5 tips, Hoe verantwoord ik aan mijzelf wat ik wel of niet mag kopen?

De meeste lezers weten het wel. Ik ben erg slecht in het kopen van “persoonlijke” dingetjes. Ik vind het vaak te duur, niet nodig, onzinnig, of bij nader inzien toch erg onhandig. Erg handig voor mijn portemonnee, maar erg lastig om knopen door te hakken, want spontaan wat kopen..... Dat zit er bijna niet in. Hoe bepaal ik dan toch wat ik wel en niet mag kopen van mijzelf?

5 tips om verantwoord aankopen te doen


Onderzoek is een feestje!
Laten we eerst maar eens beginnen met het leuke nieuws, want ik ben één van die personen die onderzoek naar een nieuw product al een feestje vind en hoort bij de voorpret van het aankopen van een nieuw product. Ik kan uuuuuuuuuren uitzoeken wat de verschillen zijn, wat ik nodig heb en op basis daarvan reviews, vergelijkingen en prijzen te kunnen uitzoeken. Ik kan daar echt van genieten en vind het dan ook geen verspilde energie als ik daarna (wat dus nogal vaak voorkomt) besluit het product toch niet te kopen. Je leert er namelijk onderweg altijd wat van en het is ook meteen mooie algemene informatie die ik opsla in mijn hersenen en dus ook goed helpt bij de small talk met andere mensen die in een soortgelijke behoefte/keuze zitten.

Criteria voordat we pas wat kopen
Maar stel ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn keuze lijstje zich vernauwd. Hoe verantwoord ik dan dat ik dat product ECHT nodig heb en het niet gewoon een “gimmick” is die een paar keer wordt gebruikt en daarna in de hoek wordt gegooid (want ja, ook ik heb die dingen gehad). 

1. Waarvoor ga ik het product gebruiken?
Vraag jezelf af wat de zogenaamde “usecases” zijn waarvoor je het product nodig hebt. En vooral ook waar heeft het product baat bij? Wordt je er efficiënter van? Of is het een gimmick?  Is het slechts één reden of vele redenen? Zie voor jezelf hoe het product je in het dagelijks leven gaat helpen of hoe vaak je het echt gaat gebruiken.

2. Zijn er goedkopere alternatieven die 90% van je eisen ook kunnen?
Je kent het wel, je hebt uren lopen zoeken naar al je eisen, en hebt een product gevonden. Maar dat product is wel twee keer zo duur als een alternatief die net iets minder uitgebreid is. Hier moet je jezelf goed afvragen of de meerwaarde van die 10% je twee keer zoveel waard is, of dat je je eisen kan bijstellen. (Meestal kan dit!)

3. Heb ik het nu nodig?
Eigenlijk een heel belangrijke vraag. Je hebt het nu niet, maar zit het je echt in de weg? Of is het alleen maar voor de heb en handigheid? Wees hier erg kritisch en stel jezelf de vraag meerdere keren of je het echt NU nodig hebt. Ik kan je met zekerheid vertellen dat in de meeste gevallen je tot de conclusie komt dat het eigenlijk wel prima is en je het toch niet nodig hebt.

4. Is het mij dat bedrag waard?
Stel je bent nu tot de conclusie gekomen dat je het apparaat echt nodig hebt. Zet nu eens je uurloon tegenover de aanschafprijs. Vind je het dan nog steeds waard ten op zichtte van het geluk, de usecases e.d wat ertegenover staat? (Ook hier haak ik vaak al af, want dan blijk ik toch niet het waard te vinden)

5. Stel jezelf de vraag of je het Écht nodig hebt en denk er een weekje overna
Nog steeds niet overtuigd dat je het niet nodig hebt? Zet het dan nu even in de ijskast en ga door met je dagelijkse leven. Als je over een week of wellicht twee weken niet eens meer weet wat je wilde kopen heb je het toch niet nodig gehad! Ben je in die tijd nog net zo enthousiast over je aankomende aankoop (wordt je partner gek van je?, True story hier thuis) dan is het halen van het product in de winkel (of lekker online) een bewuste keus en is de kans dat je het snel opzij legt kleiner. Bovendien ben je nu zo enthousiast (althans ik altijd) dat als de postbode komt, of je in de winkel staat je zo blij bent met je aankoop dat het voor dat moment je als een kind in een snoepgoed winkel gevoel geeft.

Op deze manier heb ik mijzelf beschermd tegen het doen van vele “achteraf” toch niet nodig aanschaf van producten en heb ik ondertussen ook een extra bedrag gespaard. Dit zijn ook goede tips om impuls aankopen te voorkomen, want er zitten een aantal dagen tussen de gedachte van aankoop en daadwerkelijke aankoop. Trap dus nooit in de advertenties van “alleen vandaag nog”, “nu 70% korting” etc. Want als je het niet nodig hebt is het alsnog duur!

Nadeel aan deze optie is, dat je lastiger aan jezelf de aankoop kan verantwoorden, maar de aankopen die je doet zijn zeer bewust en (althans voor mij) brengen mij nog elke dag een glimlach op mijn gezicht!

Hoe besluiten jullie om een aankoop wel of niet te doen?

Reacties

PetraH zei…
Eén zin in je stukje is niet af.

Hier overwegen we een koffiezetapparaat. Gewoon zo'n filterding, niks ingewikkelds. Nog maar even laten "pruttelen", die aankoop...
Gevonden! Bedankt PetraH.

En ja koffiemachines. Wij hebben jaren geleden een bonen/filterkoffie ding gekocht. Doet het nog prima en ook vele uren over gedaan om die beslissing te nemen maar nog elke dag blij!
Hoi, ik heb je verhaal net gelezen met een grote glimlach op mijn gezicht. Met name vanwege het uren en dagen bezig zijn met uitpluizen wat je wil kopen ... en het dan niet koopt! Geweldig! Ik doe niet zulk uitgebreid onderzoek, maar koop tegenwoordig veel minder snel iets. Vind het meestal toch niet nodig als ik er wat langer over nadenk. Soms denk ik ook : "dat is weer een vrije middag" omdat ik heb besloten minder te gaan werken! En het is natuurlijk ook zo dat we, man en ik, op onze leeftijd eigenlijk ook alles wat we willen hebben al hebben!
Wat kan ik ervan zeggen..... ben gewoon een beetje gek ;-)
Maar inderdaad vaak moet je gewoon tot de conclusie komen dat je eigenlijk alles al hebt wat je wilt!
Leuk om te lezen! Zelf probeer ik altijd voor een eerlijke en duurzame oplossing te kiezen, dus research en bedenktijd zitten automatisch ingebakken en 'niet kopen' is vaak ook een reële (want veelal de meest duurzame) uitkomst van het beslisproces. Sowieso kijk ik standaard of iets ook tweedehands te verkrijgen is. Ik vind de '90% van je eisen' een erg leuke vraag om over na te denken. Een van mijn tegenwoordige eisen is wel: liefst nooit meer een nieuwe hoeven kopen. Zo hebben we oprecht onderzoek gedaan naar de fijnste kaasschaaf met het idee: als hij niet kwijtraakt, kan hij een leven mee (ik ben eind twintig). Deze vorm van investeren heb ik moeten leren, maar scheelt me nu tijd, frustraties en op termijn ook geld.
Dat is een interessante kijk op het leven inderdaad. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik erg slecht ben in tweedehands. Zeker in elektronica ben ik daar huiverig in aangezien veel afhangt hoe iemand ermee om is gegaan om te kunnen bepalen hoe “goed” het product nog is. Dat is bij kleding natuurlijk makkelijker te bepalen, ook al ben ik daar ook niet erg van de tweedehandse. Ik verzacht dat met het HEEEEL lang dragen van truien en t-shirts.... Zo heb ik al zeker 1,5 jaar nu niets gekocht in de winkel qua kleding en loop ik nog rond met kleding die al jaaaaaren oud is. If it ain;t broken don’t fix it!
Opdragen van wat je hebt is sowieso de meest duurzame keuze. Als iedereen dat zou doen, was het tweedehands aanbod ook niet zo oneindig groot. Zo te horen ga je behoorlijk duurzaam om met je kleding.

Populaire posts