Opnieuw leren onthaasten

Je kent het wel, nog even dit, nog even dat, ow ja dat kan ook nog wel even, ow het weekend is alweer voorbij, hop weer in het werkregime. Vroeg opstaan, in de auto, werk, snel een lunch, weer thuis, avondeten, tv kijken, slapen en de volgende dag weer hetzelfde liedje.

Alles proppen in het weekend
Dit is denk ik wel een gemiddelde werkweek voor iedereen. Waarbij de personen met kinderen er nog een schepje bovenop doen en de tijd die je zelf vrij kan besteden miniem is. Als gevolg hiervan (althans bij ons) merk je dat je alle taken verplaats naar het weekend. Met als gevolg dat je weekenden ook enorm gevuld zijn met taken en je alsnog niet relaxed. Je blijft in een ren modus zitten waarin je zelfs tegen jezelf zegt. Ik “MOET” dit allemaal nog doen. En dit is typisch iets voor de Nederlandse cultuur. Ik moet, ik moet, ik moet. Terwijl niemand je daadwerkelijk verplicht om dat ook echt te moeten. Het is een verplichting die je jezelf oplegt!

Twee dagen vrij
Zo namen we een tijdje terug dan ook twee dagen vrij. Express een donderdag en een vrijdag zodat je lekker lang weekend hebt. Echter de eerste twee dagen gebruikte we voor onze weekendklusjes. Rennen, vliegen, springen en alles proberen te proppen in die twee dagen. Tot het zaterdag was..... Ja opeens was het zaterdag, wat nu? Alle taken waren gedaan, alle moetjes waren ook gedaan en nu zou het tijd zijn voor onszelf want we hadden ook geen andere sociale verplichtingen.
Nou ik kan jullie vertellen dat ik mij ongemakkelijk erbij voelde. We zijn zo gewend om altijd maar iets te doen te hebben dat “moet”. Dat het niet hoeven doen van iets eng voelde. Want (en wellicht is dit alleen mijn perceptie) je hebt het idee dat als je niets “moet” doen je tijd niet efficient gebruikt en het dus zonde van je vrije dag is.

Overleg
Ik uitte dit gevoel tegen mijn vriendin en zij had toevallig hetzelfde gevoel. Ik besefte mij toen ook dat de wereld waarin we leven volledig om het rennen,vliegen, springen draait. We houden elkaar heerlijk bezig en we leggen onszelf dingen op die van niemand anders moet dan van onszelf. Na dit momentje heb ik dan ook gezegd dat het tijd is voor een moment zen en we hebben beide iets geks gedaan.

Muziekje aan, boek erbij en lekker in de stoel zitten.

Het resultaat? een uitgelezen boek, een blij gevoel, gevolgd door het besef dat het de dag erop nog een vrije dag was, waarin je nogmaals lekker met je kont in een stoel kan gaan zitten en niemand die daar wat van zegt.

Besef
Na dat weekend heb ik ook gezegd dat dit toch wel het ultieme luxe gevoel is. Het feit dat je hoofd leeg genoeg is om een boek te kunnen pakken en met niets anders bezig te zijn dan daar op dat moment dat boek te lezen.
En dit is denk ik wel een voorwaarde om dit te kunnen doen. Zodra je de “moetjes” uit je hoofd haalt en je hoofd leeg kan maken kan je ultiem relaxen. Ik kan je ook zeggen dat na dit weekend ik uitgeruster was en met een grotere grijns naar mijn werk ging.
Met andere woorden, probeer eens iets te gaan doen waar alleen jij gelukkig en rustig van wordt. Voor de een is dit een boek lezen, voor de ander in de tuin werken, en weer voor iemand anders een wandeling of een fietstocht of simpelweg lekker in een stoel naar muziek luisteren. Iets voor jezelf! Het is bevrijdend!


Reacties

 1. Heerlijk! Welbesteed hoor, in mijn ogen. Iets doen dat je rust en inspiratie geeft is voeding voor de geest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, ik genoot er dan ook extra van! Een aanrader voor iedereen!

   Verwijderen
 2. Het doet me denken aan dat liedje van Herman van Veen: Wij hebben ongelofelijke haast. Soms even een stapje terug doen is inderdaad belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts