dinsdag 24 juli 2012

Crisis goed voor N-euro landen?

Dit bericht las ik gisteren op nu.nl. "Duitsland profiteert van Eurocrisis"

En toen moest ik hard lachen. Want dit bericht hoor je toch niet vaak, maar is wel iets waar wij als Nederland ook erg trots op moeten zijn, want we hebben hetzelfde voordeel als Duitsland inmiddels. In het bericht staat tevens dat Duitsland hierdoor alleen al 10 miljard euro bespaard. Dan vraag ik mij af hoeveel geld zal Nederland hierdoor besparen? Wij zaten immers kort geleden ook op een 2 jarige staatsobligatie waarbij investeerders geld toe gaven op de lening! Prachtig mooi die marktwerking. Daarom ben ik een rondje gaan doen om te kijken hoeveel wij nu betalen voor een lening. Hieronder het overzicht. p.s. vandaag is er ook weer een lening gekomen zie ook dit bericht.

Rente op staatsobligaties

Overzicht staatsobligaties rentepercentages
Uit bovenstaande blijkt dat wij samen met Duitsland en Finland de laagste rente hebben van de grote Europese landen. Waar wij voor de crisis in 2009 een oplopende rente hadden die rond de 4% hing voor een 10 jarige staatsobligatie daar hebben wij nu voor dezelfde obligatie slechts een rentepercentage van 1,63%.
Rente 10 jarige Staatsoblicaties Nederland


Hoeveel levert dit dan op?
Laten we uitgaan van een bedrag van 10 miljard euro dat wordt opgehaald. Tegen 4% zou dat betekenen dat we elk jaar 400 miljoen aan rente betalen. In een looptijd van 10 jaar houdt dat dus 4 miljard euro aan rente in.
Als we nu ditzelfde bedrag lenen maar nu slechts voor 1,63% is dit slechts een rente van 163 miljoen per jaar. Wat neerkomt op 1,63 miljard aan rente voor 10 jaar! Dat is een besparing van 2,73 miljard euro! En dat is slechts voor een kleine lening.

Onze totale staatsschuld
Nederland haar totale staatsschuld bedraagt in 2011 ongeveer 392 miljard euro. Stel dat Nederland vandaag dit zou moeten financieren voor 10 jaar tegen 1,63% in plaats van 4% dan levert ons dit 92,904 miljard euro op.. Hoe bedoel je een gat van 18 miljard in onze jaarlijkse begroting? Er is totaal geen probleem meer!

Crisis goed voor Nederland
Tuurlijk is bovenstaande niet geheel waar, want sommige staatsobligaties komen niet vrij, echter nog niet lang hebben we ook geld geleend voor 2 jaar waarbij we als land nog extra geld op toe kregen wat Duitsland nu ook had. Hierbij is lenen dus winstgevend geworden en kunnen wij als land (als we hier slim op inspelen) juist ons budget mee aanvullen. Natuurlijk moeten we 40 miljard bijdragen aan het ESM (zie hiervoor mijn eerdere blogje hier) Maar op deze manier kunnen we ons nog aardig goed door de crisis slaan!
Laten we hopen dat de overheid het geld niet voor andere doeleinden gebruikt dan onze staatsschuld aflossen, want anders lopen we straks wel een gevaar als de rente weer oploopt, want dat is iets wat zeker is. Dit is niet een blijvende situatie!

4 opmerkingen:

 1. Als de regering nu een lening neemt van 600 miljard en daarmee alle hypotheken overneemt. Dan kan het verschil tussen de oude hypotheekrente en 1,63 worden gebruikt om iedereen versnelt te laten aflossen.
  Lijkt mij een win win winsituatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant stuk! Maar ik vind het best moeilijk te snappen. Hopelijk komt dit door de hitte, en niet door algemene hersenverweking...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allemaal waar maar als spaarder betalen we wel een deel van de crisis! De spaarrente is (veel) lager dan de inflatie...Vreemd toch als vrijwel alle landen en mensen geld moeten lenen? Geld zou schaars moeten zijn waardoor(net als met alle andere schaarse dingen) de prijs(lees rente) hoog zou moeten zijn. Soms denk ik wel eens dat je beter schulden kunt hebben...sparen wordt financieel zelden beloond!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe zit het met de export? Daar hoor ik niemand over klagen

  BeantwoordenVerwijderen