Q2 2022 - Energiekosten

 We bevinden ons midden in de zomer en halverwege het jaar. Hoe staat ons energieverbruik ervoor na een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q2 2022. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q2 2022 - Energiekosten

Q2 2022 - Energiekosten Grafiek

Q2 vs Q1

Het tweede en derde kwartaal zijn altijd “saai” op energieverbruik. Er wordt weinig gas verstookt en ook weinig stroom verbruikt omdat de verlichting niet aan staat. En ja dat scheelt toch, want met 24/7 thuiswerken is het overall stroomverbruik de afgelopen twee jaar behoorlijk toegenomen zoals ik al eerder over schreef
Opvallend aan de laatste drie maanden is het het dalende kWh cijfer, apart vond ik zelf. Want wat is er anders? In februari zien we ook een dip, maar deze is makkelijk te verklaren omdat we toen op vakantie waren.

In juni is dat niet het geval, en volledig op minder verlichting gooien lukt ook niet. Dus ik heb eens hard nagedacht waarom ons verbruik opeens zoveel lager is en de verklaring kan gezocht worden in de volgende zaken.

1. We kijken minder tv
2. We hangen de was buiten op om te drogen
3. We hebben minder verlichting aan

Bij elkaar opgeteld denk ik dat deze combinatie ervoor heeft gezorgd dat we substantieel omlaag zijn gegaan, waarbij punt 1 en punt 2 daadwerkelijk de grote jongens zullen zijn. We waren hier mee gestopt omdat we er de tijd niet meer voor namen en de was “zachter” uit de droger komt. Maar zeker in de zomermaanden denk ik dat we hier weer de tijd voor moeten nemen. De kleine is nu ook groter waardoor je wat makkelijker even de tijd hiervoor kan nemen. We gaan het zien of we dit gaan volhouden, maar de ambitie is er wel om dit in juli ook vol te houden. Dan kunnen we zien of dat inderdaad de oorzaak is.

Op gas verbruik kunnen we kort zijn. In april gebruikte we nog een beetje, maar dat was echt alleen op de dagen dat het kil in huis was. Het doel was om op 31 maart de kachel uit te zetten, maar door het thuiswerken is dat echt niet mogelijk. Als je stilzit is kil gewoon te kil. Een jas aandoen vind ik een stap te ver gaan om dat doel te halen. Maar met 61 m3 vind ik het meevallen. In ieder geval zijn mei en juni de boeken in gegaan als zomermaanden. Met een verbruik van 10 om 7 m3 precies op lijn wat we verwachten van een zomermaand.

Verder zijn we per 1 juli overgestapt van energieleverancier. Het heeft erin geresulteerd dat we hogere tarieven zijn gaan betalen. Achteraf gezien, nadat we de variabele tarieven hebben ontvangen van onze oude leverancier, konden we voor een lager tarief op een variabel contract blijven. Echter ik heb zo een vermoeden dat de gasprijzen nog omhoog gaan. Het is al gebeurd, want de “gunstige” tarieven waarvoor ik het heb vastgelegd kan je nu geen jaarcontract meer vinden. Alles is boven de €2,00. En ik verwacht dat dit nog wel iets meer gaat stijgen naar de komende winter. Zeker nu de Nordstream 1 dicht gaat voor onderhoud en vermoedelijk nooit meer open gaat. Dat gaat inhouden dat de variabele tarieven ook omhoog gaan, want dat staat in vrijwel alle contracten tegenwoordig. Ze mogen maandelijks de prijs aanpassen. 
De zekerheid die ik hiermee heb gekocht tot 1 juli 2023 zorgt voor rust. Dus ongeacht wat er gaat gebeuren, nou ja op faillissement na dan, zitten we goed.

Hiermee is het kwartaal, zoals verwacht, inderdaad uitgekomen als “saai”.

Vooruitblik op Q3 2022

Aankomend kwartaal zal de “saaiheid” doorzetten. We gaan ook zien of de strategie om een 1 jaarscontract af te sluiten slim is geweest, of dat een variabel contract toch een betere optie was geweest. Ik ben erg benieuwd!

Hoe is jullie tweede kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q2 2022 gerelateerde posts

Q2 2022 - Autokosten

Q2 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2022 - Huishoudboekje

Q2 2022 - Energiekosten

Q2 2022 - Beleggingen

Reacties

Anoniem zei…
Met ons energie gebruik is het naar omstandigheden goed gegaan, wij hadden de pech dat we geen vast contract hadden. Ik schrok van de berichten over torenhoge maandlasten voor energie. Vanaf dat moment zijn we hier nog meer gaan opletten. Vorige week kregen we de jaarafrekening , een teruggave van 426 euro. De meeste winst haalden we door overdag een temperatuur van 14,5 graad aan te houden. We zijn meer wollen kleren gaan dragen en 's avonds wat vaker de open haard aan. Wij hebben het als een sport gezien, als er bezoek is gaat de verwarming wel omhoog naar 18/19 graden. Ons huis heeft geen zonnepanelen, we hebben een laag elektriciteitsverbruik. Het heeft me wel bewuster gemaakt van hoe afhankelijk we zijn van de vaste dienstverleningen. Groet, Astrid
Netjes hoor! De kachel niet aanzetten heb ik in het verleden gedaan toen we ook daadwerkelijk naar werk waren de hele dag. Die laatste paar uurtjes in huis voordat je naar bed gaat overleef je dan ook nog wel. Maar de hele dag thuis is dat niet haalbaar voor ons. Zeker niet als je stilzit.

Populaire posts