Een nieuwe mobiele telefoon?

 Luxe of Zuinig heeft een mobieltje, net zoals veel andere mensen. Maar Luxe of Zuinig is ook zuinig op zijn mobieltjes. Zo zuinig dat ik het aantal mobieltjes dat ik heb gehad letterlijk op één hand kan tellen. Maar het huidige mobieltje begint nu toch wel kuren te vertonen. Tijd voor een nieuwe mobiele telefoon? Of toch nog even wachten?

Historie van de mobieltjes

Toen Luxe of Zuinig naar de middelbare school ging, ja een brugpieper dus, kreeg hij zijn eerst mobiele telefoon. We spreken nog over 1999 waarin ik een Sagem mobieltje kreeg. Super cool natuurlijk want dat had niet iedereen toentertijd, maar moeders vond het nodig omdat ik elke dag op de fiets stapte, door polders heen reed. Niet lang daarna werd Nokia erg populair, maar ook toen wist ik mijzelf te onderdrukken van een potje snake. Ik kreeg enkele jaren later welde tweede hands mobiel van mijn broer. Een Motorola klaptelefoon. Nog cooler natuurlijk, en lekker klein dus geen bulk telefoon meer maar iets handzaams. Er waren geen spelletjes op, internet bestond nog niet maar je kon er gewoon mee bellen. 

In 2008, toen net de 3G standaard er was en onbeperkt internet voor een tientje werd aangeboden wilde ik heel graag hiervan gebruik maken met een specifieke telefoon. De Sony Xperia X1. Een telefoon met uitklapbaar toetsenbord en liefde op het eerste gezicht. Mijn eerste echte “eigen” mobieltje en die wilde ik vanaf de release hebben. Er stond windows mobile 6.1 op en zou al mijn wensen vervullen.

De telefoon beloofde een hoop, en ik zou er van alles mee kunnen doen met het internet. Het zou zowaar een kleine computer zijn in je broekzak.
De realiteit was echter weerbarstiger, een hoop was niet mogelijk met windows mobile 6.1 en software updates bleven ook uit, wat tot de nodige problemen, hangers e.d. Zorgde. De ROM scene was echter groot en veel ROMS werden via bekendere forums gedistribueerd die al meer konden en zorgde voor security updates. In 2009 heb ik dan ook veel verschillende ROMS geprobeerd en sommige waren inderdaad beter dan andere waardoor de telefoon beter werkte en ook sneller reageerde. Het was nog te vroeg voor een echte smartphone revolutie en de hardware was simpelweg nog niet “krachtig” genoeg om te kunnen doen wat ik graag voor ogen had. Desondanks was de telefoon qua design erg mooi en na al die jaren, ik heb de telefoon nog steeds hier thuis, vind ik hem nog steeds erg mooi. Door de ROM scene heb ik de telefoon toch vele jaren gebruikt tot dat android volwassen is geworden en de hardware sneller ontwikkelde dan ik had gedacht.


Omdat ik niet goed wist wat ik wilde heb ik in de jaren daarna, ik geloof 2014/2015 de 2de hands telefoon van mijn vrouw (toen vriendin) overgenomen. Het was een “oudere” LG G2  die rondjes danste om de X1. Niet gek want de X1 was vijf jaar nieuwer in hardware. Deze heb ik dan ook weer vele jaren gebruikt. Nadat ik overtuigd was van Android en moderne browsers ben ik gaan zoeken naar een waardige opvolger qua telefoon, zonder dat ik wilde dat het veel geld kostte. Tot op heden was ik dan ook erg budget, op die ene uitspatter van de X1 na….. Maar goed, wie heeft dan ook zeven jaar gedaan 

Ik had als budget gesteld dat ik niet meer dan €250 wilde uitgeven. Waarbij ik graag een dual-sim telefoon wilde (ik liep namelijk altijd met twee mobieltjes rond,  Één van werk en één van mij privé). Dat moest slimmer kunnen. 

In 2017 kwam ik de Motorola G5 Plus tegen en deze voldeed precies aan mijn wensen. En in 2017 kocht ik dan ook deze telefoon die de tweedehands LG G2 ging aflossen. De G2 werd overigens niet weggooit maar startte een nieuw leven bij mijn moeder. Een derde hands telefoon werd het en dat is ook meer dan prima. 

Deze G5 is dan ook de eerste telefoon die ik “los” heb gekocht. De overige telefoons heb ik gekregen, of in het geval van de X1, was het een “lening” die in de vorm van een abonnement werd afgelost. De G5 kostte €250,50 en tot op de dag van vandaag gebruik ik dit toestel.

Aftakeling

Maar na vijf jaar gebruik beginnen er toch wel wat kuurtjes te komen met het toestel. Zo heeft het toestel als laatste update Android 8.1 gekregen en leven we inmiddels met Android 12. Op zich niet het aller ergste, maar ook security updates zijn niet meer beschikbaar wat ik erger vind. Daarnaast beginnen de “eisen” van bepaalde apps aardig dicht bij Android 8 te komen. Sonos bijv heeft nu als minimale eis Android 8 om nog de update te ontvangen…. En zo is dat bij meer apps tegenwoordig. 

Daarnaast begint de hardware ook achter te lopen op de apps. Herken je dat? Een telefoon die snappy reageert en je snel kan navigeren van app naar app. Dat was hoe dit toestel was toen hij uit de doos kwam, maar na vijf jaar evolutie van apps breekt het zweet hem uit bij simpele apps zoals bijv navigatie. 
Zeker als ik het combineer met Spotify hapert het soms. Wederom niet het ergste, en met het vele thuiswerken ook prima overkomelijk omdat je de telefoon toch amper gebruikt, maar met de afgelopen wintersport is het best irritant, zeker in combinatie met een niet goed werkende navigatie die er meerdere keren mee ophoudt.
Daar is recentelijk ook bijgekomen dat de telefoon uit zichzelf opnieuw opstart als ik bijv whatsapp open of het toetsenbord tevoorschijn tover. Een super feature natuurlijk om batterij te besparen, maar niet erg handig.
Last but not least, de batterij. Die red het net aan nog een dag. Maar vaker niet dan wel. En dat houdt in dat het even opletten is. En voor de goede orde, nee dan gebruik ik de telefoon dus niet op zo een dag, hij is gewoon idle in de broekzak of, op het bureau. Met gebruik red ik wellicht 1-2-3-4 uur maximaal. 
Batterij vervangen zeg je dan toch? Ja helaas, dan moet ik de telefoon uit elkaar halen (scherm, moederbord, etc) om bij de batterij te komen met als risico dat hij het helemaal niet meer doet. So much for easy fixes.

Quick fixes

Om toch door te gaan op quick fixes waarbij de telefoon niet vervangen hoeft te worden zie ik twee oplossingen.

1. Custom ROM
2. Als dit werkt en het bevalt goed toch batterij vervangen

Die eerste is iets wat ik in het verleden veelvuldig heb gedaan, maar tegenwoordig minder gangbaar is. Ik zag echter online dat het wel mogelijk was om deze telefoon te flashen met een andere ROM die “couranter” is en naar Android 11 gaat. Risico is dat ik mijn telefoon “brick” en hij dus dood is. Dat risico is echter vrij vaak klein

Dan stap twee, en dat is toch de batterij vervangen. Ik zie online dat dit voor €50 kan plaatsvinden en daarmee heb ik een goedkopere oplossing dan een nieuwe telefoon kopen. Maar goed, ik lees ook dat Android 11 beter omgaat met energie in idle modus. Met andere woorden deze kan ik ook nog even uitstellen.

Alternatief

Tja en dat is gewoon een nieuwe telefoon kopen, want hoewel bovenstaande natuurlijk een optie kan zijn is het een tijdelijke remedy. De hardware van de telefoon wordt er niet sneller van en de apps wel steeds zwaarder. Met andere woorden er komt een tijd dat de telefoon simpelweg ingehaald gaat worden. Bovendien speelt er nog een ander aspect mee. Nu we dochterlief hebben is even snel een fototje maken helemaal leuk enzo, maar de camera op de huidige telefoon moet het toch afleggen tegen de Iphone van mijn vrouw en het zijn toch momenten die nooit meer terugkomen.

Weg voorwaarts

Ik ga voor nu beide wegen bewandelen. Ik ga uitzoeken hoe veel risico er tegenwoordig zit op het flashen van je telefoon en als dit meevalt, wat ik vermoed zoals vroeger, dan een custom ROM erop zetten om te zien of dit een verbetering brengt. Zo ja, kunnen we weer een tijdje door tot ik echt niet meer rond kom. Scheelt ook weer in de kosten.

Daarnaast hou ik ook het internet in de gaten voor een kleine midrange telefoon van rond de €250 want ik wil eigenlijk niet veel meer uitgeven aan een telefoon waar ook wederom een dual-sim optie op zit. Dus dat wordt weer lekker de prijsvergelijkers induiken!

Ik denk dat dit nog wel een followup blogpostje gaat worden ;-) 


Reacties

Nicole zei…
Als je geen recente updates kunt doen dan zet je het toestel (nog meer) open voor narigheid.
Je loopt natuurlijk altijd een risico maar ik vervang mijn toestel zodra ik geen updates meer krijg van in ons geval Android. Op advies van mijn echtgenoot, die senior adviseur (cyber) security is. Ik heb overigens geen extreem duur toestel (heb niets met Apple). De prijs van de laatste (in oktober 2021) was EUR 269.
Anoniem zei…
Met de volle potjes die je wel eens beschrijft zou ik lekker een nieuwe telefoon kopen die voldoet aan jouw specificaties. Zó veel geld hoeft ook weer niet te kosten. Dan heb je een snelle telefoon, nieuwe batterij en je kunt er weer 5 jaar tegenaan.
Haha, ja daar heb je wel een punt natuurlijk. Wellicht is dit bezuinigen op de verkeerde dingen, maar goed. Als het nog niet hoeft, hoeft het niet natuurlijk…. Al is die grens aardig dicht in de buurt aan het komen wat nog acceptabel is qua “acceptabele workflow”.
Eens! Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik vrij weinig verder met de telefoon doe, ik browse er eigenlijk amper op (want, tja ervaring is ruk) dus het zou alleen kunnen als iemand kwaad wil via bluetooth scanning/wifi spoofing. Maar goed, die kans is ook vrij klein.
Desalnietemin is het een goed punt.
Anoniem zei…
Poco X3 Pro zeer goed en net boven 200euro. Soms met aanbiedingen onder 200,-
Ik heb nu al een flink aantal jaren een huawei, en die doet het gelukkig nog goed.
Anoniem zei…
A51, 52 of 53?

Populaire posts