Q2 2022 - Huishoudboekje

  Het huishoudboekje kan dit kwartaal natuurlijk ook weer niet ontbreken met een update. Er zijn dan ook behoorlijk wat verschillen tussen dit kwartaal en het vorige kwartaal. Op zich ook logisch, want het zijn gemiddeldes van het lopende jaar. Nu het eerste half jaar voorbij is is het dan ook interessant hoe het zich heeft veranderd ten op zichtte van het eerste kwartaal. Zoals altijd, laten we beginnen met het overzicht.

Q2 2022 - Huishoudboekje

Inkomsten

De inkomsten zijn veranderd. Door de salarisverhoging in april konden we weer een plusje hier noteren.
In mijn geval is dit een plus van €152 en voor mijn vrouw een kleinere plus van €56. Maar bij elkaar is dit toch weer €208 euro per maand extra dat we kunnen noteren. De rest van het jaar zal hier meer weinig verschil in komen. Hier moeten we het dan ook dit jaar mee doen :-).

Vaste lasten

Dit is de eerste keer ooit dat er geen wijzigingen te vinden zijn in de vaste lasten. Er is namelijk helemaal niets gewijzigd!
Dat zal echter aankomend kwartaal anders zijn doordat we gewisseld zijn van energieleverancier (met hogere bedragen als gevolg) evenals van autoverzekering. En er zitten nog wat andere zaken in de pijplijn die ik wil wijzigen. Met andere woorden dit kwartaal is het erg saai, maar volgend kwartaal gaat er weer wat gebeuren.

Variabele kosten

Op de variabele kosten zijn er gelukkig wel de nodige verschillen. Maar dit komt ook omdat dit gemiddeldes zijn van de inmiddels afgelopen zes maanden.
Te beginnen met de boodschappen, deze zijn nog netjes op orde. We zijn wat aan het proberen geweest met huismerken om te zien of die ook bevielen en daarnaast hebben we gelet op ons vleesgebruik. 
Door deze wijzigingen zijn onze uitgaven verhoging beperkt gebleven in combinatie met de inflatie. Maar eigenlijk had dit hierdoor een groen bedrag moeten zijn als de prijzen niet zo snel waren gestegen. Desondanks ben ik hier wel trots op dat we het zo onder controle hebben weten te houden.

Op het vlak van de benzine hebben we ook de impact weten te beperken. Zoals al gemeld in het Q2 2022 - Autokosten blogpost hebben we niet erg veel gereden waardoor de kosten van benzine zelf beperkt blijven. Hoewel elke tankbeurt inmiddels wel pijn doet aan de ogen met een bedrag zwaar boven de €100. Laatste tankbeurt was €142….. nou goed we hopen maar dat het niet te vaak moet gebeuren.

Dan snel door naar het vakantiebudget. Afgelopen kwartaal zijn er geen uitgaven geweest voor vakantie en daardoor daalt ook het gemiddelde bedrag daarvoor met een behoorlijk bedrag. Aankomend kwartaal zal deze weer stijgen doordat we op vakantie gaan. Ook hebben we besloten in september nog even erop uit te gaan waardoor we zeker hier weer een stijging gaan zien.

Dan de meest belangrijke variabele kosten “Aankopen algemeen”. De categorie waarin terug te zien is hoe we onze portemonnee onder controle hebben. Deze is aanzienlijk gedaald. Van €514,02 naar €359,27. Een daling van €154,57. We hebben aanzienlijk minder uitgegeven aan ditjes en datjes en andere aankopen. Zeer goed nieuws, want dit is altijd de categorie waar je helemaal los in kan gaan. De reden hiervoor is simpel, weinig aankopen vanuit onze kant en geen behoeftes. De vraag is of we met de vakantie hier op door kunnen gaan of niet.

Dan de categorie “Mini”. Uitgaven voor onze kleine. Deze is ook gedaald, om dezelfde reden als onze aankopen. Weinig aankopen nodig, en ook niet verleid om aankopen te doen. Een goede zaak! Ook aankomend kwartaal verwacht ik hier weinig spannends.

De laatste categorie dan. Persoonlijke aankopen. Deze categorie is wel gestegen, maar is volledig te wijten aan mijzelf door wat persoonlijke kleine aankopen. De stijging is echter dusdanig klein dat dit vrijwel niet noemswaardig is. Ik blijf me erover verbazen hoe weinig we eigenlijk uitgeven aan onszelf. Natuurlijk zal dit ook een definitiekwestie zijn. Maar een persoonlijke aankoop is bijv iets als kleding, ICT gerelateerd iets of andere zaken. En daar zijn we de afgelopen jaren gewoon erg “sterk” in geweest door daar geen aankopen in te doen. Het scheelt in ieder geval enorm in ons budget!

Overal zijn de gemiddelde variabele kosten hiermee gedaald met €383,20 Daarmee komen we beter in de buurt van onze gemiddelde uitgaven van vorig jaar, maar we zijn er nog niet. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.


Onder de streep

Onder de streep zien we nog steeds een min bedrag staan. Maar we zijn wel dichter naar de 0 gegaan met bijna €600 verbetering. Dat laat wederom weer zien dat de grootste en gevaarlijkste uitgaven niet de vaste kosten zijn, maar de variabele kosten. Nu geldt nog steeds dat een min bedrag in ons geval goed is, want dat betekent dat we meer geld dragen naar de beleggingen vanuit onze spaarrekeningen. Die verdeling is nog altijd niet goed op de verhouding die ik graag wil en wordt langzaam aan gewerkt. Het is puur een kwestie van aan de knoppen van hoeveel er belegd wordt draaien.

Vooruitblik naar Q3 2022

Volgend kwartaal gaat weer saai worden, ja er is vakantie, ja er zijn mutaties, maar overal is het meeste qua budget verder vrij constant gebleven. Als onze variabele uitgaven daarbij ook onder controle blijven stomen we ook dit jaar weer een goed kwartaal in!

Hoe is jullie eerste kwartaal gegaan?

Q2 2022 gerelateerde posts

Q2 2022 - Autokosten

Q2 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2022 - Huishoudboekje

Q2 2022 - Energiekosten

Q2 2022 - Beleggingen

Reacties

Anoniem zei…
Er vallen mij drie posten op in je huishoudboekje:
1) Huisverzekeringen + reisverzekering valt nog wel iets op te besparen. Zit rond de 20 euro. Overweeg eens om een buffer potje aan te leggen en een hoger eigen risico te nemen? Misschien zijn de voorwaarden ook nog wel beter dan je huidige verzekeringen?
2) De ander is meer een vraag, welk soort abonnement heb je voor internet/tv/telefoon. 30 euro is lager dan mijn abonnement van 55 euro. Heb je een advies voor mij?
3) Tja de auto.........
Hoi Anoniem.

Ik zal ze puntsgewijs beantwoorden :-)

1. Ik heb wel eens overwogen naar “hoge risico” verzekeraars zoals Deck e.d. Te gaan. Maar tot op heden nooit gedaan omdat ik ook even de kat uit de boom wil kijken hoe ze daadwerkelijk met schade omgaan. Ze zijn nog betrekkelijk nieuw. Maar eens, deze post kan zeker nog omlaag. Qua buffer maak ik mij minder zorgen maar het is natuurlijk ook een kwestie van risico beheer. Laagste maandlasten met hoog eigen risico versus lage eigen risico en hogere maandlasten. Als je schade maakt of er een beroep op doet is het de vraag wat goedkoper is.
Overigens scheelde het bij mij niet heel veel euro om over te gaan. Het ligt ook aan het type huis, locatie en welke reisverzekering extras je natuurlijk neemt (in mijn geval ook wintersport en medische kosten dekking wereld).

2. Wij hebben een T-mobile DSL 100/30 Mbit verbinding, met klantvoordeel (-€5, door ons mobiele abbo die ook via een dochter van hun loopt) . Alleen internet, want vorig jaar hebben we tv en telefoon eruit gegooid.

3. De auto is een dure, maar ook mijn guilty pleasure. Kan natuurlijk veel goedkoper door een kleinere auto te nemen. Maar ach… Bewuste keuze!
Anoniem zei…
Dank voor je reactie. Betreft:
1) Zit bij Deck en deze hebben hun dekking bij grote verzekeringen ondergebracht (NN, ASR, enz.). Verwacht niemand van Deck bij schade maar een ingehuurde schadevertegenwoordiger van één van deze grote verzekeraars. In dit geval gaat het mij om het principe dat schade die je kunt dragen, zelf betaald en als tegen prestatie een lagere premie betaald (heb geen belangen bij Deck ;>) ). Verzekeringsvoorwaarde was wel beter dan ik had (lees hogere vergoeding, of je er iets aan hebt laat ik in het midden).
2) Op dit moment kan ik mijn vriendin niet zover krijgen om de tv abonnement op te geven. Zelf Viaplay als extra op dit moment vanwege de F1 voor 9,99 euro maar er zijn andere wegen om F1 te kijken heb ik gehoord.
3) De auto is altijd een bewuste keuze ;>) Promovendum actie voor verzekering (Onze autopremie 25% voordeliger)? Collega heeft dit gedaan en ondanks zijn al eerdere scherpe premie heeft hij na bellen alsnog 25% korting gekregen voor eerste jaar. (Ook hier heb ik geen belangen)(Mijn email wat de premie is na het eerste jaar heb ik niet beantwoord gekregen). Vind wel hun verzekeringsvoorwaarde aantrekkelijk.

Populaire posts