De kosten van een koophuis op een rij - 2020 vs 2011

Toen wij ons huis kochten in 2010 had ik netjes een excel lijst gemaakt met de kosten die daarmee gebonden zouden zijn. Van verzekering tot gemeentelijke kosten. Alles was van te voren begroot en ingevuld. Zo zouden we niet voor een verassing komen te staan en wisten we precies waar we aan zouden beginnen. Achteraf gezien zaten we er op een paar euro na, spot on. Iets waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds wel trots op ben dat we toen al zo een overzicht konden bewaren.

Maar nu rees bij mij opeens de vraag. Hoeveel zijn de kosten nu eigenlijk veranderd in 9 jaar tijd? Zijn er dingen duurder/goedkoper geworden? En hoeveel drukte deze kosten per post zich op ons inkomen ten op zichtte van nu? Tijd voor een onderzoek. Laten we beginnen met het overzicht.

Kosten 2020 vs 2011

Vaste lasten huis
Laten we beginnen met de eerste categorie, de vaste lasten. Hierin zien we een gemixed beeld. Kosten waar wij zelf invloed op hebben (energie, water, tel/tv/inet) zijn allemaal gereduceerd door de jaren heen, en flink ook. Zo zijn door onze verbouwingen in 2014, 2016 en 2018 er grote stappen gezet om ons huis energiezuiniger te maken en met resultaat, zoals ik aantoonde in hoe de temperatuur in huis s’nachts niet meer met meerdere graden’s omlaag gaat. Maar ook blijkbaar zijn we minder water gaan gebruiken, evenals overgestapt naar een goedkopers provider.
Maar er zijn ook zaken waar we absoluut geen invloed op hebben, maar wel elk jaar stijgen. In de vorm van uitwaterende sluizen en gemeentelijke kosten. Echter doordat we aan de eerste categorie zoveel hebben bespaard kunnen we toch een groen getal neerzetten. De vaste lasten voor ons huis zijn dan ook met 426 euro afgenomen! Mmm, dat was sneller dan ik dacht dat ik al een antwoord had.
Maar nu we toch bezig zijn, laten we ook meteen de andere kosten vergelijken.

Autokosten
Tja, ehm, kan ik deze categorie niet skippen? Eigen schuld dikke bult kunnen we wel zeggen bij deze categorie. Ik wilde een leuke auto rijden, en daar hangen nu eenmaal kosten aan, ten op zichtte van het oude barrel dat we reden in 2011. Dat het alleen zoveel zou schelen is toch wel weer een mooi gevalletje van “neus op de feiten drukken”. Desondanks heb ik er nog geen moment spijt van!

Persoonlijke kosten
Hier zijn de kosten echt geëxplodeerd. Maar dit is ook een lastige vergelijking met 9 jaar geleden gezien er zoveel is veranderd in ons leven. Laten we beginnen met het positieve. De zorgkosten zijn lager geworden, evenals de aankopen die we gezamenlijk doen. De vakantie ook, en dat zal de komende jaren ook laag blijven. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke aankopen, deze lijken met de jaren alleen maar lager te worden omdat we eigenlijk alles al hebben wat ons hartje begeerd.

Maar nu, de negatievere kosten. Te beginnen met de mobieltjes. Deze zijn verdubbeld, van 9,98 naar 22 euro. Dat kan zeker goedkoper, en daar gaan we binnenkort nog eens naar kijken als onze contracten zijn afgelopen. 
Eten is daarnaast ook een interessante, we zaten vroeger onder de 200 euro, dat hadden we opgehoogd naar 250 euro, maar inmiddels bereiken we de 300 euro per maand. Dat is zo 1200 euro meer per jaar aan etenskosten wat ik best veel vind. Ook dat is iets waar ik binnenkort weer eens goed naar moet kijken hoe we die kostenpost omlaag kunnen brengen.
En dan natuurlijk de killer, de kinderopvang en kosten voor je kind. Die hadden we toen niet en nu wel, waardoor we 11.000 euro meer aan kosten hebben per jaar. Het is een fase toch? :-)

Hypotheek kosten
Hier zijn we netjes elk jaar aan het aflossen en zijn we van 1145,83 inmiddels op een bedrag van 921,35 euro. Daarnaast zijn we meer gaan aflossen, en dat gaat dus de goede kant op!

Totalen
Onderaan de streep zijn we 14000 euro meer gaan uitgeven, waarvan het leeuwendeel bestaat uit kosten voor ons kind, daarnaast is het andere grote leeuwendeel in de vorm van meer aflossingen. Als we deze uit de balans verwijderen zien we in plaats van -10000 een + 1000 staan, ten op zichtte van 2011. En dat vind ik toch een prestatie. Maar dat is nog niet alles wat er valt te vergelijken. 

Inkomsten en percentage kwijt per post
Door de jaren heen  zijn onze inkomsten substantieel gegroeid. En daarmee ook de druk die een bepaalde post heeft op ons budget. Overall waren wij aan al deze kosten 68,50% van ons inkomen kwijt in 2011, waardoor wij ongeveer 30% vrij konden sparen of simpelweg besteden. 
In 2020 zijn onze uitgaven substantieel hoger geworden maar is de totale druk een stuk lager geworden naar slechts 44,38%. Met het verwijderen van de kosten voor ons kind daalt dit zelfs verder naar 32,38%

Allemaal mooi en aardig, maar deze post ging alleen over de vaste lasten van een huis. Daarom nog even terug daar naartoe. Want ook hier zien we dat de vaste lasten van een huis in 2011 slechts 7,68% van je inkomen inneemt, in 2020 is dit verder gereduceerd naar 3,06%. En nog een besparing gerealiseerd ook.

En dat geeft dan ook weer aan dat de vaste lasten van een huis nooit de grootste uitgaven posten zijn waar je het meeste profijt bij kan hebben. Tuurlijk helpt het om deze zo laag mogelijk te houden, maar veel posten zijn simpelweg gegeven, zonder dat je er wat aan kan doen. De grootste impact zit hem op de persoonlijke/variabele kosten op maandelijkse basis. Door daarin te snijden kan je enorme besparingen maken en je savingsrate dan ook mee verhogen!




Reacties

Uitklokken zei…
De post van kinderen wordt - en dit klinkt misschien als een teleurstelling - alleen maar hoger. Met als klap op de vuurpijl de studietijd. Daarna, als ze gaan werken, ben je er voor het grootste gedeelte vanaf.
Volgens mij heb je trouwens de hypotheek hierin niet meegenomen. Dat zal ook wel wat zijn gewijzigd (netto hypotheekbedrag) sinds 2011.
Het is geen teleurstelling hoor en al ingecalculeerd. Ik verwacht (en dat is wellicht een beetje aan de hoge kant, maar better safe than sry) dat een kind van 0 tot 18 120K kost. Dus ja dit is dan nog maar een schijntje ;)

Mijn hypotheek staat wel vermeld in het lijstje, evenals de hypotheekrente aftrek wat ik van toen kon vinden, al ben ik over die laatste niet helemaal zeker over of ik het juiste bedrag heb uit 2011... Kon dit bedrag alleen vinden wat ik had genoteerd.
Anoniem zei…
Wat me vaak opvalt aan vergelijkbare overzichten is het ontbreken van onderhoud aan een eigen huis. Wellicht wordt dit gezien als incidentele kosten en geen vaste lasten. Maar als ik bijvoorbeeld alleen al het schilderwerk, wat ik laat doen, met bijbehorende kosten deel over de maanden, komt dat al snel op 60 euro per maand. En dat is een serieus bedrag. En dan heb ik het nog niet over allerlei andere onderhoudskosten of bijbehorende tuinkosten.
Dat is een terecht punt! Even opgezocht voor je.

2020: gemiddeld 60 euro per maand tot nu toe (geen specifieke grote dingen)
2019: gemiddeld 776 euro per maand (tuinverbouwing)
2018: gemiddeld 1851 euro per maand (verbouwing 2de verdieping)
2017: gemiddeld 156 euro per maand (schilder buiten)

Maar allemaal toe te schrijven aan grote elementen of zaken die we hebben uitgevoerd.
Als ik die eraf haal:

2020: 60 euro (zelfde)
2019: 33,76 euro
2018: 0 euro
2017: 156 euro (zelfde)

Dan kom je op een gemiddelde van 62,44 euro aan echt onderhoud in huis de afgelopen 4 jaar. Waarbij 2020 zeker omlaag gaat omdat we niets verder gepland hebben. Ik vermoed dat we dus rond de 50 euro uitkomen.

Populaire posts