maandag 2 juli 2012

Energie tarieven Nuon Juli 2012

Zoals altijd zijn ook dit jaar de prijzen van NUON 2x verhoogd. Vanaf gisteren is de prijs dan ook voor de 2de keer dit jaar verhoogd. Naar de volgende prijzen voor ons;

Elektra: 0,2109 (+ 0%)
Gas:      0,6621 (+ 7,6%)

Meer informatie is hier te vinden.
http://www.nuon.nl/energie/energieprijzen/nieuwe-energietarieven/

Dan denk je, het valt op zich wel mee de verhoging het was aangekondigd als een veel hogere verhoging! Maar als we de grafiek erbij halen die ik (uiteraard) heb gemaakt sinds 2010 zien we dat de prijs aanzienlijk is gestegen in 2 jaar!


Hierop zien we dat de prijs van Elektra nagenoeg niet is gewijzigd, maar dat je inmiddels voor gas al 12!!! cent meer per m3 betaald dan 2 jaar geleden.... Dat is mooi 21,8% meer in 2 jaar tijd. Ik heb helaas het hiervoor niet bijgehouden, maar op internet is dit wel terug te vinden en zien we de volgende grafiek:

Grafiek Elektriciteit kosten door de jaren heen
Hierboven zien we ook wat in mijn grafiek is te zien over de elektriciteitskosten. Ze zijn nagenoeg gelijk gebleven en over een langere periode slechts een klein beetje gestegen. Hier zit dan ook zeker niet het probleem.

Gas dan, Ja daar moet het dan zitten. En als we zien wat de prijs in de tijd heeft gedaan.... Dan schrik je toch aardig. Ik heb prijzen kunnen terugvinden van 2007.

Tarieven Gas vanaf 2007
We zien dat het 5 jaar geleden in 2007 de gasprijs slechts 36,89 cent is. Als we dat nu afzetten tegen de kosten nu betekent dit een stijging van 79,4% in! Ongelooflijk dus.

En dan heb ik het nu nog niet eens gehad over de netwerkkosten die uit mijn hoofd ook inmiddels met 100% verhoogd zijn. Iets van 200 euro naar 400 euro nu.

Het is niet zo gek dat er nu verhalen opgaan dat mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen, want ook als we naar onszelf kijken dan is gas het duurste op de rekening.

Wij zijn hier in plaats van 700 euro nu naar verwachting 850-900 euro aan kwijt! Terwijl we 5,4% minder verbruik hebben...... Ongelooflijk dus, maar wel waar. Laat staan met mensen die niet aan het bezuinigen zijn....

Weten jullie al wat de nieuwe prijzen zijn?

3 opmerkingen:

  1. En toch betalen wij steeds minder maandelijks. Zal ze leren! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik betaal trouwens bij energiedirect (groene stroom!) 0.609 per m3 en 0.198 per kwh. Vaste kosten 4.76 per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schrikbarend! Dat zijn aanzienlijke verschillen zeg. Ik weet nog niet wat de nieuwe prijzen zijn bij ons.

    BeantwoordenVerwijderen