zaterdag 14 juli 2012

Pensioen

Sinds januari werk ik bij een nieuwe werkgever en werd mij verteld in de eerste week dat als ik van werkgever was gewisseld dat ik binnen 6 maanden moest laten weten of ik waardeoverdracht wilde doen, van het pensioen van mijn oude werkgever naar de nieuwe, Deze waardeoverdracht is gisteren 13 juli pas verwerkt...... Het mooie aan dit verhaal is, dat ik niet van pensioenfonds ben gewisseld... Want beide werkgevers hadden dezelfde verzekeraar.... En toch duurt het nog zo lang voordat zoiets rond is. 

Het begin
In Januari kreeg ik bovenstaande dus te horen, aangezien ik van te voren al wist dat pensioenfondsen niet de snelste van de wereld zijn (wie kent de brieven niet die je halverwege het jaar krijgt waarin de waarde bepaling van 1 januari van het VORIGE jaar is....) Het duurde en duurde bij een tussenpersoon die dit zou regelen voor ons. Halverwege maart ben ik er maar over gaan klagen en zowaar in april vlak voor mijn vakantie kreeg ik een e-mail met daarin het verzoek formulieren in te vullen voor de waardeoverdracht.

De papiermolen
Deze papieren heb ik dezelfde dag nog teruggestuurd, en heerlijk op vakantie gegaan, met het gevoel prima dat is geregeld! Eind mei had ik echter nog steeds niets gehoord. Ik stond dan ook op het punt om eens te gaan bellen want ja, ik had maar 6 maanden om een waardeoverdracht te doen. Maar toen ik thuis kwam waren er papieren binnengekomen dat ik waardeoverdracht wilde en dat ze dit gingen uitvoeren. Alles ging tot nu toe dan ook goed.

De daadwerkelijke overdracht
Ik heb er hierna zeer weinig aandacht aan besteed omdat het blijkbaar altijd zo lang duurt, met als resultaat dat ik gisteren op 13 juli dus een brief heb ontvangen dat er waardeoverdracht heeft plaatsgevonden met wat leuke cijfers erop. Echter elke keer als ik een brief krijg van de verzekeraar over pensioenen voel ik mij ongelooflijk dom... Ik snap nooit wat ze in de brief bedoelen noch wat ik nu aan het sparen ben, of waar ik recht op heb, mocht ik op deze manier tot aan mijn pensioen werken.

Het leuke vond ik dus dat ik niet van verzekeraar ben gewisseld, maar mijn 2 oude polissen heb ondergebracht in 1 nieuwe van mijn nieuwe werkgever. Blijkbaar duurt dit voor een interne aanpassing van wat nummers meer dan 6 maanden.... Kunnen wij ook een aangeven bij de belastingdienst als we hier wat langer over doen of ze niet even geduld kunnen hebben vanwege administratieve rompslomp :P

2 opmerkingen:

  1. Wij krijgen ieder jaar een duidelijk overzicht! Ons pensioen is 70% van ons gemiddelde inkomen.
    Ik vind het wel belangrijk om dit duidelijk te hebben zodat je later niet voor verrassingen komt te staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Manlief komt niet in aanmerking voor overdracht door te lage dekkingsgraad. Zijn inleg van dik 10 jaar in het MN fonds wordt niet geindexeerd en levert over vele vele jaren (als die dag nog ooit aanbreekt heet dat) 600 euro per jaar op. Als je alleen al naar de inflatie kijkt, blijft er niks van over. Maar wel 15 jaar gedokt ervoor. Hij is begonnen met werken op zijn 20e. Nooit een dag werkloos geweest oid.

    BeantwoordenVerwijderen