Ditjes en datjes om en rond het huis

 Vandaag eens een heerlijke, no-nonsense Luxe of Zuinig mijmer blog. Want het is weer herfst en dat betekent dat er wat klusjes klaar staan om opgepakt te moeten gaan worden. Wat moet Luxe of Zuinig allemaal gaan doen?

Ditjes en datjes om en rond het huis


De klusjes op een rij

Luxe of Zuinig werkt elk kaar een “virtueel” lijstje in zijn hoofd af om het huis helemaal voor de winter klaar te maken. De herfst periode, eind oktober begin november, is daarvoor ideaal, want als het goed is is het nog niet erg koud in die periode en kan je buiten nog het één en ander uitvoeren.

1. Buiten kussens naar zolder
Alle kussens van de tuin liggen altijd bij Luxe of Zuinig in de schuur. De lounge set en de kussens van de buitenstoelen liggen voor het grijpen en kunnen ten alle tijden gepakt worden om even te genieten van het zonnetje. Maar eind oktober kunnen we er vrij zeker van zijn dat even lekker buiten zitten vrijwel niet meer mogelijk is vanwege wind, regen of simpelweg kou. Tijd dus om deze naar binnen te brengen, schoon te maken en weer veilig op te bergen voor een nieuwe lente.

2. Tuinset en loungeset schoonmaken
Met het naderen van de winter is één van de klusjes ook om alles even goed schoon te maken. Al jaren laten we alles buiten staan omdat de schuur simpelweg te klein is om alles in op te slaan. Normaal gesproken zou je denken dat dit ervoor zorgt dat alles vrij snel het opgeeft, maar als je twee keer per jaar netjes alle schoonmaakt, en de producten die je hebt gekocht ook er tegen kunnen natuurlijk om buiten te staan, kan het prima buiten blijven staan. Zo ook bijv ons aluminium frame met glazen blad. Deze doet al 10+ jaar trouw dienst buiten en ziet er nog heel netjes uit, evenals de stoelen die erbij horen. Het glazen blad heeft door de jaren heen wel wat krassen gekregen, maar zorgen maken dat deze barst bij zware vorst hebben we allang niet meer.
Het zelfde geldt voor de loungeset, maar die heeft als vervelende eigenschap dat groene aanslag erop blijft zitten. Twee keer per jaar schoonmaken is dus echt wel nodig!

3. Dakgoten schoonmaken
Voordat de vorst invalt en wanneer de meeste blaadjes zijn gevallen zijn de dakgoten ook aan de beurt. Een jaarlijks terugkerend klusje wat nog veel buren achterwege laten en sommige mensen zelfs vergeten te doen, met als gevolg lekkage. Dat willen we voorkomen en daarom staat dit altijd op het lijstje met klusjes. Het is niet veel werk, maar is wel op een dusdane hoogte dat niet iedereen staat te springen om het uit te voeren. 

4. Tuin winterklaar maken
Bladeren opruimen, bollen in de tuin, onkruid eruit. En alles weer even op orde in de voor en achtertuin. Knippen en bijsnoeien gebeurd pas weer in de lente als alles weer gaat groeien. Sinds we in 2019 de tuin hebben laten doen is er inmiddels het nodige winterhard geworden waardoor we in de winter toch ook naar een vrolijke tuin kijken. Dat zorgt er ook voor dat je wat beter je best doet, althans bij ons, om alles op orde te houden.

5. Vriezer ontdooien
Nu het ook wat kouder wordt is het ook het ideale weer om je vriezer te ontdooien, vaak kan je ook wachten tot de eerste vorst zodat alles buiten kan blijven liggen. Maar vaak doe ik het al eerder zodat de vriezer niet onnodig stroom verbruikt. Dit is, afhankelijk hoe vaak je de deur open en dicht doet. Een jaarlijks of twee jaarlijks klusje, in ons geval twee jaarlijks (Luxe of Zuinig zal nooit meer een niet no-frost vriezer kopen!)

6. Opruimen!
Dit jaar beter dan andere jaren, maar nu we weer vaker binnen zitten is het ook ideaal om even aan de gang te gaan en je handen door de kasten heen te halen. Vaak kom je dingen tegen waar je geen weet meer van had en dus weg kan. Marktplaats, of lokaal is vaak gewillig om er vanaf te komen tegen betaling of gratis. Weggooien kan altijd nog als niemand het wil.

7. CV ketel bijvullen, ontluchten en probeer eens een lagere aanvoertemperatuur
Ook iets wat belangrijk is om te doen is natuurlijk je CV ketel even controleren. Zit er nog genoeg druk op? Zo ja, kijk ook even of er ontlucht moet worden en als je dat hebt gedaan controleer nog een keer je CV ketel druk. Vaak moet je daarna wel bijvullen. Zo ben je  meteen klaar voor het stookseizoen die voor Luxe of Zuinig hopelijk dit jaar ook pas 1 november begint.
Daarnaast heeft Luxe of Zuinig dit jaar ook weer de aanvoertemperatuur aangepast. Vorig jaar stond deze op 65 graden wat prima werkte, zelfs in de koude periode in februari. Dit jaar probeer ik het met max 55 graden. Dit kan vele tientallen procenten in verbruik schelen. Probeer het ook eens zou ik zeggen, in het ergste geval zet je hem weer hoger. Dat is vaak bij moderne ketels een fluitje van een cent. De standaard temperatuur, vaak 85 graden, is echt onnodig.

En zo kan je nog wel heel veel kleine klusjes opnoemen. Maar deze periode is voor Luxe of Zuinig altijd een moment van alles op een rij zetten en even schoon schip maken. Daarmee begin je schoon en fris aan de binnenzit periode. 

Heb jij nog specifieke klusjes die je doet voordat de winter begint?

Reacties

Anoniem zei…
Alle bovenstaande, plus schoonmaken van de ventilatieroosters en afsluiten buitenkraan.
Bladeren opruimen is voor mij: bladeren rond de wortels van kwetsbare planten in de border storten. Het vergaat vanzelf en is dan waardevolle humus. Als het vriest zorgen laagjes bladeren voor een natuurlijke isolatie.
Verder, de goten schoon (laten)maken en het balkon schoonmaken zodat regenwater goed afgevoerd wordt.
Als het buiten slecht weer is, zit het binnen lekkerder als deze klussen gedaan zijn!
johmar zei…
Gisteravond merkte ik dat het toch wel fris werd onder het zomerdekbed, zeker als je altijd een raampje open hebt op je slaapkamer , dus toen ik vanmorgen mijn beddengoed in de was deed gelijk maar het dikkere deel van mijn dekbed voorzien van een schone hoes en op bed gelegd.
Ah ja, de ventilatieroosters en buitenkraan. Klopt die zijn ook onderdeel van mijn routine!

Qua bladeren is het voornamelijk degene die op op het split terecht komt. Als ik dat laat liggen is het gegarandeerd aarde volgend jaar en daarmee dus ook wildgroei ;-)
Bij ons ligt het winterdekbed er inderdaad ook al op! Lekker knus!

Populaire posts