donderdag 19 juli 2012

Nieuwe CV ketel : De offertes

Zoals gemeld in mijn andere blogpost hebben we een aantal bedrijven over de vloer gehad die offertes uit gingen brengen voor het vervangen van onze CV ketel. Op het oog leek het ons geen moeilijke klus, tot dat de eerste verkoper binnen kwam.

De riolering
Het bleek namelijk dat we boven geen rioleringaansluiting hadden. De vorige bewoners van dit pand hadden de badkamer (die recht eronder zit) opnieuw aangelegd, maar hadden toentertijd er niet voor gekozen om de riolering meteen mee naar boven te nemen. En dat zorgt voor problemen... Want het schijnt zo te zijn dat HR ketels tot wel 40 liter per dag aan condens moeten afvoeren en de dakgoot niet meer een optie is.... Tja ehhhh.... dat weten wij natuurlijk ook allemaal niet.

De opties
Het eerste bedrijf heeft uitstekend geholpen met denken, en de oplossing is nu om de luchtafvoer van de wc beneden (die helemaal omhoog loopt) te misbruiken, door er een extra afvoer (buis) erdoorheen te maken en in de wc boven het plafond een aftakking te maken en die te laten aansluiten op de riolering in de meterkast. Je zou zeggen dit klinkt ongelooflijk onhandig, maar het is de makkelijkste optie...
De andere optie was namelijk een gat in de badkamer te maken richting  de slaapkamer en hier een buis langs de muur omhoog te maken..... Tja, dat leek ons helemaal geen optie, en iedereen vond het zonde om de badkamer kapot te slopen omdat het anders daar op de riolering moet worden aangesloten.

Hoofdbrekers
Onze hele insteek van 3 offertes kwam hiermee ook onder druk, want het tweede bedrijf (via NUON) wilde er niet eens aan beginnen..... Daarna hadden we als nadeel dat het derde bedrijf ook nog eens niet kwam opdagen pas in de avond belde dat hij geen tijd had gehad.... Aan het eind van de rit hebben we dus maar 1 offerte. Echter hadden we vorig jaar ook de NUON laten komen en hebben we hier ook nog een offerte van. Overigens wel gek, want die persoon heeft dit nooit als issue gezien..... Terwijl een HR ketel dus niet eens mogelijk was om aan te sluiten!!!

De offertes
Van bedrijf 1 hebben we de volgende offerte ontvangen:

1. Atag E264 C incl kamerthermostaat en aanleggen riolering: 2719 euro
2. Atag A244EC incl kamerthermostaat en aanleggen riolering: 2274 euro
Het aanleggen van riolering kost 327 euro.

Bedrijf 2 (oude offerte):
1. Atag E325 C incl kamerthermostaat : 2250 euro
2. Atag A244 C incl kamerthermostaat: 1935 euro


Een hoop geld dus, en we schrokken er ook wel van, maar goed we zijn sowieso de sjaak omdat we het vermoeden hebben dat onze ketel het niet meer lang gaat volhouden en als het dan nodig is we de volle pond betalen. Ik ga nog wel proberen te onderhandelen, maar dat we wat duurder uit zijn komt gewoon omdat de riolering ook nog moet worden aangelegd. Daar ontkomen we niet aan. 329 euro vind ik daarvoor een schappelijke prijs.


De keuze
We denken te gaan voor de A244EC ketel aangezien we zelf maar heel weinig thuis zijn doordeweeks. Het enige verschil met de E264 C ketel is garantie en het feit dat hij niet modulerend is. Echter heb ik ook al overal gelezen dat het niet te meten is dat een modulerende ketel zuiniger is... Bovendien zoals ik al meldde zijn we niet vaak thuis en als hij dan aan gaat, zal hij vol moeten branden om het warm te maken. Dan heeft moduleren niet veel zin. Het scheelt ons 400 euro en dat is een modulerende ketel ons niet waard.

Hebben jullie nog tips of hints voor ons?

12 opmerkingen:

 1. Sorry, maar dat rioleringverhaal gaat er bij mij niet in, condens jawel! maar geen 4 grote emmers per dag,
  ik zou nog eens verder vragen en nog een ander bedrijf voor offerte uitnodigen,
  suc6

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is het wel waar. Een HR ketel loost veel meer water dan een VR ketel (wat we nu ook hebben). Een VR ketel loost slechts enkele druppels per dag. Een goede HR ketel die goed is ingesteld kan echt tot 40 liter per dag lozen. En dit mag niet meer zomaar naar buiten omdat het je zink in de goot kan aantasten. Daarom moet er een aansluiting op het riool. We hebben dit ook bij familie nagevraagd en die geven hetzelfde aan.

   Verwijderen
  2. Wij hebben al ene drietal jaren een hoogrendementscondensatie ketel en ik kan me echt niet voorstellen dat er per dag ongeveer 40 l condenswater 'wegloopt'. Van waar komt dat water dan ? Komt dat uit het circuit van de radiatoren want als dat het geval is dan zou je drukverlies op de ketel moeten krijgen doordat er water uit het circuit wegloopt (allé, dat denk ik toch maar k kan verkeerd zijn....)

   Verwijderen
 2. Wij hebben boven ook geen riolering en bij ons loopt het water weg via de dakgoot met zo'n speciaal ding die het water naar buiten afvoert. Het enige nadeel is dat als het heel streng vriest je emmers moet neerzetten omdat anders het slangetje bevriest. Dat zijn twee emmers per dag (niet eens helemaal vol). Dus dat is ook gewoon nog steeds mogelijk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben trouwens een HR ketel een Valliant.

   Verwijderen
  2. Wanneer is jullie ketel geplaatst? Want het mag dus officieel niet meer om het via de dakgoot af te voeren. Daarnaast is het nadeel dat het water dat eruit komt erg zuur is en je zink in je dakgoot (tenzij je aluminium hebt dus) aantast. Dan verzuren die gewoon weg en heb je ook nog eens daar onderhoudskosten aan.
   Daarnaast vind ik emmers nou niet echt een oplossing.... haha, ik zie mezelf dat al vergeten :P

   Verwijderen
  3. Onze ketel is geplaatst in 2008 dus het is inderdaad alweer even geleden. Emmertje vergeten doe je maar 1x ;) haha

   Verwijderen
 3. Ik had juist ergens gelezen dat een modulerende ketel meer verbruikt omdat die dan steeds eventjes aanslaat...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is niet echt bekend wat nu zuiniger is las ik wel op internet... 400 euro haal je er in ieder geval niet uit.

   Verwijderen
 4. Water onstaat uit condensatie van de rookgassen, deze condensatie ontstaat
  omdat de hete rookgassen teruggevoerd worden langs het koudere deel van de
  warmtewisselaar.

  20 liter per dag heb je maar zo.

  ik zie vaak ge doehetzelfde badkamers die in elkaar geknutseld zijn door zogenaamde klussers, deze gasten vergeten stanaard een beluchting en of
  riolering tbv de ketel te maken.

  zo zie je maar: het loont de moeite om mensen met kennis en interesse over de vloer te halen in plaats van grote bedrijven met snelle verkopers en nog snellere monteurs die zicht de hele dag te barsten lopen om maar om half drie naar huis te kunnen rijden.

  groet, een loodgieter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goed artikel, is het gelukt met jullie verbouwing ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, wij hebben boven ook geen riolering. Bij ons is het zo dat het water via de dakgoot wordt afgevoerd. Het is alleen vervelend als het vriest maar voor de rest is het niet zo een probleem.

  BeantwoordenVerwijderen