje van dat er nog maar €500 op de rekening stond! Ow ow, zijn er afschrijvingen mislukt? Gaat het wel goed? Heb ik wat gemist qua betaling? Maar gelukkig was van dat niets waar, alles was gelukt maar mijn rekening was voor mijn gevoel wel “leeg”.  Hoe kan dat dan?

Lager inkomen

Ik wist dat ik door mijn aanvullende geboorteverlof en ouderschapsverlof minder inkomen zou hebben, maar ik had niet van te voren berekend hoeveel minder dat zou opleveren en of ik dat dan wel zou redden met alle maandelijkse automatische overzettingen. Ik ging er eigenlijk, onbewust, vanuit dat het allemaal wel zou passen zonder erover na te denken dat het wellicht ook niet helemaal zou passen. Het geluk is dat het inderdaad in augustus heeft gepast, net, dat dan weer wel. Maar het geeft mij ook reden tot zorgen voor september. Want ik krijg ook weer voor 32 uur betaald. Die luxe die ik sinds begin dit jaar had met 40 uur uitbetaald krijgen is ook weer voorbij. De inkomsten worden daarmee daadwerkelijk weer minder. En hoewel ik niet meer ben gaan beleggen at ik stiekem wel een beetje buffer op van de lopende rekening tot de bonus en vakantiegeld er weer aan kwamen. Dit jaar koos ik er echter voor, omdat ik toch voor 40 uur uitbetaald kreeg en daarmee een overschot opbouwde, om het overschot, na een sportief kado aan mijzelf, deze rechtstreeks te beleggen. En al deze keuzes hebben ervoor gezorgd dat het overschot op de rekening er weliswaar was, maar ook inmiddels weer helemaal opgegeten is.

Ga ik het redden in september?

De vraag die ik nu aan mijzelf moet stellen is, ga ik het redden in september met het bedrag dat nu nog op de rekening staat?

Het korte antwoord, uitgaande van het gemiddelde salaris bij 32 uur, is nee. Ik kom €500 te kort om alle overschrijvingen te bekostigen. En dat is een situatie waar ik mij al heeeeeel lang niet in heb bevonden. Ik moet rekening houden met mijn lopende rekening omdat die niet toereikend is. 

Wat vind ik daarvan?

Ik ben mij opeens weer bewust van een tijd vroeger, waar je over dit soort dingen moet nadenken. Staat er wel genoeg geld op de lopende rekening. Maar verder maak ik mij er niet zo heel druk om. Het opeten van de lopende rekening is niet iets nieuws. Maar mijn bonus en vakantiegeld zorgde vaak er wel voor dat ik het netjes kon verspreiden over het hele jaar zonder dat ik moest terugboeken of via andere meevallers. In dit geval houdt het alleen in dat ik mijn savingsrate wat zal zien dalen omdat ik meer geld moet overboeken van de huidige spaarrekeningen. Is dat erg? Niet echt het is meer iets dat ik nu maandelijks even kort moet rekenen of ik het wel ga redden en hoeveel geld ik dan moet overboeken van de spaarrekening.

Het is weer even terug in de tijd, en gelukkig kwam het deze maand allemaal net goed uit. Dat laat ik mij in ieder geval niet een tweede keer gebeuren!

Is het jullie wel eens overkomen dat je schrok van het bedrag op je lopende rekening?

Reacties

Het is de reden dat ik afzag van verhuizen. Nu hypotheekvrij en dan weer hypotheek er bij van 200.000. Ook de energielasten zijn veel hoger.
Jammer, maar helaas. Vliegtuig overlast is de reden voor vertrek en ook afstand tot de moestuin. Maar hier heb ik midden Delfland voor de deur, vrienden en helaas vliegtuigen.
Anoniem zei…
Opnieuw beginnen, ik mis je blog. Wil je niet toch weer gaan schrijven. Je hebt toch ook nog het verhuur van een kamer? De boot etc.
Jacob zei…
Meestal zeg je in een bijzin wel dat je je realiseert dat je in een bijzonder riante positie zit. Dat staat je te prijzen.
Toch stuiten je teksten in deze blog me wat tegen de borst. Je realiteitszin ten opzichte steeds grotere groepen in de samenleving die moeite hebben om rond te komen lijkt toch steeds verder geslonken.
Reden voor mij om jouw blog voortaan links te laten liggen.
Meer door minder zei…
? Waarom in deze dus bekende en gewenste situatie (minder uren om meer te betekenen voor je gezin) niet zorgen dat er voor zolang het duurt minder naar spaar en/of beleggingen gaat is me niet echt duidelijk hoor! Voor mezelf, Nee door mijn meer door minder systeem heb ik de ultieme luxe van altijd genoeg op genoemde rekening.

Populaire posts