De weg naar FO/FMA - in het wachthokje

Vele bloggers hebben het er al over gehad waaronder ikzelf, maar de kracht zit hem in herhaling. Wanneer je eenmaal de weg bent ingeslagen om FO/FMA te worden is het even hectisch. Overzichten maken, bezuinigen waar je kan, inkomsten vergroten, je plan uitwerken en vooral bijhouden en je plan blijven volgen.

Rustig
Echter nadat je deze periode hebt gehad wordt het rustig. Heel rustig zelfs. Je hebt een plan, je hebt je overzicht en je hebt de disipline om je plan te volgen en de overzichten bij te houden. Nu is het een kwestie van tijd en het geld je werk laten doen.

Wachthokje
Dit is nu precies de periode waar ik mij nu al een tijdje in bevind. Er zijn nog maar weinig besparende items waar ik op “wil” besparen. En de rest blijft doorgaan zoals ik wilde. Ik bevind mij letterlijk in het wachthokje van het FO/FMA schap. Maandelijks wordt er netjes bijgestort, spaarpotjes vullen zich ook nog steeds en het hypotheekaflossingsplan wordt ook nog steeds gevolgd.

En nu?
Ja dat is wat ik mij ook afvraag. Ik heb stiekem nog wel wat spaarpotjes aangepast (lees minder inleg op bijv vakantie en persoonlijke uitgaven omdat die wel erg ruim waren bemeten) maar ik heb er niet voor gekozen om het vrijgekomen geld te gaan beleggen omdat ik voor mijn gevoel met 1000 euro per maand daar al behoorlijk diep in zit. Volgend jaar zal ik wel een inflatie correctie laten plaatsvinden op dit bedrag, maar of ik het aandurf om het bedrag nog verder te vergroten? Ik weet het nog niet.
Nadeel is alleen dat het overschot nu ook maar staat te staan op mijn rekening en dus ook niet voor mij aan het werk is.
En hier kom je dan toch weer in een cirkeltje terecht. Gaan we nog heftiger op de belegging zitten of gaan we weer iets nieuws bedenken om het geld aan het werk te zetten (extra hypotheek, p2p lening, of iets anders?)

De wachtruimte is erg vervelend
Het zitten in die wachtruimte zorgt er alleen maar voor dat je ongeduldig wordt en je plan blijft bekijken of het niet nog efficienter kan, maar het nadeel eraan is dat je risico ook groter wordt en dat is juist het tegenovergestelde. Met andere woorden, zit jij ook in de wachtruimte? Wees kritisch en kijk of het het echt waard is om van je plan af te wijken! Ik ben in ieder geval nog niet overtuigd ook al kriebelen mijn handen om weer wat actiever te worden om het plan te herzien!

Reacties

@DutchRN zei…
Ik heb een Excel spreadsheet voor mijn aflossing huis. Soms speel ik daarin met de nummers zodat ik kan zien dat geduld en discipline wel loont. Het was na het vijfde jaar aflossen van een extra 10% dat ik echt het verschil zag in maandlasten. Het scheelde na die aflossing 400 euro per maand vergeleken met jaar een. Na de eerste aflossing was het 40 euro. Als je dan denkt dit helpt ook niet veel kom je er niet.
FMA staat voor? Nou hier nog niet in de wachtruimte :) Wel steeds verder op weg richting hypotheekvrij zijn.
FMA staat voor, financieel minder afhankelijk. Oftewel niet volledig kunnen stoppen maar wel minder werken of een andere baan waar je erg gelukkig van wordt maar minder opleverd
Excel, ik zou niet zonder kunnen! Fijn dat je ook al zo ver op weg benr!
Anoniem zei…
Test

Populaire posts