Jaarafrekening 2021 water - Meer of minder verbruikt?

 Het is weer januari geweest en dat hield ook in dat Luxe of Zuinig het verzoek kreeg om in het kruipgat te duiken en de watermeter stand af te gaan lezen. Hoeveel water hebben wij verbruikt in 2021?

Jaarafrekening 2021 water - Meer of minder verbruikt?

Waterverbruik in 2021

Zoals altijd laten we eerst weer beginnen met een overzicht.

Waterverbruik Luxe of Zuinig

Afgelopen jaar hebben wij 73 m3 verbruikt voor een totaal bedrag van €184,19. Dit is minder dan afgelopen jaar toen we 76 m3 hadden verbruikt voor een totaal bedrag van €187,44. In mindering van verbruik van 4%. De verklaring voor het mindere verbruik kan ik simpel zoeken in het feit dat we minder water hebben gesproeid in de tuin van de zomer. Het was namelijk niet zo heel warm en dat houdt ook meteen in dat we minder de tuinslang hebben gepakt. 
Maar het verbruik had ook nog veel lager kunnen zijn, want we hebben in de badkamer last van lekkage in de badkamer. Dat drupt ondertussen lekker door en kan ongemerkt behoorlijk wat water kosten. Gezien dit zich inmiddels heeft ontwikkeld tot twee lekkende kranen ben ik blij dat we in maart van dit jaar een nieuwe badkamer krijgen en het probleem opgelost is.

Het blijkt hiermee ook dat we op een nieuw plateau zijn gekomen. Zo kwamen we van een plateau van tussen de 45 - 50 m3 verbruik af. Door corona en het 100% thuiswerken is dit verschoven naar 70 - 75 m3.  Op zich best netjes als je het vergelijkt met het gemiddelde verbruik van water in huishoudens. We zitten hiermee nog steeds onder het gemiddelde.

Gemiddeld waterverbruik huishoudens

Ons kwartaal termijn bedrag blijft daarmee gelijk op €51. Wat met een bedrag van €204 als totaal enkele euro’s te hoog zal zijn voor 2022 bij een gelijk blijvend gebruik. Die paar euro extra vind ik prima en laat ik ook gewoon zo intact. Voor aankomend huishoudboekjes update is er geen aanpassing nodig voor water in ieder geval.

De kosten van water

Elk jaar verbaas ik mij weer over het feit dat water zo onwijs goedkoop is. Want van deze €184,19 zijn de daadwerkelijke verbruikskosten slechts €89,09. De overige kosten zijn belasting, vastrecht kosten en BTW die daarmee het meerendeel van de rekening beslaan. Hiermee is water uit de kraan met een prijs van €1,22 in 2021 en €1,23 in 2022 voor 1000 liter ongehoord laag. Probeer maar eens voor dat bedrag meer dan 2 liter water in de supermarkt te krijgen. 

In mijn ogen is het onmogelijk dat water zo goedkoop kan zijn in Nederland terwijl er zoveel landen zijn waar er niet eens water uit de kraan te krijgen is. Toch is het zo en daar ben ik erg dankbaar voor dat dit blijkbaar mogelijk is. Want we maken er ook graag gebruik van. Zo drinken wij in dit huishouden vrijwel geen frisdrank waardoor we wel thee, koffie en water drinken. De kleine krijgt ook gewoon water uit de kraan en vind dit meer dan prima. Daar ben ik blij om want beter vroeg geleerd dat frisdrank niet nodig is dan oud afleren en er spijt van hebben. Bovendien is water altijd beschikbaar in de kraan en dat is zoals gezegd een zege.

Conclusie en vooruitblik op 2022

Het waterverbruik stabiliseert en ik ben benieuwd hoe het verbruik er in 2022 uit gaat zien. Gaan we de lekkages die stoppen terugzien in minder verbruik? Of gaan we de nieuwe badkamer goed testen waardoor het waterverbruik juist toeneemt? Ik vermoed dat het elkaar opheft en dat we gewoon weer ergens tussen de 70 en 75 m3 uit gaan komen. 

Hoe zat het met jullie waterverbruik in 2021?

Reacties

Geldsnor zei…
Wij werken niet met jaren, dwz door verhuizing loopt deze van september tot augustus. 133 M3 per jaar komen we op uit.
Niet slecht, vijf personen en een redelijk tuintje (600m2), wonende in het droogste en warmste gebied van Nederland.

Populaire posts