maandag 23 juli 2012

Nuon meterstanden: Update

Het is een tijdje geleden dat ik hier stelde dat ik de meterstanden niet meer maandelijks ging posten, maar we zijn inmiddels over de helft van het jaar en het leek me toch tijd voor een update qua meterstanden. In de zomer is het immers goed te zien hoe je het afgelopen stookseizoen hebt gepresteerd Allereerst een korte samenvatting tot nu toe.

Nuon contract
We zitten tot 22 december 2013 vast aan een contract bij de NUON. We zijn al een tijdje van plan om vanaf dan boetevrij over te stappen naar een nieuwe leverancier en hierdoor de aanmeldingsbonus op te strijken. Hopelijk zijn die bonussen in 2013 ook nog gelden bij de verschillende energiemaatschappijen.

Meterstanden
We hebben tot nu toe hetzelfde verbruik als vorig jaar en dat is toch best knap al zeg ik het zelf. Veel meer bezuinigen op de energierekening kan alleen door grote investeringen te doen en dat staat inmiddels ook op de planning. Zo gaan we binnenkort de CV ketel vervangen wat eens iets gaat doen aan ons verbruik qua gas.
Dan nu onze meterstanden tot nu toe:

Energieverbruik Luxe of Zuinig

Vorig jaar zaten we tot nu toe op de volgende verbruik:

Gas:      834 m3
Elektra: 885 kWh

Met gas zitten we er dus iets boven en met elektra iets eronder. Het gas is echter te verklaren door de koude februari maand, waardoor we meer verbruik hebben gehad dan vorig jaar. Echter in graaddagen uitgedrukt zijn we 5,1% minder gaan verbruiken. Wat inhoudt dat we dus zuiniger zijn gaan stoken! Zeker straks met de nieuwe ketel hoop ik dit op 10% of zelfs hoger te gaan zetten. We zullen zien!

Energieprijzen
Zoals ik reeds in deze blog heb gepost zijn de energieprijzen behoorlijk gestegen, en dan vooral de energieprijs. Vandaar dat we toch bewust ervoor kiezen om de CV ketel te gaan vervangen in plaats van eerste de zonnepanelen te plaatsen. Er is meer winst te behalen in het investeren in een zuinigere ketel dan in zonnepanelen! Zonnepanelen zijn echter de volgende stap, waarover binnenkort meer.
Prijsontwikkeling energieprijzen laatste anderhalf jaar


Eindafrekening NUON
In September volgt onze eindafrekening, en met ons huidige verbruik heb ik een berekening gemaakt hoeveel we ongeveer terug gaan krijgen. De verwachting is minimaal 300 euro. Vorig jaar hadden we 750 euro terug, maar dit kwam omdat de vorige bewoners per maand 225 euro moesten betalen.... Wat wij maximaal konden terugzetten tot 150 euro. Dit jaar zitten we op een prijs van 125 euro per maand. Mijn doel is nog steeds onder de 100 euro te komen per maand, maar met de stijgende gas kosten wordt het steeds moeilijker. Als de prijzen gelijk waren aan vorig jaar dan hadden we inmiddels allang onder de 100 euro gezeten, maar als we nu een nieuwe termijnbedrag moesten kiezen eindigen we op 105 euro.... Hopelijk helpt de kachel ons over het laatste zetje om er net onder te komen!

Hoe is jullie energieverbruik tot nu toe? Even goed als vorig jaar of nog beter? Slechter verwachting is niet van mijn mede-bloggers :P

3 opmerkingen:

 1. Vandaag heb ik net de meterstanden van gas en elektriciteit doorgegeven en we hebben dit jaar iets minder verbruikt zowel voor gas als voor elektriciteit. Het gasverbruik was 510 m3 (ongeveer 100 minder of vorig jaar) Ons elektriciteitsverbruik is in totaal ongeveer 400 kwh minder of het jaar voordien : dagtarief 1580 kwh, nachttarief 2774 kwh. Totaal elektriciteitsverbruik ligt dus op 4354 kwh..... Als ik jouw verbruik daar tegnover zie is het onze gigantisch en ik vraag me af hoe jullie het doen om zo weinig elektriciteit te verbruiken : wij leven met drie personen, laten geen lichten onnodig branden,hebben op bijna alle plaatsen spaarlampen, koken en verwarmen op gas, gebruiken geen droogkast en alle elektrische toestellen zijn energiezuinig. Het is me een raadsel hoe jullie aan zo weinig elektriciteitsverbruik komen..... Wij zijn bij Nuon (budgettarief 1 jaar) zowel voor gas als voor elektriciteit en betalen per maand 131.5 euro als tussentijdse factuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedenk goed dat jullie gas verbruik 3x zo laag is als die van ons! Dat vind ik juist weer indrukwekkend!
   Elektra is bij ons zo laag omdat we overdag allebei werken en dus niet thuis zijn. Alles achter een schakelaar zit en dus per definitie uit staat.
   Enige wat aanstaat als we niet thuis zijn, is
   A. Router
   B. Modem
   C. Dect Telefoon
   D. CV ketel
   E. Koelkast

   Meer is er niet! Wat staat er bij jullie aan dan?

   Verwijderen
 2. router
  modem
  Qnap
  digicorder van telenet (slaapstand)
  2 grote diepvriezers
  grote koelkast met onderaan nog diepvriezer (zeer zuinig toestel van weekje oud)
  Cv ketel (enkel in winter aangezien het warme water via een elektrische boiler op nachtarief wordt opgewarmd)
  elektrische boiler op nachttarief
  radio staat overdag altijd aan (thuisblijfmoeder)
  Ik bak elke week brood met de heteluchtoven (1keer bakken loopt met 3kwh door)
  Dat zijn volgens mij de enige energieverslinders die aanstaan...
  Ons gasverbruik ligt toch geen drie keer lager of dat van jullie maar iets meer of 300 m3. Lage verbruik ligt wellicht aan 't feit dat we in de winter max tot 19° verwarmen. Verwarm je meer dan heb je automatisch een hoger verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen