Van schuldhulpverlener naar budgetcoach

 Vorig jaar heb ik een opleiding gedaan tot schuldhulpverlener. Een behoefte die ik had omdat ik, nu nog online, mensen help met hun huishoudboekje op orde te brengen. Maar dat graag in de toekomst aan wil passen naar face2face contact via een organisatie. Maar dat was pas de opmaat, want die opleiding had ik nodig om door te kunnen stomen tot wat ik echt wil doen. Namelijk budgetcoach worden.

Van schuldhulpverlener naar budgetcoach

Van schuldhulpverlener naar budgetcoach

Het klinkt iet wat raar dat je eerst een opleiding van schuldhulpverlener moet doen voordat je budgetcoach kan worden, maar dat is nu eenmaal hoe ze het hebben bedacht. Vorig jaar heb ik met succes de eerste behaald en dus wordt het tijd om door te pakken naar het uiteindelijke doel. Een opleiding tot budgetcoach.

Deze maand, iets later dan gepland, heb ik mij opgegeven tot de opleiding voor budgetcoach en ik hoop deze ergens volgend jaar ook af te ronden zodat ik beide papiertjes op zak heb en op basis daarvan, als corona eens onder controle is, ook daadwerkelijk stappen te kunnen zetten om mijn diensten aan te bieden via enkele organisaties.

Gratis of betaald

Zelf speel ik nu nog met de gedachte om, naast de gratis online hulp die ik nu bied, ook vrijwilligerswerk te gaan doen om te kijken of het mij bevalt en of ik hier een carrière in ambieer of dat het blijft bij het vrijwilligerswerk gedeelte. Juist omdat ik niet zeker weet of dit, mijn toekomst, wordt heb ik ook besloten deze organisaties niet op te zadelen met de opleidingskosten die erbij horen. Bovendien is het goed voor mijn kennisopbouw en is leren sowieso iets wat nooit verkeerd is in deze wereld. 

Weg voorwaarts

Maar eerst wordt het tijd om weer de studieboeken in te gaan en mij deze stof eigen te maken. De basiskennis is op orde door de schuldhulpverlening opleiding, maar ik weet uit ervaring dat ik budgetten beheren, mensen ondersteunen en handvaten kunnen geven dit onder controle te krijgen en daar op te sturen een interessanter gebied vind dat pur sang schulden, schuldenlasten, regelingen, e.d. Vooral ook omdat dit meer richting psychologie neigt en mensen hun beweegredenen te kunnen doorgronden waarin gedrag een belangrijke rol speelt, ten op zichtte van crisis management op schulden vlak. Het zijn twee totaal verschillende disciplines met totaal andere vaardigheden, maar die wel nauw aan elkaar verwant zijn. Het één kan niet zonder het ander.

In ieder geval hoop ik in 2022 ergens ook deze opleiding te kunnen voltooien en mijzelf officieel tot “budgetcoach” te kunnen benoemen en hiermee aan de slag te gaan. Maar zoals gezegd in wat voor vorm weet ik nog niet. Dat ligt er ook aan of ik dit als bijzaak wil doen of echt mijn job van wil maken. Hoe het ook zei, dat is nog ver weg. De eerste stap is de opleiding starten en afronden!

Ik hou jullie op de hoogte!

Reacties

 1. Ik heb een aantal jaren geleden vrijwilligerswerk gedaan voor Humanitas. Ik hielp mensen met hun privé-administratie op orde brengen en dan ook meteen te helpen met hoe ze op tijd moeten betalen, budgetteren en meer van dat soort dingen. Ik vond het erg leuk om te doen, was zeer dankbaar werk! Jouw plan gaat een stuk verder, maar het lijkt me echt iets voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik hoop het dat het mij bevalt. In ieder geval wil ik het wel een poging wagen.

   Verwijderen
 2. Leuke nieuwe route, succes ermee!
  Hoe beviel/bevalt dat als schuldhulpverlener? Ik heb hier in de buurt weleens geïnformeerd, maar er werd mij duidelijk gemaakt dat men wel verwachtte dat je een aantal dagen in de week eraan moest besteden. Jammer, want ik wil graag helpen, maar die tijd heb ik simpelweg niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schuldhulpverlener doe ik nu puur via een online platform. Waardoor de ureneisen er niet zijn. Budgetcoach is echter iets wat mij meer bij het hart ligt gezien ik hier in het dagelijks leven privé erg mee bezig ben en er echt plezier uit haal. Als ik andere dat bij kan brengen heb ik helemaal mijn missie gehaald. Echter om budgetcoach te kunnen worden moest ik eerst langs het loket schuldhulpverlening.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts