Een gelukje - meer dan €200 verdiend!

 Soms heb je wel eens geluk in het leven, en deze keer was het aan Luxe of Zuinig! Ik ben namelijk gek op koken, bakken en braden. Vorig jaar kocht ik dan ook al eens een cadeau voor mijzelf in de vorm van een RVS pan. Maar ik ben ook al tijden op zoek naar “gebruikte” plaatstalen pannen om ze volledig te strippen en opnieuw inzetbaar te maken in onze eigen keuken. En nu vond ik ze!

Waarom vraag je?

Zoals ik al eerder heb aangegeven zijn plaatstalen pannen onverwoestbaar. Mijn leven en mijn kinderen hun leven gaan ze zeker mee zo niet langer. Daarnaast zijn er vele soorten en maten van dit soort pannen. En heb mijn ogen al tijden op een “steak pan” en “sauteer pan”. Echter had ik mezelf als missie gesteld dat ik deze niet nieuw mocht kopen. Gedreven door het principe dat je de pan kan strippen tot het plaatstaal weer zichtbaar werd om ze vervolgens weer opnieuw te voorzien van “seasoning” en daarmee als nieuw kan beschouwen vond ik een nobeler doel dan simpelweg de portemonnee te trekken.

Lokale weggeef hoek

Op een lokaal bord, digitaal natuurlijk, stond er een melding dat iemand van zijn plaatstalen pannen af wilde en of iemand interesse had. Nou je hoeft geen helderziende te zijn dat ik daar vol enthousiasme op reageerde :-). 
Ik was echter niet de enige waaronder ook enkele recycle boeren vielen. Dus was benieuwd wat deze persoon zou doen. 
Maar het was mij gegund en dus op de fiets naar het volgende dorp. Eenmaal aan de deur deed een vriendelijke oudere dame open die het helemaal eens was dat de volgende gebruiker hier weer zo goed als nieuwe pannen van kon maken en dat ze absoluut niet van plan was om het aan een recycle boer te geven hoewel dat wel meerendeel van de mensen was die had gereageerd. Zonde vond ze het ook. 
Mooiste van dit verhaal was dat ze “enkele” pannen had. Maar ze was zo blij met mijn doel van de pannen dat ze nog wat pannen erbij had gezocht. Ze overhandigde dan ook acht! Pannen aan mij en was benieuwd naar het eindresultaat. 
Nou ja, je zal begrijpen dat ik flabbergasted was door de gastvrijheid van deze vrouw en vroeg dan ook waarom ze ze niet meer wilde. Het antwoord was logisch, maar ook ergens jammer. De pannen werden haar te zwaar (ja dat is het nadeel aan plaatstaal pannen, al zijn ze minder zwaar dan gietijzer). Dit was al een tijdje een overweging van haar en dat was ook te zien aan de staat van de pannen. Ze waren niet meer zo netjes onderhouden en verdiende echt een goede schrobbeurt. 
Ze wilde absoluut niets voor al deze pannen hebben, maar ik kon het niet laten om haar toch een tientje te geven als blijk van waardering, wat ze gelukkig ook aannam, maar met tegenzin.

 Tijd voor de schoonmaak en seasoning

Eenmaal thuis aangekomen was het tijd om te beginnen aan een lange schrobbeurt. Metalen schoonmaak borstels, water, azijn, “elbow grease” en geduld werden ingezet. Maar na een uur of twee had ik alle pannen ontdaan van elke vorm van “seasoning” en keek ik weer aan tegen blank staal. Alsof ze zo nieuw uit de winkel kwamen!

De eerste laag van seasoning werd er op gezet en voila. Bruikbare pannen klaar voor mijn bakkunsten. Maar omdat het meer pannen waren dan ik had gedacht heb ik ook enkele pannen binnen de familie weggegeven. Ze waren namelijk “on the fence” als het gaat om plaatstaal pannen en dit was een mooie gelegenheid om ze het eens echt te laten proberen. Extra voordeel voor ze, ik heb ze ge-pre-seasoned en ze kunnen hem dus direct gebruiken zonder dit klusje te hoeven doen. Enige waar zij op moeten letten is geen zure gerechten voorbereiden in de pannen en vooral niet in de vaatwasser stoppen… Maar goed dat is even leren voor ze. En mochten ze het toch niet handig vinden of makkelijk, ja er zit echt een learning curve op het kunnen bakken met plaatstaal ten op zichtte van teflon, dan ontvang ik ze graag weer terug. 

Hoeveel heb ik nu gekregen?

In totaal zouden deze acht pannen mij tussen de €200 en €250 nieuw hebben gekost wat ik nu voor een “symbolische” bedrag van €10 heb aangeschaft. Het had voor €0 gekund, maar dat was echt te gek voor woorden voor dit soort pannen. Bovendien heb ik nu uit eerste hand de ervaring hoe ik deze pannen goed en snel kan strippen tot op het kale staal om vervolgens ze weer als nieuw in te zetten. En het ergste is….. ik vond het nog leuk om te doen ook.
Ook heb ik mijn collectie weer uitgebreid met enkele nieuwe pannen die ik nog niet had en op mijn lijstje stonden. Hierbij heb ik als extra bonus ook nog tweede hands pannen opnieuw kunnen gebruiken en voor een fractie van de prijs!

Met andere woorden, het was een succesvolle dag die ik denk ik niet snel nog eens meemaak! 
Zijn jullie al over op plaatstaal pannen? Zeker nu er volop wordt ingezet op een verbod van PFAS stoffen?

Reacties

 1. Nee, nog niet, al wil ik het wel graag. Maar mijn man wil liever anti aanbak. Zelf gebruik ik vooral gietijzeren skillets. Oppassen als je een marinade met zuren hebt gebruikt. Het proofen van een pan is wel even een gedoe, het rook erg naar hete olie in onze open keuken. Passen je plaatstaal pannen ook in de oven? Dat zou een extra meerwaarde zijn. Maar als de steel te lang is, gaat dat niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, met zuren moet je opletten dan gaat je seasoning eraan :) Maar ook dat is herstelbaar. Ik heb voor zure gerechten nu een RVS pan wat prima werkt.

   De pannen passen in de oven, maar ik gebruik dat zelf dan weer amper. Ook niet voor seasonen

   Verwijderen
 2. Je hebt echt geluk gehad! Toen we op inductie overgingen hebben we onze teflon achtige pannen weggedaan. En geïnvesteerd in stalen pannen. Het was even wennen (aan de pannen en aan de inductie), maar nu zou ik niet anders meer willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja wij wel. Ik wilde eerst niet want ik was erg gehecht (haha.. leuke 'pun' zie ik nu!) aan de teflon laag in onze anti-aanbakpannen. Man wilde daar vanaf en heeft een drietal pannen van staal gekocht en helemaal gebruiksklaar gemaakt. Nu kan ik ook een ei bakken zonder dat het aankoekt. We hadden al een wok van staal en een paar goede gietijzeren pannen voor stoven etc, alles kan in de oven (behalve de wok, handvat van hout - maar wie zet er nou een wok in de oven?).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk als je zo iets een tweede leven kan geven.Hier een keer een gietijzeren pan uit de handen laten vallen op de inductieplaat helaas meteen kapot dus ik begin niet aan gietijzer...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts