Q3 2021 - Persoonlijke savingsrate

 Ahhh de persoonlijke savingsrate! Hoe staat het ervoor na een driekwart jaar van sparen en beleggen in 2021? Zoals altijd eerst weer het overzicht!

P.s. de volgende post en tabel is gebaseerd op alleen Luxe of Zuinig zijn lopende betaalrekening en niet op vrouwlief of de gezamenlijke rekening. Hierover volgt een ander verslag die éénmaal per jaar wordt bijgehouden.

Q3 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q3 VS Q2

Het derde kwartaal was het kwartaal dat ik eindelijk kon beginnen aan het afromen van de spaarrekening ten behoeve van de beleggingsrekening gedreven door de UPO die ik kreeg van mijn pensioenaanbieder. Dit was het laatste duwtje dat nodig was om de betaalrekening onder een bepaald bedrag te krijgen dat ik hem moest gaan bijvullen. Luxe of Zuinig heeft wat dat betreft echt luxe  problemen op dat vlak. Maar ik ben blij dat ik dit jaar toch nog echt eraan kon beginnen, want het plan bestaat al sinds vorig jaar en het leek er steeds meer op dat het dit jaar wederom niet ging gebeuren, ondanks extra inleg in de maandelijkse beleggingen.

Afgezien van bovenstaande waren het rustige drie maanden. Er waren geen bonussen, of salarisverhogingen of andere positieve items die impact hadden op de inkomstenstromen. Als gevolg daarvan kan je wel stellen dat dit een “normale” periode is geweest op basis van 32 uur werken en de daarbij behorende inkomsten en uitgaven. 

Toch heeft deze “normale” periode wel een gek iets laten gebeuren in de SR, want doordat er meer van de betaalrekening afgaat dan erin komt, en er ook meer weer terug in de beleggingen gaat komt de SR op deze rekenmethode al twee maanden op rij boven de 100%. Dat is natuurlijk totaal niet accuraat, en daarom ben ik blij dat ik een nieuwe kolom een tijdje geleden heb geintroduceerd om dit een beetje te balanceren. De gemiddelde SR komt in de afgelopen drie maanden uit op 60,69%. Dat is iets lager dan de beoogde 65%, maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat deze twee maanden natuurlijk ook “vreemd” zijn omdat het van spaarpot naar beleggingspot is gegaan. Is dat dan eigenlijk wel onderdeel van de SR? Of is dat puur een verschuiving van geld…….
Nou goed, ik denk dat daar genoeg filosofische discussies over te voeren valt, en boekhouding wise al helemaal. Maar ik heb er vrede mee om hier zo mee te werken en zal dan ook zo door blijven noteren.

Mijn totale SR is hiermee uitgekomen op 71,71% dat is lager dan 76,36% waar ik vorig kwartaal op uitkwam. Maar is ook volledig te verklaren doordat er geen extra inkomsten te noteren waren. Hiermee komen we ook meer op een SR die “realistisch” begint te worden. De vraag is alleen of ik eind december de SR boven de 65% kan en mag noteren of dat dit gestelde doel helaas aan mij voorbij gaat. We gaan het meemaken!

Vooruitblik op Q4

In Q4 verwacht ik wel een flinke dip in de SR. De ziektekostenverzekering zal, vooruit, betaald gaan worden. De hypotheekaflossing zal ook weer plaatsvinden en bij elkaar kom je dan alweer gauw aan meer dan 4K aan uitgaven. December is traditioneel altijd een negatieve SR en zoals gezegd vraag ik mij af of ik dit jaar boven de 65% SR uit ga komen. Vorig jaar heb ik het gered om tot 61% te komen, maar dit jaar is nog erg spannend wat er gaat gebeuren.
Tevens is mijn voorspelling van afgelopen kwartaal niet uitgekomen. Ik had verwacht dat ik ook meer zou gaan kopen, maar tot op heden zijn mijn persoonlijke aankopen tot een minimum beperkt gebleven. Het laatste kwartaal staat er dan ook niets gepland in mijn hoofd om te kopen, maar wellicht doe ik toch nog spontaan een aankoop ergens ;-) Het mag toch wel eens?
Spannend allemaal! Ik ben benieuwd hoe deze cijfers zich in ieder geval gaan ontwikkelen!

Hoe zit het met jullie SR van Q3 2021?


Reacties

Mr Groeigeld zei…
Ondanks dat je een dip verwacht in Q4 is het een erg mooie SR! Boven de 50% is voor velen al een droom om te behalen. Wij zitten gemiddeld op 27%.
Anoniem zei…
Vind het een "zeer" creatief boekhouden wat je aan het doen bent met SR berekening!!! Kortom snap er niets van!

Gemiddeld negatief saldo overhouden en toch SR>90%. Op papier heel mooi maar ik lees dit (boekhoudkundig) als dat je van bijna van de "lucht" leeft. Volgend jaar een lager SR om 2021 te compenseren?
27% is ook zeer respectabel. Vergelijk dat inderdaad maar eens met de rest van Nederland ;-)
Beste Anoniem,
Geld op de betaalrekening is natuurlijk ook geld ;-) En exact om die reden heb ik twee berekeningen gemaakt. Één puur over inkomsten en de ander over inkomsten en betaalrekening.
Maar van lucht leven dat heb ik nog niet ontdekt.
Anoniem zei…
Hallo Luxe en Zuinig,

Om aan te geven september 2021 als voorbeeld. Je geeft aan dat je "samen" bijna 4000 euro uit te geven. Persoonlijk zal de uitgaven door de helft gaan dus 2000 euro. Inkomsten voor jezelf is 3540 euro. SR zou volgens mijn berekening 44% zijn in september ipv 133% of SR + betaalrekening 53%.

Kortom we praten over appels en peren. Zijn er afspraken hoe SR qua definitie uitgerekend moet worden?
Beste Anoniem,

Bovenaan het bericht staat dat dit alleen om mijn eigen persoonlijke rekening gaat en niet over een gezamenlijke rekening, of iets van mijn vrouw. SImpelweg een opsomming van de inkomsten en uitgaven van die rekening. Daarbij heb ik een splitsing gemaakt hoeveel er naar de spaar/belegging rekening gaat en hoeveel er van de spaarrekening af is gekomen.
Met de inkomsten van mijn salaris + optelling wat er van de spaarrekening af is gekomen kom je op de 4300 euro inkomsten. Maar naar de beleggingsrekening is 6500 euro verdwenen. Dat is dus inderdaad meer dan 100%. Waarbij ik nog een correctie doe op die 6500 euro van 750 euro tot 5750 euro aan inleg.
Nog steeds meer dan 100% Immers “kolom verschil 2 / kolom bij” = 133%.
Maar goed, dat is inderdaad een beetje gemeen, want ik teer in op de lopende rekening. Waardoor ik een eerlijkere berekening heb gemaakt die ernaast staat.
“Kolom verschil 2 + Kolom verschil 1 / kolom bij” = 52,31%

Geen rocketscience en gelukkig kan iedereen SR berekenen zoals hij/zij wilt (met pensioeninleg, met huiswaarde, met waarde auto) Ik doe het puur op de bankrekening cijfers die uit de bank komen rollen.

Populaire posts