Q1 2022 - Huishoudboekje

 Het huishoudboekje kan dit kwartaal natuurlijk ook weer niet ontbreken met een update. Er zijn dan ook behoorlijk wat verschillen tussen dit kwartaal en het vorige kwartaal. Op zich ook logisch, alle gemiddelde  tellers zijn weer gereset en dat betekent dat we weer terug kunnen kijken of een interessant kwartaal. Laten we beginnen met een overzicht

Q1 2022 - Huishoudboekje


Inkomsten

De inkomsten zijn licht veranderd. Door de wijziging van de belastingregels is er €19 euro bijgekomen op mijn loonstrook en €16 euro bij die van mijn vrouw. Verder is de kinderbijslag ook omhoog gegaan met €2,11 en zijn we door de aflossing met de hypotheek in combinatie met het verlagen van de hypotheekrenteaftrek percentage €32 in de min gegaan. Effectief gezien kunnen we hiermee een kleine plus rekenen, die eigenlijk niet noemswaardig is. Dat zal volgend kwartaal wel leuker zijn met de salarisverhogingen :-)


Vaste lasten

Op de vaste lasten zijn meer wijzigingen terug te vinden. Zo is door de hypotheekaflossing ook weer de maandelijkse rente omlaag gegaan en betalen we €31,25 minder per maand, dit geld gaat echter, net zoals altijd, meteen weer in een spaarpot om de hypotheek verder mee af te lossen. Het befaamde sneeuwbaleffect. Want die spaarpot begint al een serieus bedrag te worden en wordt groter en groter.

Op het verzekeringsvlak voor de huisverzekeringen is ook weer een verhoging geweest en betalen we tegenwoordig €3,06 meer. Dat wordt dit jaar ook weer eens onder de loep nemen of dat niet ergens anders goedkoper kan. Want we zitten al een aantal jaar weer bij dezelfde maatschappij die tot op heden altijd de goedkoopste was, maar volgens mij binnenkort toch echt ingehaald gaat worden met dit soort verhogingen.

Dan een vreemde eend in de bijt, de gas/elektra voorschot. Want hoe kan die nu omlaag zijn met de huidige prijzen? Dat kan natuurlijk niet, maar het is niet voor niets een voorschot. Ik heb deze zelf handmatig op €75 gezet omdat ik bij een eventueel faillissement van het bedrijf vooral niet geld terug wil krijgen. De daadwerkelijke kosten zijn veel hoger maar dit is wat ik nu maandelijks maar betaal. Wellicht dat ik dit in de toekomst gewoon zet naar het daadwerkelijke bedrag dat we ongeveer gaan betalen voor een eerlijker beeld, maar goed er staat netjes bij voorschot.

Hierna volgen eigenlijk alleen maar rode cijfers. De internet lijn is duurder geworden, de gemeentebelasting is duurder geworden en ook de loterij. Speciale aandacht gaat naar de autokosten, want ik was blijkbaar vergeten daadwerkelijk de onderhoudskosten reservering hierin mee te nemen (foei Luxe of Zuinig!). Deze is nu aangepast naar de juiste uitgaven.

Dan snel door naar de goedkopere items, want de kinderopvang is goedkoper geworden, niet omdat de prijs omlaag is, maar omdat we minder uren afnemen dit kalenderjaar. Een klein plusje van €6,70. Ook de zorgkosten zijn dit jaar lager en dat lever €12,03 op per maand.

Overall zijn hiermee de kosten €48,24 gestegen. 

Variabele kosten

De variabele kosten zijn weer gereset en daarmee zien we de gemiddelde uitgaves van de eerste drie maanden van dit jaar en die liegen er niet om. Want dit zijn behoorlijk gestegen! Maar laten we positief beginnen. De boodschappen, tegen alle verwachtingen in zijn deze juist gedaald! Gemiddeld €4,29 minder. Maar voordat de vlag hier uit gaat moet er eerlijk bij gezegd worden dat we in februari natuurlijk op vakantie zijn geweest. En als we die kosten hierbij zouden rekenen dan was het wel een negatief getal geworden. Al valt het mij alsnog mee. Eens kijken hoe dat volgend kwartaal eruit gaat zien.

Door diezelfde vakantie zijn de benzine kosten wel behoorlijk gestegen en dat is ook te zien in het gemiddelde. Deze is dan ook met €52,42 omhoog gegaan.
Vakantie is de logische volgende en die is ook geëxplodeerd met €293,74. Maar dit zal zich gedurende het jaar wel uitmiddelen naar lagere waardes.

Volgende waar we een dik rood getal zien is op de aankopen algemeen rekening. We zijn lekker aan het kopen geweest en daarmee is dit gemiddelde gestegen met €211,39.
En de kleine…. Tja daar hebben we ook weer wat kleding voor gekocht en wat andere spulletjes waarmee het gemiddelde ook gestegen is met €121,17.

Dan een goede afsluiter, persoonlijk hebben we vrijwel niets gekocht en zijn we uitgekomen op €10,41 een daling van €20,32.

Overal zijn de gemiddelde variabele kosten hiermee gestegen met €654,11 Een behoorlijk verschil met het gemiddelde van vorig jaar. Maar zoals gezegd dit zal gedurende het jaar, hopelijk, uitmiddelen en betere waardes aan gaan houden dan in dit eerste kwartaal.


Onder de streep

Onder de streep zien we een vuurrood getal van €697,24. Dat is weer eens wat anders dan de groene huishoudboekjes van de afgelopen kwartalen :-) Het is ook verklaarbaar allemaal en zoals gezegd vermoed ik dat we gedurende het jaar nu weer iets positiever gaan worden qua cijfers. Er zijn geen gekke dingen gebeurd, maar geeft ook maar weer eens aan hoe weinig geld we eigenlijk uitgaven de afgelopen tijd door corona. Nu alles weer een beetje open is gaan gaat het geld er ook wat makkelijker uit, en dat gaat gewoonweg onbewust en aan een hoop kleine dingetjes. Is dat erg? Nee totaal niet. Moeten we er wel goed opletten? Jazeker! Dat is dus ook weer een aandachtspuntje voor onszelf.

Vooruitblik naar Q2 2022

Volgend kwartaal zullen we denk ik ook weer veel mutaties zien. De jaarlijkse salaris verhoging ronde is weer geweest en dat houdt in dat we aan de inkomstenkant weer een leuke plus kunnen neerzetten. We kruipen langzaam weer naar de €8000 waar we enkele jaren geleden al op zaten met vijf dagen in de week werken, maar nu toch weer in de buurt van komen met slechts vier dagen werken en minder “perks” die daarbij horen. Verder verwacht ik ook dat de gemiddeldes netter worden en dat de min minder erg zal zijn. Ik gok van wel, maar we gaan het meemaken!

Hoe is jullie eerste kwartaal gegaan?

Q1 2022 gerelateerde posts

Q1 2022 - Autokosten

Q1 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q1 2022 - Huishoudboekje

Q1 2022 - Energiekosten

Q1 2022 - Beleggingen

Reacties

Populaire posts