Het kerstdiner van 2021

 Luxe of Zuinig houdt van de kerstdagen. De gezellig sfeer, de korte dagen, lichtjes, oliebollen en natuurlijk heerlijk eten met familie en vrienden. Net als vorig jaar worden de feestdagen weer in huize Luxe of Zuinig gevierd. Het wordt dus “gezellig” druk in huis (rekening houdend met de corona regels natuurlijk ;-)) Maar wat gaat er gemaakt worden?

Het kerstdiner van 2021

De kerstdagen

Beide dagen zullen bij ons thuis plaatsvinden en dat betekent dat de keuken, net als de andere jaren, weer overuren gaat draaien. Luxe of Zuinig vind dat helemaal niet erg, want stiekem vind hij koken erg leuk om te doen. Zeker met goed materiaal is het helemaal niet moeilijk en is het mijn missie om zo kort mogelijk in te keuken te staan tijdens het eten, en daarmee zoveel mogelijk van te voren te doen. Een kalkoen, is daarvoor erg geschikt, maar dat hebben we al enkele keren gedaan net als vele andere gerechten. Dit jaar wilde Luxe of Zuinig weer eens wat anders dan de voorgaande jaren. 
Zo was het thema vorig jaar “wild en rustiek” en dat was een succes met verschillende soorten wild van voor tot na gerecht, maar herhaling is saai natuurlijk ;-)

Het kerstmenu

Dus wat wordt het dit jaar? Nou we gaan zelfs voor twee thema’s! Een avond “fish enzo” en een avond “vierpotig enzo”. En dat betekent behoorlijk wat inkopen en nadenk werk. Maar de contouren staan inmiddels klaar en die zijn alvolgt:

“Fish enzo”

- Voorgerecht - Klassieke hollandse garnalen cocktail
- Hoofdgerecht - Hele vis (TBD, afhankelijk van aanbod) uit de oven 
- Nagerecht - Zelfgemaakte Tiramisu

“Vierpotig enzo”

- Voorgerecht - Crostini’s van carpaccio met sla
- Hoofdgerecht - Runderribeye uit de oven
- Nagerecht - Kaasplankje

Voor de vegetariërs die zich ook onder ons bevinden wordt hier aan toegevoegd:

- Voorgerecht- Bietentartaar met geitenkaas
- Hoofdgerecht - Gevulde portobellos
 
En uiteraard zijn daar ook bijgerechten nog bij in de vorm van:
- Gegrilde groenten ovenschotel
- iets met aardappelen
- zelfgemaakte stoofperen

Overdaad schaad

Het lijkt alsof we een weeshuis gaan voeden, maar wees gerust het valt mee. Ook qua werk lijkt het erg veel zo op papier maar het meeste zit hem in de voorbereidingen. Daarna kan het meeste de oven in en is dan precies op tijd klaar. Op dit soort dagen is Luxe of Zuinig blij dat hij gebruik kan maken van twee ovens in zijn keuken want dat past altijd perfect!

In ieder geval is Luxe of Zuinig weer trots op de contouren. Nu nog de lijstje uitwerken in ingrediënten en op naar de groothandel om daar eens iets moois in te kopen

Hebben jullie al jullie kerstdiner bedacht?

Reacties

Bij ons is het altijd nogal simpel dus ik ben zwaar onder de indruk van jouw menu!
Haha, simpel kan ook erg lekker zijn natuurlijk ;-) Maar zo speciaal is dit menu niet hoor. Meer gemak voor de kok!
Nicole zei…
Klinkt erg lekker allemaal.
Wij eten eerste dag met ons gezin (gaan in de middag een borrel doen bij vrienden). We eten een heldere paddenstoelensoep, kleine bief wellingtons (in plaats van een grote), aardappel gratin, stoofpeertjes en groene salade. Toe weten we nog niet. Waarschijnlijk iets van ijs. Dit kun je allemaal goed voorbereiden, voor wanneer we toch wat later thuis zijn dan gepland. We maken alles zelf met fijne producten.
De tweede dag komen mijn ouders en nichtje. We eten dan hapjes en die maken we deels zelf, maar ik bestel er een kleine visschotel bij en wat sushi. We maakten eerder alles zelf (man en ik hebben horeca opleiding, werken daar niet in), maar daar heb ik nu de energie niet meer voor. Gemak dient de mens. De visboer hier is top.
Het stoorde me ook wel eens, man en ik twee dagen in de keuken tot laat, vlug vlug kerstontbijt en dan de visite die met een doosje merci doodleuk aanschuift en vertelt dat ze zo lekker lui hebben gedaan. Ze vonden het wel allemaal erg lekker. Dat was natuurlijk wel fijn.
Haha, maar klinkt allemaal lekker hoor!
Geldsnor zei…
Bij het kerstdiner met de vriendengroep is de oude traditie dat iedereen één gerecht maakt. En bij mijn schoonouders doen we hetzelfde.
Voor tweede kerstdag hebben we bij hoge uitzondering mijn zus ook uitgenodigd, die net een vervelende scheiding achter de rug heeft. We gaan zeer culinair gourmetten :-). Vinden de kinderen heerlijk (lees: gezellig) en wij vinden het ook wel wat hebben. Niets bijzonders, niet hoogstaands. Maar dat bewaren we dan weer voor een andere keer.
Ook lekker natuurlijk!

Populaire posts