Q3 2022 - Energiekosten

We bevinden ons in de herfst en op driekwart van het jaar. Hoe staat ons energieverbruik ervoor in een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q3 2022. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q3 2022 - Energiekosten

Q3 2022 - Energiekosten

Q3 vs Q2

Het tweede en derde kwartaal zijn altijd “saai” op energieverbruik. Er wordt weinig gas verstookt en ook weinig stroom verbruikt omdat de verlichting niet aan staat. En ja dat scheelt toch, want met 24/7 thuiswerken is het overall stroomverbruik de afgelopen twee jaar behoorlijk toegenomen zoals ik al eerder over schreef
Opvallend aan de laatste drie maanden is het het dalende kWh cijfer, apart vond ik zelf. Want wat is er anders? In het vorige kwartaal besteedde ik hier dan ook al tijd aan en die heb ik kunnen valideren in juli, augustus en september. Het simpele antwoord is namelijk dat we veel meer de was buiten hebben laten drogen, minder wasjes hebben en we veel minder tv hebben gekeken. Dat resulteert erin dat we simpelweg ook veel minder hebben verbruikt!

Stiekem neemt de wasdroger, hoewel dat het een warmtepomp droger is, nog behoorlijk wat stroom in. Hetzelfde geldt voor de tv en zijn toebehoren (lees Playstation 4). Deze heeft zeer weinig branduurtjes gemaakt de afgelopen maanden en dat merk je simpelweg in het verbruik. 135 kWh in een maand voor een gezinssamenstelling van twee volwassenen en een peuter is dit zeer weinig. Sterker nog het is gelijk aan die van een éénpersoonshuishouden. Toch netjes! De komende maanden zal dat wel stijgen door de donkere maanden, meer licht en vooral minder weer buiten waardoor de wasdroger toch echt weer aangaat.

Over gas verbruik kunnen we kort zijn. Er is alleen gas gebruikt voor warm water en dat is net zoals alle andere maanden zeer weinig in ons geval. De kachel is dan ook nog niet aangeweest, en als ik de weerberichten zo vooruit lees voor de komende twee weken verwacht ik ook niet dat het nodig zal zijn. Daarmee zijn we al bijna in november van dit jaar wat voor ons het ijkpunt is om de kachel te mogen ontsteken. Maar met de tegemoetkoming van €190 in november en december ben ik erg benieuwd of we ons verbruik binnen die bedragen kunnen houden. Vermoedelijk november wel, maar december? In ieder geval is ons maandbedrag ermee afgedekt gezien die lager is dan €190. 

Hiermee is het kwartaal, zoals verwacht, inderdaad uitgekomen als “saai”. Maar toch ook als gevalideerd dat we nog steeds, ook al leek het van niet, op energie konden besparen! 

Vooruitblik op Q4 2022

Aankomend kwartaal is het eerste kwartaal waarin de kachel weer gaat branden. De aanvoertemperatuur is aangepast naar 48 graden, gelijk aan wat een Lucht/water warmtepomp zou kunnen aanvoeren. Om te testen hoe ons huishouden zou gedijen met een vervanging van de cv ketel voor een warmtepomp. Blijft het aangenaam warm? Of verliezen we teveel warmte op koude dagen. Ik weet het nog niet, en ben erg benieuwd hoe het zal gaan. 
Zeker gezien het nog steeds 19/20 graden is in huis, behalve op zolder, is het prima aangenaam en is er nog ruimte voor koudere dagen en een warme trui voordat de kachel aangaat. De verwachting om tot 1 november te wachten zijn in ieder geval prima haalbaar als ik zo stiekem vooruit kijk.

Ook komen de donkere dagen eraan, de feestdagen en daarmee ook een hoger energieverbruik in de vorm van elektra. De oven zal weer veelvuldig gebruikt gaan worden voor lekkere maaltijden. Daar zal dit kwartaal dan ook minder positief zijn dan het afgelopen half jaar.

Met andere woorden, het wordt weer interessanter!


Hoe is jullie derde kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q3 2022 gerelateerde posts

Q3 2022 - Autokosten

Q3 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2022 - Huishoudboekje

Q3 2022 - Energiekosten

Q3 2022 - Beleggingen

Reacties

Meer door minder zei…
In lijn der verwachting wat inhoud dat ik nog steeds op koers lig om dit verbruiksjaar af te sluiten met geld terug zelfs zonder die 2x 190 euro mee te rekenen. Dit terwijl ik geen maand termijnen betaal maar 1x per jaar afreken. (eigenlijk moet ik zeggen nog geld toe krijgen)
Anoniem zei…
Interessant om te lezen. Uit welk bouwjaar is je woning en hoe warm is het nu inmiddels (waarbij ik er even van aan ga dat je de verwarming nog niet aan hebt gehad)? Ons huis is uit 1976 en toen werd nog niet heel veel aan isolatie gedaan. Ben benieuwd wat het scheelt (en ja, dat is natuurlijk afhankelijk van meer factoren, maar toch, voor het idee). Vanochtend was het 17,5 graden en we hopen de verwarming pas in november aan te doen.
Mijn woning komt uit 1968, maar we hebben zelf behoorlijk wat verbouwd door de jaren heen. Zo is het huis volledig voorzien van triple glas en alu kozijen. Hebben we alle plafonds en vloeren geïsoleerd. En goede binnendeuren. De spouwmuur is ergens in de jaren 80 gedaan, maar is vergaan. Helaas is inspuiten van nieuw spul niet mogelijk omdat het plakkaten zijn geworden in de muur dat eruit moet worden gehaald wat kosten/baten technisch niet rendabel is en het resultaat ook nooit 100% gegarandeerd kan worden.

De kachel is inderdaad tot op heden nog niet aan geweest. De woning is nog steeds niet onder de 18 graden geweest (woonkamer) en is zelfs opgelopen naar 19 graden. Vandaag verwacht ik daar nog een graadje bij omdat het zo een zonnige dag wordt.

Populaire posts