De fluctuerende aandelen markt

 Luxe of Zuinig leest en ziet allemaal horrorverhalen over de fluctuerende aandelen markt. Paniek, 20% daling. Grafieken met een dalende lijnen, natuurlijk precies alleen de periode dat het daalt tonen ook wel goochelen met cijfers genaamd, en andere ellende. Maar hoe gaat Luxe of Zuinig hiermee om?

De fluctuerende aandelen markt


Nowcasting

Toen Luxe of Zuinig net begon met aandelen en zijn eerste starters kapitaal inlegde was ik er behoorlijk mee bezig. Ik hield de aandelen koers nauwlettend in de gaten. Volgde het nieuws dat daarbij hoorde en bij dalingen twijfelde ik of ik wel de juiste strategie had gekozen. Uitaard gelde dat bij stijgingen ik mijzelf rijk rekende. Je kent het wel, het was nog nieuw en interessant. Maar ook, had ik nog nooit een echt serieuze daling meegemaakt of hoe ik daarmee om zou gaan. 

Standje rood

Tot maart 2020. Corona gebeurde en alles stortte in. Mijn portfolio gleed richting de rode cijfers en ik heb bedragen zien verdampen die enkele maandsalarissen waren binnen een mum van tijd. Paniek was er echter niet bij mij. Nee, ik zag juist een kans! Luxe of Zuinig ging juist meer bijkopen. Sterker nog, ik begon “greedy” te worden en had verwacht dat de koers nog verder weg zou zakken wat niet gebeurde. Achteraf gezien had ik toen meer moeten inleggen, maar goed ik heb helaas nog niet een glazen bol gevonden die ook echt werkt. 
Sowieso was dit wel een mooi moment om dingen meer los te laten, ik merkte dat ik absoluut niet zenuwachtig werd van het feit dat de koers zo weg zakte en dat gaf mij juist de moed om het ook meer te laten voor wat het was.
Het hielp ook wel dat ik op dat moment vader was geworden, waardoor de aandacht sowieso even ergens anders was ;-)

Inleg verhoogd

De strategie werd gevolgd, maar in 2021 besloot ik dan ook om de inleg simpelweg te verhogen. Omdat ik vertrouwen had in het systeem dat ik had ontwikkeld en ik van mijzelf inmiddels wist dat wanneer het weer slechter zou gaan ik waarschijnlijk hetzelfde zou reageren als in maart 2020. In ieder geval laat ik het sinds die mini dip makkelijker los en dat geeft rust om de strategie te blijven volgen die ik had gekozen.

Fast forward naar 2022

De horrorverhalen komen weer op ons af, maar de daling is anders dan in maart 2020 toen het een grote dip naar beneden was. Het gaat nu geleidelijk en is langduriger. Iedere maand koop ik nu de aandelen voor een lagere prijs. Maar overall staan we nog steeds flink in de plus. Hierdoor voelt het ook niet aan alsof we daadwerkelijk omlaag gaan maar meedijen op de golfbeweging van de koersen. Dit is uiteraard mijn perceptie, want voor iemand die net inspringt kan dit anders liggen. 

Wordt ik er onrustig van? Zeker niet sterker nog, ik dacht er juist weer aan om wat extra bij te kopen. Maar ik heb ook een strategie, en vanuit mijn perspectief zijn de koersen nou ook weer niet dusdanig laag dat ik dit kan rechtvaardigen aan mijzelf. Aan de andere kant is het ook zo dat ik nog steeds het potje geld opzij heb staan voor een echte crash, wanneer is dan het moment om dit in te zetten? 

Dit zijn nu meer de vraagstukken waar ik mij bezig hou. Niet meer met hoeveel procent winst of verlies ik heb behaald vandaag. Zeker niet omdat inmiddels de bedragen waar het om gaat waar ik mee beleg alleen maar zijn gegroeid waarmee dagelijkse standaard fluctuaties het al om maandsalarissen gaat.

Hierbij helpt het dat ik alleen beleg met geld wat ik kan missen en niet met hefboom constructies e.d. Werk. Ook als het wel echt mis gaat, zal ik balen als een stekker en mezelf voor mijn kop slaan, maar als dat gebeurd denk ik dat we ons wel ergens anders zorgen over moeten maken dan de waarde van mijn portefeuille. 

Met andere woorden, ik ga rustig door met op de ingeslagen weg. Laat mij niet gek maken en log maar één keer in de maand in om te noteren tegel welke prijzen ik aankopen heb gedaan om mijn excelsheetje weet te updaten. En als er echt een keer een dip is, maar wat is dan een dip, even wat bijkopen. 

Laat je vooral niet leiden door de media en ga lekker “saai” door met je eigen gekozen strategie. Waarbij de gouden regel is. Zolang je niet verkoopt heb je ook geen winst of verlies gemaakt!

Reacties

  1. Goed stuk Luxe of Zuinig. Ik begin nu ook langzaam greedy te worden, maar wil ook niet te vroeg instappen. Een bear market duurt gemiddeld 14 maanden begreep ik, dus ik probeer nog wat kruit droog te houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts