Q2 2021 - Huishoudboekje

Het huishoudboekje, de best gelezen post van elke kwartaalupdate. Niet zo gek natuurlijk, want iedereen wil graag bij elkaar in het huishoudboekje kijken. We zijn nu eenmaal nieuws gierig aangelegd met zo’n alle ;-). Wat zijn de verschillen met Q1 2021?

Laten we beginnen met het overzicht
Q2 2021 - Huishoudboekje


Inkomsten

Weinig mutaties hier te vinden afgezien van de salarisverhoging die ik heb mogen ontvangen. Vrouwlief heeft deze keer helaas geen plus mogen noteren gezien ze vorig jaar bij de functiewijziging al een mooie verhoging heeft mogen ontvangen. De overige bedragen zijn dit kwartaal niet gewijzigd. Over inkomsten valt dan ook niet heel veel meer te zeggen.

Vaste lasten

Ook hier weinig nieuws te melden op een paar kleine wijzigingen. Zo is door het vele thuiswerken ons gasverbruik met 76% toegenomen. Hiervoor wil ik straks niet een “bill-shock” van krijgen en op basis hiervan heb ik alvast de maandelijkse overschrijving naar onze energieleverancier aangepast van 79 euro naar 100 euro. Hierdoor hebben we een groot gedeelte alvast vooruit betaald en ben ik benieuwd wat er over blijft aan kosten zodra we de eindafrekening zullen ontvangen in januari 2022.
Daarnaast heeft vrouwlief eindelijk de beslissing genomen om haar mobiele abonnement aan te passen naar de kleinste bundel. Waardoor haar kosten voor het mobieltje gehalveerd worden. Dit was nog een actie die ze bleef uitstellen gezien maar na nazoeken in het daadwerkelijke dataverbruik kwam ze erachter dat het inderdaad een beetje overdreven was om ervoor te betalen als je het niet gebruikt. En het scheelt toch weer 8 euro per maand.
De laatste wijziging op de vaste lasten is voor de gemeente en waterschapsbelasting. Zoals altijd krijgen we die pas tussen april en mei binnen en dit jaar was er slechts een zeer kleine verhoging ten op zichtte van vorig jaar. Maandelijks kost ons dit dan ook 72 cent meer dan vorig jaar. Dat zijn verhogingen die we kunnen opvangen!

Variabele kosten

En dan de variabele kosten. Vorig kwartaal was ik er al bang voor maar dit kwartaal is het ook echt terug te zien. We gaan er meer op uit, we kopen weer meer en dat houdt in dat de kosten hiervoor logischerwijs ook omhoog gaan. Na maanden van dalende gemiddeldes zien we nu het omgekeerde gebeuren over de hele linie. Een logisch iets want de bodem was echt wel bereikt. De grootste veroorzaker van de stijging zit hem dan ook voornamelijk in de aankopen hoek. Je loopt gewoon weer een winkel in zonder afspraak en je koopt gewoon weer wat. We noteren een verhoging van 215,06 euro hiervoor. En dat is ook meteen een wakeup call, want doordat het gaat om allemaal kleine aankopen, maar wel een hoop ervan lopen de kosten erg snel op. Daarbij speelt dat we iets makkelijker zijn met het aankopen van dingen, want ja ach, je hebt zo lang iets niet gekocht…… Ow ow ow, Luxe of Zuinig is gelukkig niet roomser dan de paus zullen we maar zeggen. Want volgens mij is dit een trend in de hele wereld die plaatsvindt. Zoals altijd, bewustwording is belangrijk want dan kan je jezelf onder controle houden. Tijd om dus weer even wat beter op te letten.
De tweede grote kostenpost is de vakantie. Zoals reeds gemeld hebben we twee vakanties geboekt waarvan één reeds betaald. En dat zorgt voor een gemiddelde uitgaven waar die in het vorige kwartaal nog op 0 euro stond is deze inmiddels gegroeid naar 145,90 euro. Daarbovenop is inmiddels ook al een extra weekendje weg gepland met de familie. Deze kostenpost zal dan ook zeker nog wel gaan groeien. 
De overige kostenposten zijn minder schokkend, maar een resultaat van hetzelfde gedrag als bij de aankopen. 
In totaal zijn de gemiddelde uitgaven aan de variabele kosten hiermee toegenomen met 431,56. En dat is een fiks bedrag wat er even ongemerkt doorheen is gegaan. Want bedenk goed, het gaat hier om gemiddeldes…. De absolute zijn dus vele malen hoger.

Onder de streep

Het resultaat is dat we onder de streep weer eens een rode kleur zien van -285,88. En dat is niet verwonderlijk, maar wel iets om in de gaten te houden want Luxe of Zuinig houdt niet van rode kleuren in zijn excelsheet. Maar heel eerlijk vergelijken is het natuurlijk ook niet gezien we uit een periode komen waarin we echt zo weinig uitgaven zonder iets te missen dat het bijna verwonderlijk is hoeveel je normaal gesproken uitgeeft aan zaken waar je achteraf gezien zo weinig om geeft. Zelfs in het geval van Luxe of Zuinig.

Vooruitblik naar Q3 2021

Tja, zoals gezegd, de vakanties komen eraan en ik denk dat de rode trend aankomend kwartaal ook nog wel even aanhoudt. Is dat erg? Nee, zeker niet want we komen uit een diep diep dal qua uitgaven. De nieuwe gemiddeldes moeten zich gaan stabiliseren op een realistischer uitgaven patroon waar ook ruimte is om soms eens gewoon wat te gaan doen. En dat houdt simpelweg in dat Q3 ook rode cijfers gaat zien. Wel is het zo dat ik door de afgelopen kwartalen bewuster naar uitgaven ga kijken. Ook als het gaat om om de 1,2,3,4,5 euro’s hier en daar want zoals gezien in het aantal aankopen schiet je gemiddelde daardoor wel onwijs omhoog. Ongemerkt zijn al die euro’s hier en daar toch een behoorlijk aantal bij elkaar opgeteld. Als het nodig is, geen probleem, maar ik ben bang dat er ook een hoop “gemaks” euro’s in zitten bij zowel mij als bij vrouwlief.
Tijd om dat in Q3 weer onder controle te krijgen!
Verder verwacht ik weinig veranderingen op de vaste lasten na, want we stappen over naar een nieuwe provider waar we in plaats van internet, tv en telefonie alleen internet gaan afnemen. Dat is toch weer een leuke aankomende kostenbesparing!

Hoe staat zag jullie huishoudboekje eruit in het tweede kwartaal van 2021? Zie je ook weer een toename in uitgaven? Of waren je uitgaven verschoven van offline naar online aankopen?

Q2 2021 gerelateerde posts

Q2 2021 - Autokosten

Q2 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2021 - Huishoudboekje

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 2021 - Beleggingen

Reacties

Geldsnor zei…
Ik maak even een snelle vergelijking met vorig jaar. Ik maak daarbij een correctie voor de verbouwingen die we doen, want dat heeft een behoorlijke impact.
In Q2-2020 gaven we gemiddeld 6697 EUR uit per maand. Dit is inclusief een deel van de vakantie destijds. Dit jaar zitten we op 6630 EUR per maand (maar ook weer inclusief vakantie). Dat is dus iets goedkoper. Maar dat is nog niet het eind van het verhaal...Want dit jaar hebben we 1 kind meer die luiers gebruikt én kinderopvang.
Dit vraagt om een nadere analyse!
Haha, ow jeej ik voorzie weer een hele grote spreadsheet ;-) Ben benieuwd!

Populaire posts