Q3 2023 - Energiekosten

 We bevinden ons in de herfst en het derde kwartaal van het jaar is voorbij. Hoe staat ons energieverbruik ervoor in een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q3 2023. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q3 2023 - EnergiekostenQ3 vs Q2

Ook het derde kwartaal is het ons gelukt om geen gas te verbruiken en ons elektra verbruik onder controle te houden. Dat is niet verwonderlijk gezien de hoge temperaturen en verder geen aanpassingen in nieuwe apparatuur.

We zien ook dat het gasverbruik in deze periode verder omlaag is gegaan. De reden hiervoor is simpel, want we hoeven veel minder schoon te maken voor de kleine omdat die ook weer wat ouder is geworden. Het oneindige schoonmaken met heet water en steriliseren is alweer aangepast naar de befaamde vaatwasser die het werk voor ons doet. 

Wel zien we dat we vaker aan het koken zijn van fruithapjes en groentehapjes omdat we alweer in die fase zijn beland. Het gaat hard zullen we maar zeggen allemaal en dat zien we ook in ons energieverbruik.

Verder is er dit kwartaal weinig spannends te melden zoals elk derde kwartaal op het energievlak

In totaal zijn we voor het winterseizoen uitgekomen op 452 m3 gas en 1459 kWh. Qua elektra is het wat aan de hoge kant, maar goed we zijn ook iets minder zuinig de laatste tijd. 

Vooruitblik op Q4 2023

Het wordt weer donkerder en de lampen gaan eerder aan. Voeg daar bovenop ook nog alle extra verlichting buiten en binnen tijdens de kerstperiode bij op en het vele koken en bakken en het laatste kwartaal zal een dure worden qua energieverbruik.
Qua verwarming hebben we het netjes volgehouden tot november, maar zoals iedereen weet is november een koudere maand geworden dan normaal. Ons verbruik heeft zich daar op aangepast. Als dit een opmaat is voor december dan zal Q4 weer eens een ouderwets koude en veel gebruikt kwartaal worden. Is dat erg? Voor ons gelukkig niet, maar het zal wel duurder zijn qua jaar.

Met nog een maand te gaan ben ik benieuw waar we op uitkomen.


Hoe is jullie derde kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q3 2023 gerelateerde posts

Q3 2023 - Autokosten

Q3 2023 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2023 - Huishoudboekje

Q3 2023 - Energiekosten

Q3 2023 - Beleggingen

Reacties

Mr Groeigeld zei…
Fijn he, als kinderen groter worden ;-) Je merkt het gelijk aan allerlei zaken in huis.

Zelf hebben we het net niet volgehouden om 0 m3 te gebruiken voor verwarming (warm water is normaal 12 m3 per maand), omdat het in november al erg koud was (en gedoe met airco's). Waar we vorig jaar makkelijk uitkwamen, verwacht ik nu meer energie (gas en elektra voor airco's). Maar goed, we hebben nu een vast contract, dus lagere kosten dan vorig jaar.

Populaire posts