Euribor - Nieuw dieptepunt en de gevolgen

Vele zullen het misschien wel gehoord hebben, maar de meeste ook weer niet. De Euribor is in feite de graadmeter tegen welke rente banken geld kunnen lenen, maar zeker ook hoe het eigenlijk gaat in de eurozone want hiermee kan de ECB de inflatie regelen.

Wat is de Euribor?
Voor het gemak een quote:
Euribor is een afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Euribor is de rente waartegen 57 Europese banken bereid zijn leningen in euro's tegen elkaar te verstrekken. Elke werkdag wordt om 11:00 CET (Central European Time) de Euribor rente vastgesteld en doorgegeven aan deelnemende partijen en aan de pers. De hoogte van de Euribor rente tarieven (en andere basisrente tarieven) hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. De Euribor rente tarieven worden in de financiële wereld ook gebruikt voor het vaststellen van rentes voor allerlei afgeleide producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken, leningen, spaarrekeningen en renteswaps. Euribor bestaat sinds 1999. De voorloper van Euribor was Aibor.
Bron: http://www.actuelerentestanden.nl/euribor.asp 

 Nieuw dieptepunt?
Jazeker, de Euribor staat inmiddels op 0,75%.. En dat is voor het eerst sinds zijn bestaan dat deze zelfs onder de 1% komt. (bron
Dit houdt ook wel in dat de ECB ook hopeloos begint te worden in wat het nu moet? Naast deze maatregel hebben ze namelijk ook de rente die banken krijgen als ze geld parkeren bij de ECB teruggebracht to 0%. Allemaal maatregelen om de geldstromen weer op gang te brengen en houden. De verschillende landen zijn namelijk sinds 2011 behoorlijk hun geld aan het parkeren bij de ECB omdat ze de andere banken niet meer vertrouwen.

Ze hopen dat bovenstaande maatregelen voor twee oplossingen zorgt:


  1. Geld kan goedkoop geleend worden en dus weer verder uitgeleend aan het publiek om de economie op gang te helpen.
  2. Ze hopen dat het geld dat geparkeerd is bij de ECB weer wordt opgenomen en onderling weer wordt uitgeleend om zo de geldstromen weer op gang te brengen en het vertrouwen te herstellen in het bankenstelsel
Zoals te zien is in de volgende grafieken zijn de opties voor de ECB helaas eindigend in wat het kan doen en dat is ook wel te zien aan de maatregelen die nu uitgevoerd worden. 



Ze herhalen wat reeds eerder in 2010/2011 is gebeurd. Het verlagen van rentes in de hoop dat het beter wordt. Helaas zullen deze zaken alleen op de korte termijn zoden aan de dijk zetten want het grootste probleem is nog niet opgelost. Dat is de crisis zelf. 

En voor ons concreet?
Heel simpel, de rentes op onze spaarrentes zullen omlaag gaan. Vooral Leaseplan bank zal hiervan last krijgen omdat ze hun rentes aan de Euribor hebben gehangen. Als consument is dit allemaal te ver weg van ons bed, echter is het interessant om in te gaten te houden omdat de oorsprong veel dieper ligt die ons allemaal kan gaan treffen in de toekomst als er wat met de euro gebeurd, of als banken alsnog omvallen. Het systeem is dusdanig verstoord dat elk effect doorwerkt inclusief de verlaging. Op de beurzen was het ook te merken dat bovenstaande niet voor meer rust zorgde. Reden? Zoals ik al zei, too little too late en een herhaling van maatregelen die al eens zijn geweest maar niet hielpen.  


De toekomst
Die is erg vaag, en weet helaas ook niemand. Op europees niveau is er druk overleg en kennen we inmiddels allemaal al wat over het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) en dat dit onze redding aldus Brussel moet zijn.
De vraag is alleen of het ESM ervoor kan zorgen dat er structureel iets gaat veranderen of niet. Vele zijn tegen en vinden het teveel macht voor een instantie, maar hier zal ik een aparte blogpost aan spenderen, die de voor en nadelen opsomt morgen meer dus!

Reacties

Moneypenny zei…
Ik denk dat ik de tel kwijt ben, hoe vaak de rente van mijn spaarrekening nu al gedaald is. Ach ja, het staat nog altijd veiliger en meer lonend op de bank dan in de oude sok, positief bekeken ;-).
Ik hoor steeds vaker dat ons huidig economisch systeem zijn beste tijd heeft gehad en dat we anders moeten gaan denken en handelen. In de laatste "Genoeg" bijvoorbeeld stond een goed artikel daarover; een interview met Angela Wigger, politiek-econoom.
Anoniem zei…
Interessant stuk! Ik ben ook bezorgd over wat er gaat gebeuren. Gaat de euro het begeven? En wat gaat dat dan betekenen?

Een lage spaarrente betekent voor mij persoonlijk niet dat ik meer geld ga uitgeven. Het wordt wel aantrekkelijk om de hypotheek af te lossen. Het liefst ben ik er zo snel mogelijk vanaf in deze tijd...
Anoniem zei…
Toch allemaal heel ingewikkeld, gisteren naar de Vpro gekeken documentaire over kredietbeoordelaars. Een vorige medewerker van Standard en Poor legde het uit als dat er toch een oorlog aan de gaan is op dit moment op economisch gebied vele landen die er toe doen zitten met z'n allen op de apenrots en willen allemaal als sterksten uit de strijd komen. Hoe het zal aflopen voor Europa hij zag het nogal somber in. Daarna ben ik naar bed gegaan en kon gelukkig normaal in slaap komen.
Holly Hobby zei…
De debetrente zakt ook!
Gunstig!
En ook de inflatie neemt toe. Gunstig als je een hypotheek hebt!
Anoniem zei…
Waarom denken jullie alleen aan jullie eigen hypotheek, zielig hoor!
Een beetje een ongefundeerde reactie vind je ook niet?
Anoniem zei…
Er staat veel meer op het spel dan onze eigen kleine hypotheek. Want is een hypotheek? Je leent geld om een huis te kopen. Je hoopt daar beter van te worden. Na 30 jaar is deze lening meestal afbetaald vaak al eerder. Dan heb je dus een eigen vermogen opgebouwd. Ja, leuk iedereen rekent zich rijk nu het allemaal tegenvalt, de economie zit in een grote dip. De Verzorgingsstaat wordt afgebroken met alle gevolgen van dien voor minder vermogenden, zieken, ouderen, mensen in verpleeghuizen en ga zo maar door, en dan zijn er altijd mensen die alleen naar hun eigen situatie kijken. Dat vind ik zeer kortzichtig, dom en bekrompen omdat er veel meer op het spel staat. Kijk maar naar Griekenland, Spanje enz.

Populaire posts