+76% gasverbruik in 2021!

 Het is mei, en de kachel draaide af en toe nog steeds in huize Luxe of Zuinig. Een unicum in de 11 jaar dat wij hier wonen. Hoe kan dat nu opeens?

+76% gasverbruik in 2021!

Cijfers

Laten we eerst naar de cijfers kijken en vergelijken met 2020 want er is een behoorlijk verschil terug te vinden.


Vorig jaar hebben we over het hele jaar 759 m3 gas verbruikt. Een prima resultaat gezien ik elk jaar erop richt om rond de 750 m3 te blijven. Maar zoals je ziet in het overzicht is het dit jaar iets anders gegaan. Want in de eerste vijf maanden van het jaar 2021 hebben we al 745 m3 gas verbruikt! Ongelooflijk, want ik schrok er toch wel een beetje van dat we nu al op deze hoeveelheid zaten. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Kouder, meer thuis, minder erop gelet

Het is eigenlijk een combinatie van meerdere factoren die hieraan ten grondslag liggen.

1. Kouder
Ik hou netjes de gewogen graaddagen bij om te zien of het inderdaad kouder is dan vorig jaar en de korte conclusie is, ja het is echt kouder dan vorig jaar. Het aantal gewogen graaddagen vorig jaar en dit jaar tot nu toe:

2020 gewogen graaddagen: 1339
2021 gewogen graaddagen: 1644

Maar hoe verhoudt zich dit tot ons gasverbruik? Verbruikte we even veel gas als vorig jaar, en is het dus volledig te verklaren doordat het kouder was?

2020 gas tot 16 mei: 416 m3
2021 gas tot 16 mei: 745 m3

2020: 416 / 1339 = 0,31 m3/graaddag
2021: 745 / 1644 = 0,45 m3/graaddag

We zijn dus inderdaad meer gas gaan verbruiken per gewogen graaddag. Om precies te zijn, zijn we 45% meer gas gaan verbruiken per graaddag. De kou alleen is dus zeker geen verklaring voor het toegenomen verbruik alleen. Dan had het gasverbruik moeten blijven steken op 509 m3 in 2021.

2. Meer thuis
De lente van 2020 was heerlijk. De kachel kon al vroeg uit (begin april) en daarmee waren we vorig jaar er ook vroeg bij. Daarnaast was de nazomer lang en november absoluut niet koud ondanks dat we ook veel thuis waren, immers we mochten niet naar het werk toe.
Maar 2021 ben ik lakser geworden. De kachel ging sneller en langer aan en we dachten er niet erg veel verder aan. Ook voor de kleine wilde we niet in de kou zitten en dus was het logisch dat de kachel lekker brandde overdag. Het aantal uur dat de kachel daarmee heeft gedraaid is dan ook een veelfout van andere uren van de afgelopen jaren. We genoten er dan ook meer van simpelweg omdat we 24 van de 24 uur thuis waren.
Hoewel dit lastig is te berekenen is dit zeker een grote veroorzaker van het verhoogde verbruik.

3. Minder opgelet
Zoals ik ook bij punt 2 al zei was het dit jaar makkelijker om de kachel lekker te laten branden. Je bent thuis, je wilt het niet koud hebben en je denkt er minder over na omdat je toch thuis bent. Jaren waren we vaker van huis dan thuis en dan wil je de kachel niet onnodig hebben branden. Dat was nu natuurlijk anders en daarmee veranderd je gedrag ook. Het is in je hoofd een noodzaak, wat voorheen een uitgerekende (bewuste) actie was om hem niet aan te doen voor dat uurtje dat je thuis bent.

Absolute

In absolute kom je dan uit op een +76% aan toename van gasverbruik ten op zichtte van 2020. En op basis hiervan hebben we dan ook ons termijnbedrag aangepast van 70 euro per maand naar 100 euro per maand. Waarschijnlijk nog steeds niet genoeg voor het einde van het jaar, maar op zijn minst hebben we hierdoor wel de “klap” wat verzacht want ik vermoed dat we dit jaar boven de 1000 m3 uit gaan komen in huize Luxe of Zuinig. Een aantal wat al jaren niet meer bereikt is.

Conclusie

Het is niet verwonderlijk dat het gasverbruik omhoog is gegaan, zeker niet na de eerdere post over de +49% waterverbruik. Hier zijn meerdere factoren voor. Toch is de grootste boeman het gemak waarmee wij de kachel hebben aangezet. En dit geeft ook maar aan dat als je bewust bent met besparen je dingen ziet waarop je kan besparen waar je normaal niet over denkt. Doch dit is wel een dure grap. Want gas is nu eenmaal een duur goedje waar onbedachtzaamheid aan het einde van het jaar voor een nare nasmaak kan zorgen en waar een hoop geld op te besparen is als je er bewust mee omgaat. Hopelijk hebben we dit jaar weer een warme nazomer, zodat we wat kunnen compenseren.

Hoe gaat het met jullie gasverbruik dit jaar?  

Reacties

Geldsnor zei…
In absolute getallen: -24%. Van 554m3 in 2020 tot nu toe naar 423m3 in 2021 over dezelfde periode.

In relatieve getallen: -43%. Van 0,269m3 per gewogen graaddag naar 0,154m3.

Dit ondanks de extra kleine in februari. Maar dat heeft alleen effect op het tapwaterverbruik en niet direct onze verwarming.

Het elektra-verbruik is wel flink gestegen. In de periode januari-april is dit 1270kwh vs. 3066kwh (gecorrigeerd voor het opladen van de auto's).
Dit komt door het warmstoken met de airco (warmtepomp) en het koudere weer waardoor bijvoorbeeld de elektrische vloerverwarming in de badkamer meer werk heeft dan in het absurd warme voorjaar van 2020.
In totaal energieverbruik is het fors minder: we hebben 213m3 gas uitgespaard door het warmstoken met de airco. Alles uitgedrukt in kwh-equivalent is het een kleine -10% (9,7% om exact te zijn).

Ellen1979 zei…
Dat watergebruik dat omhoog is gegaan.... Is dat ook voor een deel door gas verwarmd water? Dat speelde bij ons vooral toen de eerste kleine er was. Al die badjes, warme natte doekjes maar vooral dat minstens twee keer zo lang douchen na de gebroken nachten, dat tikte aan 😅
Na het eerste jaar werd het per jaar minder. Met nu de eerste puber in huis en een douchewekker die stuk is loopt het weer in de papieren 😁
Nette cijfers Geldsnor. Ik ben daar wel jaloers op. We zien door het thuis zijn simpelweg alleen maar een toename. Blijkbaar waren we zo zuinig dat het nu alleen maar bergafwaarts kan gaan…..
Door warm water valt het wel mee. We werken nu natuurlijk thuis en daarmee stijgt ook het wc gebruik hier in huis. Dat is toch ook elke keer 6-8 liter wat normaal op het werk gebeurde. Daarnaast was vorig jaar de tuin ook gewillig met sproeien. En verbruikte we meer koffie en thee thuis.
Dus ja, het zal ongetwijfeld door de badjes gestegen zijn, maar in absoluten valt dit reuze mee ten op zichtte van de wc,tuin en watergebruik door thee,koffie,limonade etc.
Geldsnor zei…
Het is hier ook zuiver te danken aan het verwarmen met de airco. Dat scheelt dus meer dan 10% energieverbruik totaal. Immers, de elektrische vloerverwarming heeft meer verbruikt, maar ook de verwarming boven heeft aan gestaan in februari (die koude week) en de wasmachine draait veel vaker met een extra babytje er bij...
Herkenbaar hoor, hier ook een stuk hoger gasverbruik dan voorgaande jaren.
Gelukkig ben ik niet de enigste!

Populaire posts