Q1 2023 - Energiekosten

We bevinden ons in de lenten en het eerste kwartaal van het jaar is voorbij. Hoe staat ons energieverbruik ervoor in een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q1 2023. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q1 2023 - Energiekosten

Q1 vs Q4

In termen van graaddagen waren de eerste drie maanden net zo koud als november/december vorig jaar. Maar toch hebben we de afgelopen drie maanden weer behoorlijk wat gas verstookt. Dit eerste kwartaal staat de teller op 366 m3 gas. Dat is evenveel als vorig jaar dit kwartaal waarbij het aantal graaddagen elkaar ook niet ontliep. Maar dan de vraag die ik wilde weten, heeft een lagere aanvoertemperatuur ook gezorgd voor een betere efficiency? Het korte antwoord is, nauwelijks. Waar we een enorme verbetering zagen in november en december is het in de eerste drie maanden van het jaar veel minder terug te zien. 
Sinds vorig jaar hou ik niet meer de neerslag en windkracht/richting meer bij en kan dus niet zien of daar nog een relatie in te vinden is, maar in 2014 heb ik al eens uitgezocht dat de hoeveelheid wind een behoorlijk invloed heeft op de temperatuurdaling in huis en zeker in relatie vanuit welke richting deze waait, ten op zichtte van de oriëntatie van ons huis.
Helaas kan ik nu niet stellen dat de efficiency in een lagere aanvoertemperatuur en lagere stooktemperatuur letterlijk is weggewaaid, maar ik vermoed dat het toch daarin zit in combinatie met neerslag en de daarbij behorende wolken zonder zon. Maar dat is een vermoeden die ik alleen kan staven met algemene cijfers.
In de eerste drie maanden van 2022 scheen de zon hier 429,2 uur. Terwijl de eerste drie maanden van dit jaar dit “slechts” 286,4 uur was. Het gasverbruik in maart is dan daar dan ook grotendeels op te verklaren. Vorig jaar noteerde we 61 m3 en dit jaar moesten we 107 m3 noteren. Om maar wat te noemen.

In ieder geval kan er gesteld worden dat we kijkend naar de rest van het jaar met goede cijfers erin gaan en we ook kunnen stellen dat als april een beetje zonnig wordt het gasverbruik hier ook mee kan vallen. De vooruitzichten zijn in ieder geval positief.

Qua stroom in vergelijking met vorig kwartaal hebben we 30 kWh minder verbruik. Dat is goed nieuws, maar is ook te verklaren doordat we uitgebreid gekookt hebben in december. Kijkend naar Q1 2022 hebben we een grotere besparing, namelijk 100 kWh. Dat is toch aanzienlijk en zit hem vooral in beter alles uitzetten en minder tv/playstation/andere zaken aan te hebben staan en natuurlijk de knoppen zoveel mogelijk uitzetten. In het eerste kwartaal kunnen we daardoor slechts een verbruik van 491 kWh noteren wat gemiddeld uitkomt op 163 kWh per maand voor een gezin van drie. Dat is normaal niet eens een huishouden voor één persoon waar ik toch best trots op ben. Sluimerverbruik is echt het beste wat je kan doen om aan te pakken, gevolgd door actief alles uitzetten wat je niet gebruikt. Het werpt hier ook nog steeds zijn vruchten af om af en toe eens scherp op je verbruik te letten. 

Vooruitblik op Q2 2023

Aankomend kwartaal gaan we vermoedelijk meer de was buiten laten drogen met mooier weer, aan de andere kant vermoed ik dat het stroomverbruik wel iets zal stijgen door de komst van de nieuwe kleine, hoewel die wellicht net in Q3 gaat zijn. We stevenen af op een totaal jaarverbruik van stroom onder de 2000 kWh, waar we vroeger ook op zaten voor het thuiswerken (1600 kWh) is te hoog gegrepen want we gebruiken nu het koffie en thee apparaat evenals stroom voor de laptops e.d. Waardoor we dit nooit meer halen. Maar ik zou wel trots zijn als we toch weer onder de 2000 komen. Vorig jaar zaten we met 2040 er net boven, maar dit jaar lijkt het te gaan lukken, mits we niet teveel wasjes hebben van de baby ;-)

Qua gas gaan we de goede kant op, de dagen worden langer en warmer en de ketel hoop ik in april/mei zoveel mogelijk uit te hebben staan en gebruik te kunnen maken van de zon als warmtebron. Als dat lukt lijkt het erop dat we in 2023 een goede kans hebben om wederom onder de 750 m3 te blijven waar ik ook tevreden mee ben. De test voor aanvoertemperatuur van 45 graden is geslaagd en zorgt voor een aangename temperatuur in huis, hoewel we natuurlijk niet een echte winter hebben gehad ben ik er van overtuigd dat dit ook prima gaat bij lagere temperaturen omdat de aanvoertemperatuur zelfs nog lager wordt als het huis eenmaal op temperatuur is (35 graden) is er nog ruimte om dit op te vangen.
Daarmee bied het ook de mogelijkheid om eens te gaan oriënteren op een warmtepomp, hoewel ik daarvoor eerst nog wat aan de zolder wil doen. Na een mislukte eerste poging wil ik dit nieuw leven inblazen en gaan uitzoeken wat de kosten zijn van een complete renovatie, van zowel dakkapellen als isolatie. Dat geeft ook meteen de mogelijkheid om eens te gaan kijken naar zonnepanelen en de daarbij behorende warmtepomp.

Veel te doen, en ook nog een baby op komst. We gaan zien hoe de plannen in Q2 gaan vormgeven, maar zoals altijd hou ik jullie op de hoogte.

Met andere woorden, het wordt weer interessanter!


Hoe is jullie derde kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q1 2023 gerelateerde posts

Q1 2023 - Autokosten

Q1 2023 - Persoonlijke savingsrate

Q1 2023 - Huishoudboekje

Q1 2023 - Energiekosten

Q1 2023 - Beleggingen

Reacties

Populaire posts