Nostalgie - 8 jaar een blog - veel gebeurd, hoop meegemaakt

Het is alweer bijna 8 jaar geleden dat ik deze blog startte. Op 30 december 2011 postte ik mijn eerste blog en dat ging meteen over een financieel onderwerp “Spaarloon”. Dat zette mij dan ook meteen op het lezen van wat oudere blogposts uit 2012 en verder. Want wat is de tijd voorbij gevlogen als ik deze oudere blogs teruglees.

Verbouwingen
Zo schreef ik ook een stuk over “Koning winter in huis” waar ik toevallig nog deze week tegen mijn vriendin zei dat het tegenwoordig toch wel erg behagelijk was in huis. Nu het in deze periode toch wat frisser met de regen en temperaturen van rond de 16-17 graden overdag, blijft het in huis zeer constant 22 graden of het raam nu open staat of niet. Tuurlijk, het is midden zomer, maar geloof me dat was vroeger echt wel anders. Die blogpost was dan ook het startschot van ons grotere plan om het huis te gaan verbouwen of echt wat aan die kou (11 graden in huis! En zelfs een keer 8 graden meegemaakt in de winter!) te gaan doen. Voorjaar 2018 was het dan eindelijk zover, het hele huis is gedaan en voorjaar 2019 is de tuin ook gedaan. Elke zoveel jaar een grote stap voorwaarts en dat kan je ook duidelijk zien in “Temperatuurdalingen vanaf 2012” waar we eindelijk normale temperatuurverliezen konden rapporteren en het dan ook echt aangenaam is geworden. Dat had niet alleen effect op comfort, maar ook op de energierekening. Zo betaalde we in 2011 volgens deze blogspost “Energiekosten - Part 1” nog 109 euro per maand, zo zitten we tegenwoord op 82 euro en krijgen we nog steeds elk jaar geld terug. Dat lijkt een klein verschil, maar bedenk goed dat de kosten voor energie in de afgelopen jaren alleen maar omhoog zijn gegaan, voor zowel de unit prijs als alle belastingen. Als ik die zou wegdenken zou het verschil vele malen groter zijn.

Huishoudboekjes
Maar wat nog leuker is om terug te zien op je eigen blog is hoe wij zijn gegroeid door de jaren. Zo blogde ik op 10 juni 2012 voor het eerst mijn huishoudboekje “Huishoudboekje uit de doeken”. Wat mijn verbazing schets is dat ons salaris verdubbeld is, maar onze uitgaves nog nagenoeg gelijk zijn gebleven. Voornamelijk de autokosten zijn ontploft (geheel mijn schuld). Mobiele abbo’s zijn ook hoger geworden en we hebben vakantie tegenwoordig mee begroot. De rest is nagenoeg gelijk gebleven en dat is dan ook meteen de bevestiging dat we niet naar ons inkomen ons zijn gaan gedragen. Tuurlijk verbouwing zelf is behoorlijk wat geld in gaan zitten waardoor we niet simpel dat bedrag keer 8 jaar mogen doen. Dat verklaard ook waarom ik niet nieuwe methodes kan vinden van bezuinigen! Er zijn er gewoon geen die nog voor de hand liggen.

Onze reis
Onze volledige reis vanaf aankoop van ons huis tot het moment waar we vandaag zijn is terug te vinden op mijn blog. En dat vind ik toch ook een openbaring voor mijzelf. Ik heb altijd met erg veel plezier geschreven voor dit blog. Het gaf en geeft mij altijd nieuwe inzichten en reflectie van comments, maar is ook een goed naslagwerk voor jezelf welke reis je hebt genomen. In mijn geval is het een bevestiging van de juiste route en trots op het feit dat we alles op een rijtje hebben. Het is niet slechts een periode of een korte opleving, maar een mindset die we al 8 jaar volhouden, zonder moeite welteverstaan.
Het is ook een goede reflectie waar we vandaan kwamen en waar we inmiddels zijn. Het leven om ons heen veranderd snel, maar de mens zelf ook. 1 constante veranderd echter nooit. En dat ben je zelf. Geloof in jezelf en verloochen jezelf niet. Een mens veranderd namelijk nooit.
Voor mij was het herlezen van oude blogspots in ieder geval erg leuk om te doen. Ik hoop dat mijn lezers dan ook er wat aan hebben, en zo niet? VOor mijzelf is het erg goed om een blogpost te schrijven en erover na te denken. Mede door deze blogs zijn we waar we nu zijn en ik hoop er nog jaren mee door te gaan. Op naar de 10 jaar bloggen :)


Reacties

Mooie laatste alinea. Ben meestal een lurker, maar lees je wel graag.
Haha, Ja ik herken dat wel. Ben zelf ook een goede lurker op andere blogs :)
Zuinigeman.nl zei…
Wij zijn nu ook in de fase van verbouwen woning en duurzamer/ aangenamer maken woning. En ondertussen besparen wij zoveel mogelijk. Ik gebruik mijn blog ook om terug te kijken wat wij allemaal gedaan hebben, ondertussen een soort van dagboek bijhouden.
Ik merk dat ik daar ook erg veel plezier uit haal. Het is toch een stukje van je leven wat je op papier probeert te zetten en waar je gemoedstoestand ook in terug te lezen is. Daarnaast merkte ik dat, hoewel het in grote lijnen gelijk is aan elkaar, het door de jaren heen een duidelijker beeld ontstond bij mijzelf waar ik naartoe wilde groeien.

Populaire posts