In rustig vaarwater

 Luxe of Zuinig heeft vaak wel iets financieels te melden. Veranderingen, wijzigingen, analyses en vooral een kritische blik op verwachtte uitgaven. Van zowel persoonlijke aard als voor het huishouden. Maar voor het eerst sinds lange tijd is het even rustig en zijn we dan ook beland in rustig vaarwater, vanuit financieel oogpunt dan. Hoe komt dat?

In rustig vaarwater

Het kabbelende water

Luxe of Zuinig leest alleen maar over inflatie, hoge energieprijzen en vooral termen als “krimpflatie” van mede bloggers. Allemaal zaken die niet ongewoon zijn en bij het leven horen, immers al jaren vind dit fenomeen plaats. Er is alleen geen reden om hierdoor, extra, op te passen. Simpelweg omdat wij al jaren aan het opletten en consuminderen zijn. De strategie veranderd niet door veranderende externe omstandigheden. Mijn eerdere blogpost over “Hoe kan een consuminderaar nog besparen” haakt hier mooi op in. 

Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat we klaar zijn voor deze externe wijzigingen. Ja het leven wordt duurder, ja de keuze tussen de cv ketel aan of een trui kan vele euro’s schelen. Maar in essentie maakt het niet uit ten op zichtte van enkele jaren geleden. De keuze wat mijn minimale niveau van comfort is, is bepaald en gekozen. En daar leef ik nu ook naar. Dat deze al verassend laag is, als ik de opmerkingen van mensen en het lezen van artikelen mag geloven, geeft ons ook de rust om niet nog meer te hoeven te schrapen. Het is goed zo.

Door het pad niet nu pas op te gaan, maar reeds vele jaren eerder zorgt er ook voor dat er genoeg financiële reserves zijn om alles op te vangen. Sterker nog, in ons persoonlijke geval merken we eigenlijk nauwelijks iets ervan omdat er financiële rust is.

Dit is ook de basis waardoor we nu kunnen varen in zeer rustig vaarwater. Er is rust in huis waardoor we de tijd hebben om over alle andere dingen van het leven na te denken. Meer tijd aan ons gezin te gunnen en de wereld af en toe gewoon de wereld te laten omdat het patroon waarin we leven de standaard is geworden met onze keuzes.

Volgende stappen

Dat brengt ons ook tot de vervolgstappen in ons leven. Wat willen wij nog bereiken? Waar willen wij naartoe? Hoe staan we in het leven? En vooral, hoe kunnen wij emotioneel verder groeien? Allemaal vraagstukken waar we de tijd voor hebben gekregen in plaats van je druk te maken over inflatie, krimpflatie en zestien andere paniek zaken die je in het krant leest. Dit is ook de basis geweest van mijn blogpost over “leven in een gouden kooi”. We verschuiven van het leven in het hier in nu naar veel meer toekomst denken.
Het is een plaats waar ik mijzelf helemaal tot rust zie komen. Niets hoeft, alles kan en mag gezegd worden en vooral over nagedacht om tot een conclusie te komen. In alle rust.

Gezien we van de ene crisis in de andere komen in onze maatschappij ben ik volgens mij één van de weinige die het maar naast zich neerlegd en gewoon door gaat in het leven. Want als we iets geleerd hebben de afgelopen tijd, is het dat er altijd wel een nieuwe crisis zal komen. Het gaat er dan ook om hoe je daarmee om kan gaan en vooral hoe je voorbereiding was. Want ook na de crisis in Oekraine zal er vast weer een nieuwe komen waar de media ongetwijfeld op zal springen, angst verkoopt. (Zoals bijv, watercrisis, voedselcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, opstand, oorlog of whatever) 

Luxe of Zuinig geniet van het leven, want we leven maar één keer en we kunnen ons nog genoeg druk maken over van alles en nog wat. Sommige dingen heb ik alleen geen invloed op, en dat moeten we loslaten.

C’est la vie

P.s. het is een ander stukje geworden dan ik eerst in gedachte had, maar ach, volgende keer weer een gewoon Luxe of Zuinig blogpostje ;-)

Reacties

Meer door minder zei…
De algemene inflatie is absoluut niet mijn inflatie, daarnaast is al dat ge-crisis meer gepraat dan dat het hout snijdt. Mijn levensstijl is voor 97% onafhankelijk van al die pietpraat. Dus weinig zorgen wat mij persoonlijk betreft.
Hier in huize Niekje kunnen we gelukkig ook blijven leven zoals we al deden, we zijn zuinig zonder raar krampachtig te doen. En wat we niet kunnen is de boel beïnvloeden, waarom je er kwaad of druk over maken... niet doen dus, eens: c'est la vie!
Uitklokken zei…
De vragen die je je nu afvraagt (levensvragen?) zijn net zo goed vragen als hoe het met de wereld staat in het grote geheel. Tot rust komen is fijn, hoe dat er dan ook uitziet. Levensvragen kunnen ook onrustig maken. Als ik vanuit mezelf spreek...
Anoniem zei…
Als je op het randje van je inkomen leeft, dan snap ik best dat mensen erg veel zorgen hebben om stijgende prijzen. Maar als je door duurdere boodschappen en energie, elke maand €4500 overhoudt in plaats van €4700, dan doet het je vrij weinig. Vooral omdat je snapt dat je alle controle die je er op kan hebben, al toepast.
Mr Groeigeld zei…
Wat een zen blogpost deze keer ;-) Maar wel de goede insteek. Luister/kijk vooral niet teveel naar de mainstream media, plan gewoon je eigen leven.

Ik merk bij mij trouwens juist andersom: ik denk soms iets teveel na over later en zou meer nu moeten leven.
Verder merkt anoniem hierboven terecht op, dat zo'n rust voor veel mensen niet geldt. Blijkbaar heeft 40% van de mensen nu €100-200 te kort per maand door de hogere prijzen. Je hebt gelijk dat je je daar ook op kunt inrichten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat besef (stukje bewustzijn) is ook belangrijk.

Populaire posts