Luxe of Zuinig wil iets hebben

 Zoals jullie weten is Luxe of Zuinig gek op gadgets. Maar ook heel erg goed in het uiteindelijk niet kopen van deze gadgets zoals eerder is gebleken bij de niet-aankoop van zowel een Playstation 5 als TV en draadloze speaker. Gelukkig vind Luxe of Zuinig het onderzoek zelf al leuk dus echt een verlies is het niet. Maar nu wil Luxe of Zuinig echt iets hebben. Of althans, laat ik het eens uitschrijven wat ik wil. Dan zien we daarna wat de conclusie wordt.

Luxe of Zuinig wil iets hebben

Ontspullen

Met de missie “ontspullen” gaat het harstikke goed. Zeker nu fase één en een half afgerond is is er nog maar één kamer in huis die in een staat van chaos is. Gelukkig kan de deur dicht zullen we maar zeggen.

Maar zoals ik toen ook aankondigde is er een “probleem” ontstaan. Namelijk in de vorm van het veranderen in een “echt” kantoor. Nu zal dit “echt” voor iedereen anders zijn. Maar voor Luxe of Zuinig staat dit gelijk aan goede speakers en een goede monitor. Ik weet het, het is ironische te noemen dat deze missie dus iets triggert waardoor ik iets wil kopen. Ik kan er zelf ook wel om lachen ;-).

#1 - Goede speakers

Luxe of zuinig heeft momenteel nog een 2.0 speakerset staan die hij heeft aangeschaft toen hij nog in het ouderlijk huis woonde (2008). Namelijk “Creative GigaWorks T20” speakers. Toentertijd hartstikke goede speakers die gebruikt werden bij het gamen op de desktop. Deze zijn toen meeverhuisd naar de eerste verdieping en hebben nog vele jaren dienst gedaan toen Luxe of Zuinig nog gamede op zijn desktop. Maar na het verdwijnen van de desktop zijn ze een verdieping hoger gekomen en zijn ze stof gaan happen tot Corona tijd waarin de zolder omgedoopt van rommelhok tot kantoor.

Deze speakers staan er nog altijd en worden nu gebruikt voor een muziekje op de dagen dat Luxe of Zuinig er zit, of door vrouwlief op de dagen dat zij er zit. Je zou dus zeggen waarom vervangen?

Heel simpel, ze beginnen wat af te takelen. Het volume “kraakt” als je deze wat hoger zet. De linker en rechterbox zijn niet even hard en de bass is ver te zoeken. Daarbij speelt ook mee dat ze alleen “analoog”, ja met een koptelefoon stekker voorzien moeten worden om geluid te produceren, en dat dit steeds moeilijker wordt gezien telefoons, tablets en laptops deze uitgangen vrijwel niet meer supported. Het begint hiermee moeilijker te worden om de boxen daadwerkelijk te gebruiken en dat is zonde.

De oplossing zie ik in de vorm van wifi speakers. En gezien Luxe of Zuinig fan is van Sonos wil ik graag mijn heil daar zoeken. Zeker omdat het huis er toch al vol mee staat is het een logische keus.

Hier zie ik meerdere oplossingen met meerdere prijskaartjes (even stam prijzen aangehouden zonder kortingen)

1. 2x One SL - €398
2. 2x Five - €1198
3. 1x Beam Gen2 - €499
4. 1x Playbase - €0,00

De eerste optie is vrij straight forward. Twee boxen op het bureau, netjes aan ieders zijde van het bureau zodat er een goed stereobeeld ontstaat en klaar. Veruit de goedkoopste optie en ook eigenlijk helemaal prima voor zo een setup. 

De tweede optie is de “overkill” optie. De ruimte waar ons kantoor is op zolder is vrij groot, beslaat de hele breedte van ons huis (6m) en is de helft van de hele zolder. De ruimte is er om aan weerszijde van de ruimte een grote box neer te zetten en hiermee een mooi breed geluidsbeeld op te zetten wat bij de One SL absoluut niet te bereiken is. Maar zoals ik al aangaf is dit dan ook meteen een vrij prijzige setup die helemaal niet nodig is. Maar opties zijn goed. Toch!?

De derde optie is een optie die ook meteen een beetje toekomst geschikt is. Immers, als de kleine groter wordt zal een moment voor mezelf steeds schaarser worden en als ik dan even “me-time” nodig heb kan een monitor/tv hierop aangesloten worden zodat je fatsoenlijk geluid hebt. Feitelijk is dit een 3.0 systeem. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat op de slaapkamer ook een tv staat met een Beam (Gen 1 welliswaar) die ook gebruikt kan worden. Dus eigenlijk overdreven.

Dan de laatste optie. €0,00 en dan zou je denken dat is een nobrainer. maar er is een instinker die ik natuurlijk niet in het lijstje heb gezet. Deze optie zou ervoor zorgen dat ik de playbase (die beneden staat en aan de tv hangt) naar boven haal en op het bureau zet. Dat kan gratis en voor niets, want hij is immers al in huis. Maar nu zit ik met een gat beneden. Er zal daar vervanging moeten komen en mijn oog is gevallen op de Arc. De opvolger van de Playbase en meteen toekomst geschikt om via E-Arc aansluiting (voor de toekomstige TV…. Ik weet het…. Je valt van de ene aankoop in de ander Luxe of Zuinig) Dolby Atmos geluid af te kunnen spelen. Dat geintje kost dan helaas wel weer geld. Namelijk €999. Bovendien krijg je dan de volgende behoefte.. een nieuwe tv…

Maar snel door naar probleem nummer twee

#2 - Goede monitor

In 2011 kocht ik twee 24inch monitoren. Om precies te zijn “Samsung Syncmaster 2443BW” goedkoop (nog geen €200 per stuk), groot en 1920x1200. In 2022 gebruik ik nog steeds dezelfde monitor als tweede monitor op zolder. Expliciet tweede, want de andere monitor heb ik weggegeven aan een familielid die op zoek was naar een monitor. Ook deze is nog in gebruik en ze zijn, verassend genoeg, niet kapot te krijgen.

Maar ze laten wel hun ouderdom en branduren zien. Zo zijn het TN panelen die inmiddels van kleur aan het verschieten zijn,  geven minder licht en maakt deze een brommend en af en toe piepend geluid. Niet heel erge dingen want zeker voor de powerpoint en excel documenten die ik en mijn vrouw gebruiken voor ons werk is het prima werkbaar. Maar lang naar de monitor turen zorgt wel voor vermoeide ogen. Bovendien zijn er tegenwoordig prachtige IPS, Nano IPS, 27inch 34inch en hoge refresh rates die voor een rustiger beeld ogen. 

Hier heb ik nog niet goed onderzoek naar gedaan, maar de opties zijn legio en afhankelijk van de keuzes die we maken kan het bedrag uitlopen van €250 tot €600. Een behoorlijk verschil in prijs die ook gerechtvaardigd dient te worden en ik momenteel nog niet kan doen omdat ik er nog te weinig onderzoek naar heb gedaan. Dit staat dus zeker nog op het todo lijstje.

Overwegingen en rationalisatie

Stel, in het ergste geval, even de meest extreme items afstrepen, komen we voor deze twee items uit op een kostenpost van tussen de €648 en €1099. Een behoorlijk verschil als we beide zouden kopen maar zoals ik ook al heb aangekaart vervangen ze prima werkende apparaten. Dus waarom zou je het vervangen? 

Daar zijn twee redenen voor.

1. Er komt in februari een extraatje aan vanuit werk en in plaats van dit geld rechtstreeks weer naar de spaarrekening/beleggingsrekening te sturen wil ik het eens uitgeven aan een behoefte.
2. Deze items staan al langer op mijn lijstje maar vielen elke keer af door het gebruik van mijn eigen regels.

Feitelijk gezien zou ik het dus niet moeten kopen, maar omdat ik eigenlijk altijd wel een reden heb om iets niet te kopen en ik nu heb gesteld dat dit extraatje gebruikt moet worden om iets aan te schaffen ben ik in dubio wat ik nu ga aanschaffen wat ook nog ergens toch nog nuttig is en gebruikt gaat worden. 
Ik heb het eerder geprobeerd met het potje speelgeld wat hopeloos is mislukt dus daar hoef ik het niet in te stoppen want dan komt het er nooit meer uit. In plaats daarvan wil ik eens proberen het gewoon meteen uit te geven als het op mijn rekening wordt gestort. Maar ja, aan de andere kant speelt ook mee dat het allemaal prima werkt verder dus waarom vervangen….

Nog heel even onderzoeken

Gezien ik voor het beeldscherm nog steeds niet goed onderzoek heb gedaan en het nog geen payday is heb ik nog even om een beslissing te maken. Maar op geluidsvlak heb ik in ieder geval de exoten, of degene die resulteert in vervolgaankopen, uitgesloten. En dat scheelt ook meteen weer een klap met geld die ik echt niet aan mijzelf kan verantwoorden. De vraag is, of ik het dan wel waard vind om alsnog nieuwe speakers te kopen….. Want daar ben ik nog totaal niet uit.

Als ik mij nu ook zo goed in hou met de keuze van een monitor ben ik toch goed bezig met “besparen”.
In ieder geval is er nog geen keuze gemaakt. The story continues! Zeker omdat de daadwerkelijke aankoop natuurlijk nog steeds plaats moet vinden en ik voor beide nog steeds de “reden” moet verantwoorden en momenteel ze voor beide alsnog op “rood” staan. Iets vervangen terwijl het niet nodig is, is onnodig.

Ik hou jullie op de hoogte!

Hebben jullie nog input waar ik rekening mee moet houden?


Reacties

Ik kan je ergens wel begrijpen.
Ik doe het vaak ook continue de overwegen of ik iets wel of niet moet kopen. Maar op een gegeven moment zal het er toch van komen. Zo was het bv. met mijn smartphone. Ik had een Samsung S7 edge en deze begon na 5 jaar toch wel wat trager te worden en de batterij was ook gewoon slecht. Maar ik was er nog niet uit of ik echt niet nog even verder kon doen. Nou, een maand later nadat ik er over begon na te denken begon de S7 erg traag te worden, bijna onbruikbaar. Ik had dus niet echt veel keuze meer en moest plotseling snel een beslissing maken.

Samengevat, het is goed dat je een weldoordachte overweging maakt, maar schuif het ook niet op de lange baan tot het te laat is.
Geldsnor zei…
Helaas, ik kan hier geen input in geven. Speakers heb ik niet, afgezien dat wat geïntegreerd zit in het apparaat, en mijn tweede monitor is een eenvoudige Liyama G-Master G2230HS-B1 Black Hawk, een TN-led met 75hz. Door mijn werkzaamheden is de beperktere inkijkhoek van een TN geen probleem, en ook de minder goede kleurweergave dan een IPS is geen probleem. Het energieverbruik van een TN is natuurlijk wel lager dan van een IPS!

Gezien ik zelf jarenlang werkzaam ben geweest in de LCD-industrie probeer ik niet te kritisch te kijken naar beeldschermen. Dan kom je er namelijk nooit meer uit...
Haha, deze is pijnlijk herkenbaar….. Ik heb hetzelfde dilemma namelijk met mijn telefoon. Deze komt uit 2017 en is na 5 jaar nu echt wel “op” te raken. Niet zozeer in termen van functionaliteit, immers hij belt nog steeds, maar ik heb twee eisen aan een telefoon.

1. Batterijduur
2. Hij moet kunnen navigeren

Beide zijn steeds meer in het gedrang, en een nieuwe telefoon zit er dan ook bijna aan te komen. Maar ook dit is iets wat ik eigenlijk wil uitstellen, want ik doe vrijwel verder niets met mijn telefoon….. Anyway, hier komt ook een blogpost over binnenkort waar ik wat opties uitschrijf.
Die beperkte kijkhoek is ook zeker geen issue nee. Zeker ook niet voor mijn werkzaamheden. Maar ja, die andere schermen zijn toch wel “mooier” qua kleur en warmte waardoor je het scherm daarmee ook voor iets anders kan inzetten. Bovendien is screen real estate natuurlijk ook wel wat waard.

Je leest het al… teveel overwegingen en te weinig keuzes. Dat resulteert vaak in geen aankoop….
Anoniem zei…
"Out of the box" denken: TV als monitor gebruiken icm soundbar?
Haha, ja dat zou kunnen maar maakt de oplossing alleen maar duurder natuurlijk ;-) Bovendien is een tv wel heeel erg groot voor monitor gebruik tenzij ik graag mijn hoofd beweeg als een tenniswedstrijd ;-)

Populaire posts