Home Assistant en mijn ideeën

 Al jaren heb ik in huis een Raspberry Pi. En ook al jaren hangt deze in de meterkast netjes zijn werk te doen in de vorm van “advertentie loos browsen” en het bijhouden van mijn meterstanden via de P1 aansluiting. Maar het is tijd voor verandering. Zegt bovenstaande je absoluut niets, lees dan vooral niet verder. Deze blogpost is niets voor jouw. Mocht het je wel prikkelen, lees vooral even door.

RPI

Ooit begon het als een hobby projectje, zelf een programma maken om mijn, net geplaatste, slimme meter uit te lezen via de P1. In combinatie met RRDdata grafieken plotten uit de telegrammen die de P1 uitspuugt. Daarnaast lekker spelen met het bijhouden van andere statistieken zoals ping values en hoe het netwerk performed. Super leuk en enorm veel van geleerd om dat allemaal te maken en te plotten. Maar na een onherroepelijke crash van de SD-kaart en de niet zo goede backup strategy was het tijd voor iets robuusters. Ik ben geen developer en heb hier dan ook absoluut geen aspiraties in. Zoals ik altijd gekscherend zeg werkt mijn code, maar is alles dan ook daarmee gezegd.

Van zelf bouwen tot gebruik andere programma’s

Ik werd wat makkelijker en kwam een paar aardige programmas tegen die onderhouden werden. Één van die programma’s van DSMR reader. Een prima tool om op een grafisch aantrekkelijke methode mijn meterstanden uit te lezen en bij te houden. Daar heb ik zelf dan nog een scriptje aan geklust die elke dag mijn meterstanden verstuurd naar een google sheet zodat ik mijn overzichten netjes kan maken zoals jullie in de kwartaal updates kunnen zien.
Naast dit, wilde ik ook advertentie vrij browsen. Een optie hiervoor was Pi-Hole te installeren en dit lokaal te draaien. Zonder in detail te gaan hoe dit precies werkt, want de meeste boeit dit toch echt niet, had ik een prima draaiend systeem waar ik geen omkijken naar had.

Echter, zoals met alles, als je iets niet onderhoud dan gaat het kapot, of wordt EOL. En zo ook de installatie van mijn RPI. Updaten ging niet meer omdat het OS te oud was geworden. Op zich geen ramp, maar ik heb al eens eerder een OS update gedaan en kan je zeggen dat ik vele uren bezig ben geweest om alles weer draaiend te krijgen. Ik had er vrede mee en het draaide gewoon op de huidige versie zonder dat ik er nog veel moeite in stak. Alles werkte en dan geldt het statement, Don’t fix it if it ain’t broke.
Met andere woorden. Vooral niet aankomen.

De komst van zonnepanelen en mijn ideeën

Maar, de komst van de zonnepanelen deed mijn “niet-developer” hart weer harder kloppen. Want ik wilde toch wel graag iets gaan automatiseren. Ik zorgde ervoor dat mijn sheetjes netjes werden uitgebreid met de productie gegevens en later zou daar ook nog wat data van de zonnepanelen heen gaan. 
Maar ik bedacht mij opeens dat het toch ook wel erg leuk zou zijn om naast de rauwe data op basis van cijfers iets visueels te doen.
Ik bedacht mij dat ik toch wel graag een lamp op een kleur wilde hebben om te zien of ik meer stroom terug leverde dan dat ik verbruikte. Ik heb al een led strip die op een wifi controller zit en dat zou toch niet zo moeilijk zijn?

Led schakelen op basis van energiegegevens

De data heb ik, een calculatie maken van gebruik minus productie en klaar is kees. Dan rest mij alleen een signaal te sturen als de waarde lager wordt dan nul naar de Ledstrip maar dat moet dan wel via Command Line (CLI) kunnen. En daar ging het mis. Ik heb een MagicHome led strip controller en heb meerdere “githubs” gebruikt die dit zouden moeten kunnen. En jawel, ze zagen de ledstrip, ze herkende de ledstrip, ik kon de ledstrip zelfs uitlezen en zien welke staat en welke kleur er werd getoond. Maar een commando sturen om het aan of uit te zetten….. Het werkte simpelweg niet. Na wat googelen bleek dat ik niet de enige was en dat dit een hit and miss is omdat je device hardware daadwerkelijk bepalend is wat voor gegevens je moet sturen. Het zou daarmee een “reverse engineer” optie gaan worden om via Wireshark te zien wat de app stuurt naar de ledstrip en daarna in de bestaande code van een github dat aan te passen om het te laten werken in mijn ledstrip controller.
Nou goed, had ik al gezegd dat ik geen developer was? Ik had hier geen trek in :-). Dus las ik ook dat er tegenwoordig prachtige home automation OSen zijn. Te weten Domoticz, Home Assistant, Homey etc.. Allemaal met prachtige ingebouwde functionaliteiten die worden onderhouden door echte developers.

Maar ja, dan geef ik wel mijn werkende setup op….. En als ik over ga wil ik het liefst wel een volledig OS om de machine dedicated te maken i.v.m. compabiliteits issues. Keuzes Keuzes.

Nieuw SD-Kaartje

Tijd dus om een nieuw SD-Kaartje klaar te maken en het eerst eens te proberen. Zo gezegd zo gedaan. Home Assistant is het geworden en daar ging die… Nou ik kan je zeggen wow… Wat werkt dat enorm makkelijk en na een avondje had ik al mijn oude functionaliteit aan de praat (weliswaar geen Pi-Hole maar Adguard) wordt mijn google sheet ook gevuld en kon ik ook nog eens mijn Led strip aansturen op basis van een calculatie die je in Home Assistant zelf kan maken door middel van een eigen sensor aanmaken die andere sensors als input gebruikt.
 
Daarnaast heb ik nu direct ook opties om mijn Sonos speakers aan te zetten, Chromecast aan te sturen, Iphone en Ipad aansturing te doen, netatmo sensors te zien en nog heel veel meer! Straks kunnen zelfs de zonnepanelen controller (Enphase) direct uitgelezen worden door een directe integratie.

Mindblowing

Soms moet je het dus gewoon proberen. Ik was met de Raspberry Pi altijd een beetje huiverig voor dit soort integraties en had het liefst alles zelf gemaakt via de Command Line om het ook zo lokaal mogelijk zodat je zelf ook makkelijk kan troubleshooten. Maar het is nu ik het heb geprobeerd toch wel zoveel uitgebreider geworden dat ik nu niet eens meer terug zou willen naar mijn eigen installatie.

Ik zit nu met 1001 dingen weer in mijn hoofd die ik kan gaan automatiseren en aansturen en ben dan ook erg benieuwd wat er nog uit komt. Maar de kracht van Home Assistant is echt fijn hoewel de documentatie soms lacking is, is de community erg fijn om je antwoorden te vinden. Het is soms wat vogelen maar als mij het als niet developer lukt kan iedereen het zeg ik altijd.

Heb jij al Home assistant of iets soortgelijks draaiend in je smart home?

Reacties

Zo gelukkig met mijn domme ferrarismeter. In de winter verbruik ik veel stroom door elektrische panelen. De winst van de zonnepanelen in de zomer worden keurig weggestreept tegen mijn hoge verbruik in de winter.
Dat geldt gelukkig ook voor de slimme meter ;-)
Maar goed, inzicht in je meter is wat lastiger, al is het denk ik in jouw geval informatie waar je niets mee hebt of mee wilt gaan doen.
Geldnerd zei…
Ha! Home Assistant! Ik heb er uitgebreid mee geëxperimenteerd op mijn QNAP NAS, en het is een verbluffend ecosysteem met de meest denkbare en ondenkbare integraties. In het Nieuwe Huis komt het er zeker ook, en 'werkt met Home Assistant' is een selectiecriterium voor elk stukje elektronica dat ik koop.
Indeed Geldnerd achteraf gezien had ik er jaren eerder mee moeten beginnen. Vooral ook omdat ik eigenlijk een hekel heb aan coderen….. Maar zoals ik al zei, mijn code werkte… Maar elke respectabele developer zou zich achter de oren krabben welke aap die code ooit had kunnen schrijven.
Rene zei…
Ik heb aan het draaien home assistant op een raspberry pi 4 met een sds schijf ipv sd-kaartje. De gegevens van de slimme meter na home assistant worden opgehaald via home wizzard p1. Op het dak ligt aan de voorkant een systeem van Enphase zonnepanelen en aan de achterkant Solare Edge zonnepanelen. Beide systemen kunnen uitlezen in home assistant in de energie module. Verwarmen doe ik met airco's al 9 jaar. Het energie van de airco's wordt ook uitgelezen met home assistant. Reclame op internet wordt gefilterd met Adguard.

Populaire posts