Waarom werken wij nog steeds met spaarpotjes?

Het is lang geleden dat ik echt heb moeten sparen voor iets wat ik wil hebben. We zijn in de gelukkige positie dat we dit niet meer hoeven te doen en we genoeg buffers hebben waaruit we de zaken (indien nodig) kunnen betalen. Toch werken wij nog steeds met spaarpotjes. Waarom doen wij dat?

Spaarpotjes voor elke reservering één


Wat is het nut van spaarpotjes?
Het nut kan van mens tot mens verschillen, maar voor ons is het een psychologische gedachte die erachter zit. Op het moment dat we namelijk iets in een potje stoppen hebben we het feitelijk al uitgegeven aan dat doel. 
Een voorbeeld. Als je elke maand 25 euro inlegt in een potje voor “gadgets” inmiddels dit hebt laten oplopen naar 250 euro en je in de winkel staat waar je iets ziet voor dit bedrag wat je echt wilt hebben, heb je hierdoor geen enkele moeite om dit bedrag uit te geven, want je hebt in je hoofd allang dit bedrag uitgegeven. 

Voor ons werkt dit helemaal goed want we zijn allebei erg slecht in het uitgeven van geld aan prive zaken. Zeker als we daarvoor geld van de spaarrekening naar de betaalrekening moeten brengen. Dat voelt erg slecht aan..... Maar als we dit doen vanuit een potje die hiervoor specifiek bedoeld is, is het geen enkel probleem!

De geest werkt vreemd
Dit is natuurlijk een gek iets, want waarom kan je het wel accepteren als je het al hebt gealloceerd? Er zullen ongetwijfeld onderzoeken naar zijn gedaan om het helemaal uit te leggen en uit te zoeken, net zoals überhaupt een spaarrekening hebben en daar elke maand geld naar toe brengen voor een beter spaargedrag zorgt. 

Spaarpotjes
Wij zijn dan ook fan van spaarpotjes en maandelijkse automatische overboekingen daar naartoe. Zo hebben we momenteel de volgende spaarpotjes die ons helpen alles voor het jaar te budgetteren en onszelf ook te stimuleren om onszelf af en toe te gunnen.

- Vakantie pot - x2
- Hypotheek aflossing pot
- Speelgeld pot - x2 (mijn guilty pleasure pot voor prive uitgaven)
- Zorgverzekering pot - x2
- Auto onderhoud pot
- Extra hypotheek aflossing pot
- Beurscrash pot

Dat zijn nogal wat potjes die gevuld worden elke maand met grotere of kleine bedragen. Maar het zorgt er wel voor dat als er iets gebeurd, of het is weer tijd voor de jaarlijkse betaling van de zorgverzekering dat we het in 1x uit de pot kunnen halen en kunnen overmaken, zonder te balen dat het van de spaarrekening gaat. Als extra voordeel aan dit systeem is dat het maandelijks ongemerkt gaat, waarmee je aan het einde van het jaar toch een mooie pot zo bij elkaar spaart.

Werken jullie ook met potjes die automatisch vullen of hebben jullie een ander systeem?

Reacties

 1. Ik doe zoveel mogelijk meteen door naar mijn spaarrekening. Aparte potjes heb ik eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah jij ziet je spaarpot gewoon als buffer voor alles. Dat is ook een methode inderdaad. Zoals gezegd werkt het voor ons persoonlijk beter om het al “gealloceerd” te hebben zodat je je minder schuldig voelt om geld uit een potje te halen.

   Verwijderen
 2. Ja!! Hier ook een groot fan van spaarpotjes, ik schreef er een artikel over en na de vakantie zal ik een update geven. https://www.taxxlifeblog.nl/2019/04/spaarpotjes.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar! Aan de ene kant spaar ik makkelijker voor een doel. Aan de andere kant lukt het me beter om ergens wél geld aan uit te geven als het geld er al voor gereserveerd staat. Dat helpt me om te investeren in betere kwaliteit of te kiezen voor een eerlijke of duurzamere optie. Hoewel ik ook nog aan grotere spaardoelen en buffers bouw (ik heb bijvoorbeeld nog geen koophuis) werkt dit psychologische trucje bij mij dus hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts