Uitgaven per categorie - jaaroverzicht 2020

Het heeft even geduurd voor deze blogpost, maar ik had zoveel andere zaken te melden dat deze draft blog maar leeg bleef staan en ik er geen tijd voor vond om hem te vullen. Maar inmiddels is het gelukt om er tijd voor te vinden! Want wat waren onze uitgaven in 2020 en hoe verhouden deze zich tot andere jaren?

Overzicht

Zoals altijd beginnen we met het overzicht. In dit overzicht zijn onze totale uitgaven (gebaseerd op categorieën) te zien ten op zichtte van eerdere jaren. Deze is gebaseerd op de uitgaven op de gezamenlijke rekening. Onze persoonlijke rekeningen staan hier buiten.
Uitgaven per categorie - jaaroverzicht 2020

Een korte blik op 2020 laat zien dat het staafje korter is dan 2019 en 2018 waarin een dalende lijn terug te vinden is, maar 2017 nog niet ge-evenaard is, laat staan 2014. Toch is 2020 een succesvol jaar, want enkele kostenposten die eerdere jaren niet aanwezig waren zijn er nu wel. Te denken valt aan “opvang” en “mini” categorieën. Beide categorieën zijn behoorlijk drukkend op het totaal resultaat met kosten oplopend tot 7500 euro. Halen we deze er dan ook vanaf komen we aardig dichtbij de record-low jaar van 2014 waarin we “slechts” 35000 euro uit hebben gegeven. Het is dit jaar helaas niet gelukt om daaronder te komen, maar 2021 is zeker ook een jaar waarin we opnieuw een poging kunnen doen om het record uit 2014 te kunnen verbreken!

2020 uitgesplitst

Eten
Aan eten hebben we in 2020 3660,17 euro uitgegeven. Gemiddeld is dat 305,01 euro per maand wat hoger is dan ons gemiddelde over de afgelopen 5 jaar. De reden hiervoor heb ik vorig jaar al toegelicht in een andere blogpost waarom ons gemiddelde omhoog gaat. Toch is het lager dan de verwachtte 320,87 euro. Echter sparen we ook nog niet het volledige jaar aan spaarzegels bij Albert Heijn. Deze zal in 2021 zeker stijgen. 

Aankopen Gezamenlijk
Door corona zijn onze aankopen omlaag gegaan, zo ook onze gezamenlijke aankopen. Hieronder vallen zaken die niet specifiek voor mij of mijn vrouw zijn (de privé aankopen zeg maar) en is door de jaren heen steeds meer onder gaan vallen. In 2020 hebben wij 2079,07 euro uitgegeven aan deze categorie. Hiermee komt het gemiddelde voor 2020 op 173,26 euro wat veel lager is dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar wat op 374,20 euro staat. Ook voor 2021 is de verwachting dat deze post niet veel hoger zal worden, maar een hoop hangt af van hoe het verder met corona zal gaan evenals hoe onze aankoop lust ingetogen kan blijven.

Rekeningen
De rekeningen zijn wel doorgelopen natuurlijk en in 2020 hebben we 6461,46 euro uitgegeven aan rekeningen. Wat uitkomt op een gemiddelde van 538,46 euro per maand. Persoonlijk schrok ik van dit gemiddelde, want het 5 jaars gemiddelde is 381,19 euro. Een behoorlijk verschil. Dit wordt dan ook zeker een followup blogpost om eens uit te zoeken wat hier is gebeurd.

Auto
De volgende categorie is de auto. Hier is in 2020 3698,64 euro aan uitgegeven wat uitkomt op een gemiddelde van 308,22 euro en wat lager is dan het 5 jaarlijks gemiddelde dat uitkomt op 333,80. De reden hiervoor is duidelijk, want er is veel minder gereden. In 2021 verwacht ik hetzelfde gedrag gezien ik mijzelf niet snel naar kantoor zie gaan.

Huis
Dit jaar zijn er weinig uitgaven geweest aan “home improvement”. Waarmee we slechts 436,57 euro hieraan hebben uitgegeven. Voor 2021 zit hier echt wel wat in de koker want door de sneeuw en sneeuwjacht hebben we lekkage gehad en willen we naast de plekken herstellen ook meteen wat aanhechtingspunten aanpakken. Verdere improvements staan niet op de planning momenteel, maar wellicht trekken we ook meteen het platte dak erbij om te vervangen. Dat moeten we nog even uitzoeken.

Hypotheek
Voor hypotheek is er weinig te melden, dit is een doorlopende kostenpost die elk jaar minder wordt door de aflossing. Afgelopen jaar is hier 18.556,25 aan uitgegeven inclusief aflossing. Een behoorlijk smak met geld, maar dit jaar is het plan hier iets mee te gaan doen om deze kostenpost definitief te verlagen. Maar of het gaat lukken moeten we nog even zien.

Aankopen Luxe of Zuinig
In totaal heeft Luxe of Zuinig 245,78 euro uitgegeven aan zichzelf dit jaar. Wat gemiddeld 20,48 per maand is en nou ja, behoorlijk laag is. 2021 verwacht ik hierin geen grote wijzigingen of mutaties in ieder geval gezien er niets op mijn verlanglijstje staat wat ingewilligt hoeft te worden. Althans, niet nu ;-)

Aankopen Luxe of Zuinig Partner
Vrouwlief is ook zuinig geweest, want deze heeft afgelopen jaar slechts 190,32 uitgegeven aan haarzelf, wat op een gemiddelde komt van 15 euro. Luxe of Zuinig is erg blij met zo een zuinige wederhelft ;-)

Vakantie
Aan vakantie is afgelopen jaar 633,45 uitgegeven wat ongekend laag is. Gemiddeld is dit 52,79 euro per maand. Het 5 jaarlijks gemiddelde staat momenteel op 436,02 en dat geeft genoeg aan hoe dit jaar qua vakanties was. Ook voor 2021 verwacht Luxe of Zuinig geen grote uitgaves, al hoop ik wel dat we er nog even uit kunnen. De vraag is alleen wanneer, voor acceptabele prijzen.

Mini
Een grote post sinds vorig jaar is mini, aka dochter. In 2020 hebben wij 3081,66 euro uitgegeven aan haar. Wat gemiddeld op 256,81 uitkwam. Hier zit ook nog een stukje inrichting in van voor de geboorte waardoor het gemiddelde zo hoog is uitgekomen. Dit is sinds haar geboorte duidelijk lager geworden, maar zoals vele ouders kunnen beamen zijn luiers, doekjes, kleding nu eenmaal noodzakelijke zaken en bij  elkaar opgeteld kost het nog behoorlijk wat.

Opvang
Laatste categorie is opvang. Ook een nieuwe post sinds vorig jaar en daar is in 2020 4537,58 euro aan uitgegeven. Over het volledige jaar gemiddeld 378,13 euro, maar niet helemaal eerlijk omdat we de eerste 6 maanden geen gebruik hebben gemaakt van de opvang. Maar dit is een post die erg hard gaat en in 2021 ook nog meer kost vanwege de verhoging van de tarieven.

Conclusie

Concluderend is 2020 een gek jaar geweest, waarin er weinig echte aankopen zijn gedaan, geen dure vakantie is geweest, geen grote uitgaven aan het huis zijn geweest en ook in het teken van de geboorte van onze eerste dochter heeft gestaan. Een mooi jaar in veel opzichten, zowel financieel als op persoonlijk vlak. Maar als we ons focussen op het financiële aspect lijkt het dat we echt de bodem qua uitgaven hebben bereikt en vraag ik mij af of 2021 ook zo goedkoop kan worden. 
Verder zijn er ook opvallende zaken te vinden, zo zijn de rekeningen categorie substantieel hoger geworden en heb ik een schone taak waarom dit zo is, want er schiet mij niets te binnen. Maar ook wil ik wat met de hypotheek. Mooie onderzoek objecten die ook uitgewerkt kunnen worden in een blogpost!

Hoe zit het met jullie uitgaven?

Reacties

Bouk zei…
Grappig om te zien hoe het per jaar gaat. Ik hou het zelf netjes per maand bij, maar een jaaroverzicht voegt voor mij niets toe. Vind het wel leuk om te lezen van anderen. Ik koop wat ik nodig ben, koop niet zomaar dingen omdat ik daar zin in heb. Ik hou wel bij wat we aan ons huis kwijt zijn, puur omdat we hier net 4 jaar wonen en er nogal wat te verbeteren viel. Gelukkig zijn de dikste kosten gedaan, waardoor we dus in de toekomst hier geen geld meer aan uit hoeven te geven.
Een jaaroverzicht is vooral leuk voor de grote lijnen zoals je ziet, als je details wilt weten moet je wel naar maandoverzichten gaan. Toch kan je wel trends erin herkennen en zie je ook duidelijk de dure jaren erin terug, evenals goedkope jaren. Bovendien vind ik het gewoon een mooie grafiek ;-)

Populaire posts