Q1 2022 - Persoonlijke savingsrate

   Ahhh de persoonlijke savingsrate! Hoe staat het ervoor  na het eerste kwartaal van 2022? Zoals altijd eerst weer het overzicht!

P.s. de volgende post en tabel is gebaseerd op alleen Luxe of Zuinig zijn lopende betaalrekening en niet op vrouwlief of de gezamenlijke rekening. Hierover volgt een ander verslag die éénmaal per jaar wordt bijgehouden.

Persoonlijke savingsrate Q1


Q1 vs Q4

Het eerste kwartaal begon weer erg goed met fijne bedragen die afvloeide naar de spaarrekening of de beleggingsrekening. Zeker als je het vergelijkt met het laatste kwartaal van 2021 is het verschil groot. Dit kwartaal konden we namelijk €12.700 in de plus noteren, terwijl dat in Q4 2021 “slechts” €5.904 was. Het grote verschil zit hem vooral in het feit dat in het laatste kwartaal alle potjes van het jaar “geleegd” worden en betaald naar de juiste rekeningen. Maar in die maand is er alsnog €12.251 naar de beleggingen en spaarrekeningen gevloeid. Het echte verschil is hiermee slechts €500 en daarmee wordt daarmee gezien als normale maand.
Net als vorig jaar is er €0 van de spaarrekening afgehaald en dat is toch weer een mijlpaal. Er is dan ook weinig gekocht in de afgelopen maanden, hoewel dat natuurlijk niet helemaal eerlijk is omdat we ervoor hebben gekozen om de badkamer te betalen van de buffer van de gezamenlijke rekening. Hierdoor is dit overzicht erg rooskleurig hoewel er natuurlijk wel een behoorlijk bedrag is uitgegeven. 

De verwachting van vorig kwartaal is uitgekomen. Weinig spannende dingen en een SR verwacht van tussen de 60% en 70%. Het gemiddelde is dan ook uitgekomen op 67% en dat is meer dan netjes. Rond de 65% is voor een gewone maand en dat is deze maanden niet anders geweest.


Vooruitblik op Q2 2022

Het tweede kwartaal is altijd het leukste kwartaal van het jaar. De bonus wordt namelijk in april uitbetaald! De inkomstenkant zal in die maand dan ook behoorlijk omhoog gaan. Maar de SR zal omlaag gaan omdat het op de betaalrekening zal blijven staan en langzaam afvloeien naar de beleggers rekening.
In mei is het daarna weer feest, want dan is het vakantiegeld dat uitbetaald zal gaan worden. 
Daarna is de koek op en zal juni weer de boeken in gaan als normale maand.
Desalniettemin zijn dit de leukste maanden qua inkomsten en begint ook weer het jaarlijkse dubben wat ik nu met dat extra geld moet doen.
Vorig jaar was de beslissing om meer te investeren in de beleggingen  maar dit jaar zal dat niet de uitkomst zijn. Een cadeau aan mijzelf? Ik denk ook niet dat ik daar een poging voor moet doen want dat zal geheid mis gaan. Met andere woorden ik denk dat het gewoon lekker op de rekening blijft staan en langzaam afvloeit naar de beleggingsrekening gezien ik nog steeds meer inleg dan er eigenlijk binnenkomt op de rekening, maar door deze extra’s kan ik het volhouden zonder geld van de spaarrekening af te halen.

Dat is tegen mijn plan in om cash geld af te bouwen, blijkt jaar op jaar, maar ik heb mij inmiddels erbij neergelegd dat het nu eenmaal zo is. 1st world problems.

Verder is er weinig spannends te melden in het aankomende kwartaal ben ik bang. Ik verwacht althans geen gekke dingen en verwacht dat de SR tussen de 40%-50%-60% zal uitkomen door de hogere inkomsten maar lagere investeringen daarop.


Hoe zit het met jullie SR van Q1 2022?

Reacties

Meer door minder zei…
Ik vind het wel wat hebben om het bij anderen te zien maar eigenlijk kijk ik hier voor mezelf nooit op die manier na. Als binnenkomend geld in balans is met mijn " Meer door minder") uitgave patroon resulteert dat voor mij automatisch in ruimte om goed te kunnen leven op een wijze zoals het mij voor ogen stond.
Je moet het doen op de manier zoals voor jezelf prettig is! Vergelijken heeft nooit nut en dit soort lijstjes zijn dan ook meer voor mijzelf dan voor anderen.. Maar goed dat is dit hele blog sowieso :-D

Populaire posts