Dividend door de jaren heen

 Geïnspireerd door Groeigeld een blogpost over dividend. Ik heb er wel eens vaker over geblogd dat dividend een mooi principe is. Maar dit afgelopen kwartaal was de eerste keer dat ik echt leuke bedragen voorbij zag komen dat het eens tijd werd voor een terugblik naar de dividendgroei door de jaren heen.

Dividend door de jaren heen

Het laatste kwartaal

Dit kwartaal was een klapper op dividend gebied. Zowel VWRL als Meesman kwam met dividend uitbetalingen. Zelf had ik gedacht en gehoopt dat ik €1000 kon noteren. Maar het werd nog mooier dan ik dacht. Want het werd €1617,25. Toen ik het zag, moest ik wel even mijn glas opzij zetten, want ik had nog nooit zoveel dividend ontvangen in een kwartaal. Dit is namelijk bijna evenveel dividend in één kwartaal als ik bijna in heel 2021 heb ontvangen. Maar hoe zit het met de andere jaren? Ik maakte weer eens een befaamd lijstje.

Dividend door de jaren heen

JaarEx belastingteruggaveTotaal%
2019€ 879,75€ 949,95
2020€ 1.252,79€ 1.318,5238,80%
2021€ 1.714,45€ 1.771,8034,38%
2022*€ 1.911,73€ 2.027,3514,42%


Zo daar staat het dan. De dividend die bijgeschreven werd tot nu toe. De totaal kolom is inclusief teruggave van 15% dividendbelasting op het Meesman fonds. Interessant hierbij is dat we na de eerste zes maanden van 2022 al meer dividend hebben verzamelt dan in heel 2021! 

Dat beloofd nog wat voor de rest van het jaar want VWRL geeft elk kwartaal dividend. Nu is het tweede kwartaal traditioneel de klapper van het jaar, maar de €3000 lijkt toch aardig in de buurt. Vorig jaar was het dividend in de laatste twee kwartalen goed voor €721. En ik vermoed dat door de toename in inleg de €1000 toch wel bereikbaar moet zijn. 

En dat op zichzelf zou betekenen dat waar we nu een increase van 14,42% al zien het toeneemt naar 69,32%! Dat zou echt een explosie zijn aan dividend increase.

Ook de voorgaande jaren is een increase van boven de 30% natuurlijk impressive te noemen zeker als je het zo even op een rijtje naast elkaar zet.

Vertaald naar FO

Dividend heb ik al vaker over gesproken en vooral mijn mening erover. Maar feit blijft dat het geld dat momenteel geïnvesteerd zit in aandelen meer geld in dividend oplevert dan dat het stil staat op de bankrekening, hoewel het natuurlijk puur uit de koerswinst wordt betaald voelt het toch altijd als een cadeautje. 
Dat gezegd hebbende. Hoe FO ben ik op basis van dividend alleen? Hierbij is het belangrijk om te melden dat dit niet een doel van mij op zich is, maar meer een constatering, vooral ook omdat ik niet geïnvesteerd heb ik high yield dividend aandelen of REITS (hoewel dit laatste nog steeds iets is wat ik moet onderzoeken). 

Elke maand lag ik €1200 in op onze gezamenlijke rekening, waar we alles van betalen wat je in het huishoudboekje ziet (op de aandelen na). Met andere woorden, ik kan rekenen met €1200 om te kunnen leven. Alles wat ik persoonlijk uitgeef (en dat is niet zoveel) is extra.

Uitgaande van dit heb ik, bij een dividend van €3000 in 2022 (ik gok erop dat ik dit red). Alleen al in dividend uitbetalingen 2,5 maand “gratis” wonen. Uitgaande van eerdere berekeningen (1,5% dividend) kom ik op een dividend van €14.400 in het jaar 2036. Waarmee ik op mijn 49st feitelijk “gratis” zou kunnen wonen zonder rekening te houden met inflatie e.d. En zonder in te teren op mijn vermogen. 

Dit is uiteraard alleen met mitsen en maren. Zo is er van uitgegaan van gemiddeld 1,5% dividend (wat voor VRWL al te laag is). En heb ik tussendoor ook meer ingelegd dan de €24.000 per jaar die in de berekening staan (ik zit inmiddels op €36.000 en schuif af en toe nog wat extra die kant op). Hierdoor schuift de planning ook wat naar voren. 
Maar uitgaande van deze voorwaarden en het uitvoeren van een simpele extrapolatie kom ik nu tot 2033 waarin dit plaatsvindt. Een kleine 11 jaar waarna ik 46 zal zijn. 

Hypothetisch geneuzel

En dat is het, want het zijn allemaal “what if” scenario’s. Die niet gebaseerd zijn op feiten, maar alleen op verwachtingen. Er is niet voor niets de befaamde uitspraak “ Life is what happens to us while we are busy making other plans”. Met andere worden het kan alle kanten op.

Toch is het wel interessant om te volgen en in de gaten te houden, want langzaam aan begint dit toch een leuk bedrag te worden wat we kunnen bijschrijven.

Hoe gaat het met jullie dividend?

Reacties

Anoniem zei…
Ik had bij Meersman dit jaar aanmerkelijk minder dividend dan vorig jaar onverwacht zelfde aantal participaties.
Komt denk ik doordat ik vorig jaar voor 90% aandelen wereldwijd(large cap)/10% EM en nu 100% Aandelenfonds totaal heb waarin ook veel meer small cap fondsen zitten.
Ik heb het verder nog niet nagekeken trouwens. Misschien weet jij dat?
Dat zijn serieuze bedragen! Lijkt mij super motiverend om door te gaan. Heb je extra veel ingelegd de afgelopen tijd? Want met 1 kwartaal het gehele resultaat van vorige jaar verpulveren is zeker niet slecht 😁.

Ik ben nog lang niet waar jij zit, maar met tijd en geduld kom ik er vanzelf.
Ja het aandelenfonds Totaal (waar ik ook in zit) geeft aanzienlijk minder dividend. Ik ben er toevallig vanwege een andere blogpost mee bezig geweest en kwam op 0,41% aan dividend gebaseerd op de gemiddelde fondswaarde van 2021. Het fonds zelf is echter wel ge-explodeerd qua waarde. Ook omdat een hoop mensen zijn geswitched naar aandelen totaal. Wel klopt het dat er inderdaad meer small cap in zit wat drukt op de dividend uitbetalingen.
Maar ik heb niet mijn vinger erop gelegd hoe het kan dat er zoveel verschil tussen zit. In mijn andere blogposts heb ik daar ook een open vraag voor staan, want het valt zeker op. Wellicht toch een vraag naar Meesman zelf met een uitleg of verklaring? Ze zijn vrij open.
Nee, alleen een keer €20.000 maar dit was in het Meesman fonds. De rest is gelijk gebleven met vorig jaar.
Wel is het zo dat vorig jaar natuurlijk nog corona erin verwerkt zat waar bedrijven geen dividend uitkeerde en dit jaar weer wel waardoor het sowieso snel veel meer lijkt, maar het eigenlijk weer terugkeert naar “normaal”.
En inderdaad, tijd en geduld!
Mr Groeigeld zei…
Dat zijn flinke stappen Luxe of Zuinig! Zeker als je in 1 kwartaal meer dividend hebt behaald dan heel vorig jaar. Of het nu wel deels van de koers af gaat of niet, ik blijf dividend geweldig vinden. Je kunt eraan rekenen (ook al is de toekomst niet te voorspellen) en het rente-op-rente effect is bijzonder om te zien. Je bent nog jong, dus laat het maar lekker doorgroeien (ps: leuk dat we elkaar inspireren).
Groeien laat ik het zeker. Die glimlach gaat groter worden elk jaar ;-)

Populaire posts