Q3 2023 - Autokosten

Het derde kwartaal van 2023 zit er ook alweer op. Net zoals alle andere kwartalen is het weer voorbij gevlogen. Dat houdt ook weer in dat we kunnen beginnen met het cijfergeweld in oktober! Traditioneel te beginnen met de autokosten. Hoe staan we ervoor met de autokosten? Zijn we meer gaan rijden? Hebben we meer onderhoud? En wat zijn de verwachtingen voor het derde kwartaal? 

Laten we snel beginnen met het overzicht

Q3 2023 - Autokosten

Q3 2023 - Autokosten

Het derde kwartaal zit erop en voor de auto leek dit wederom een heel saai kwartaal te worden, tot de maand september kwam en ik vrij vaak voor werk naar kantoor moest en prive ook veel moest rijden. Hierdoor is september een maand met veel kilometers en twee tankbeurten. Gezien ik alleen de kilometerstand bijhoud als ik heb getanked is dit niet het echte aantal kilometers in september maar zal die nog hoger zijn. Een korte schatting leert mij dat ik denk ik wel op 1600+ uitkom. Maar goed dat is hypothetisch en nog altijd minder dan voor het corona tijdperk.

Verder is er te zien dat de vaste kosten iets lager zijn en dat heeft er alles mee te maken dat de autoverzekering weer een jaartje erbij heeft gekregen zonder schade en daardoor de premie omlaag is gegaan.  Doordat we verder geen onderhoud hebben gehad aan de auto zijn we elke maand in de plus uitgekomen en kunnen we ook stellen dat we vanaf dit kwartaal eindelijk de “plus” hebben bereikt in autokosten. We hebben een netto overschot van €638 wat we kunnen noteren na aftrek van de afschrijvingskosten. Ook valt op dat we bijna de 10.000 km hebben behaald, eigenlijk allang behaald maar nog niet in de excelsheet. En dat is voor het eerst in drie jaar dat we over dit getal zitten. Alle andere jaren zaten we onder of ver onder de 10.000 km. De trend is echt opwaarts en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven ben ik bang. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe dit voortzet in het laatste kwartaal

Vooruitblik op Q4 2022

Het vierde kwartaal zal bestaan uit de donkere dagen. Daar horen ook weer de familiebezoekjes bij evenals een weekendje weg die we hebben gepland in november. Verder verwacht ik weinig spannende dingen. Ja werk zal ongetwijfeld ook weer de nodige ritjes opleveren maar afgezien van dat staan er geen andere dingen op de planning. Onderhoud is pas weer voor Q1 2024. Al begrijp ik dat ik tegenwoordig wel vroeg moet bellen om onderhoud te krijgen. We gaan het meemaken.


Hoe staat het met jullie autokosten in dit kwartaal?

Reacties

Arnold zei…
Ik heb vorige maand mijn VW Golf benzine uit 2014 verkocht en een elektrische Nissan Leaf 30 kwh uit 2017 gekocht. De opbrengst van Golf + EUR 2k subsidie waren voldoende om dit met gesloten beurs te doen.
De actieradius van ca 125 - 175 km is beperkt maar prima voor mijn gebruik, meeste doe ik toch met mijn elektrische fiets. Bovendien past deze switch bij mijn ambitie om zo min mogelijk CO2 uit te stoten.

Tot 2025 verwacht ik ca. EUR 2.500 minder uit te geven in vergelijking met benzine auto. Komt vooral door minder onderhoudskosten, geen wegenbelasting en lagere kosten per km voor energie (stroom). Onzekerheden na 2025 zijn wegenbelasting (nu EUR 0) en de afschrijving al is dat voor benzine auto's ook onzeker. Plan is om de Leaf op te gaan rijden in ca 10 jaar. Accu zal wel minder worden maar zolang ik een range heb van 75 km gaat dat prima voor de "rondjes om de kerk".

Populaire posts